Zrinjski već napisao istoriju?

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 17.08.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Mostarci postavljaju nov standard u bosanskom fudbalu?

EPA-EFE/FEHIM DEMIR
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Povezane vesti

 Do ove sezone Zrinjski je bio poznat više po činjenici da je svojevremeno izvesni Luka Modrić igrao za klub iz Mostara na pozajmici iz Dinama. Našim ljubiteljima fudbala poznati su po dvomeču protiv Partizana od pre 15-tak godina. Na terenu su primili 11 golova, za zelenim stolom izbacili crno-bele koje je UEFA eliminisala zbog navijačkih nereda. Ipak u narednoj rundi su eliminisani od Rabotničkog.

Klub, inače čedo hercegovačkih Hrvata vuče korene još sa početka prošlog veka, u SFRJ su bili zabranjeni ne bez razloga. Zrinjski je igrao prvenstvo fašističke NDH tokom drugog svetskog rata, pa je 1945. posle sloma nacizma i ustaškog režima prestao da postoji.

Imaju jaku hrvatsku komponentu, okrenuti su ka matici, najveći rival im je gradski, Velež.

Zrinjski je prvu titulu osvojio 2005. u BiH ligi, od tada su naređali još sedam. Od kada postoji jedinstvena liga na teritoriji Bosne, oni su najuspešniji klub i to sa ponosom ističu.

Iako su izrazito nacionalno obojeni, zanimljivo, prvu titulu im je doneo bivši omladinac Voše, Zoran Rajović. Ovaj napadač je presudio 2005. u trci za Željom svojim golovima, a vratio se i 2007. posle Izraela i Grčke. Kasnije je igrao za mnogo timova, između ostalih za Leotar i Rudar, a karijeru je završio u srpskim "Belim Orlovima", timu naših iseljenika iz Kanade, gde je bio i trener.

Jedan drugi Srbin, Prištevac Slobodan Jakovljević koji je nastupao u Pazaru, Inđiji, Radniku iz Surdulice i subotičkom Spartaku je simbol Zrinjskog. On nosi dres od 2016. godine i jedan je od igrača sa najvećim brojem nastupa za klub.

Kako god se završi evropska odiseja, "Plemići" će postaviti nove standarde.

Sada je već izvesno da će Zrinski biti prvi klub iz Bosne i Hercegovine koji će igrati evropsku jesen. Oni su savladali u prvom meču (ne morate da nam zahvaljujete za taj tip) Breidablik sa Islanda 6:2, revanš će biti formalnost, pa ih čeka plej-of za LE. Ali, i ako ispadnu (igraće ako prođu Islanđane protiv LASK Linca) idu u LK, što je veliki uspeh. Dobro su se borili protiv Slovana u drugom kolu Lige šampiona, održali remi u Bratislavi, ali je odlučio poraz kod kuće u prvom meču.

Evropska istorija Zrinjskog je prilično siromašna, doduše prošle godine su baš od Slovana zaustavljeni u plej-ofu za LK, pre toga su nekoliko puta stizali do trećeg kola, ali su gubili od Odensea, Ludogoreca, Malmea i Apoela u sezoni korone, kada su ispali na penale.

I eto, korak po korak, otvorila se evropska jesen. Možda i izgube na Islandu, ali svejedno, teško da mogu da prokockaju ovoliku prednost.

Kako stoje stvari u ostalim mečevima?

Uz Zrinjski, gotovo siguran u baražu je Šerif, kako smo i pretpostavili posle duela sa Kipranima, BATE Borisov je pravi džak za udaranje, primili su pet golova u Moldaviji.

Blizu je i Haken, posle razočaranja u duelu sa Faranima, dobili su u Litvaniji Žalgiris, pa će švedski šampion kod kuće verovatno bez problema overiti plasman u plej-of. I Slavija Prag je lako dobila Dnjepar, revanš je na neutralno terenu u Košicama, nije dug put za popularne "Sašivane", a ako je suditi po prvom meču, biće to prijatan izlet.

U ostalim mečevima je prilično napeto.

Olimpijakos nosi 1:0 iz Pireja na gostovanje "Štrumfovima" iz Genka. Karabag će morati da se pazi Helsinkija, ima 2:1, ali finski šampion mnogo bolje igra kod kuće. Astana je u Kazahstanu okrenula protiv Ludogoreca, ipak, Bugari su favoriti za pobedu u svojim divljim šumama...

Kompletna ponuda Lige Evropa u AdmiralBetu je OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke