Čudesna priča - Osmogodišnjak bežao od Boko Harama, u svratištu naučio da igra šah i postao šampion!

Autor: Stefan Matić
nedelja 24.03.2019.
16:25
Izvor: Sportske.net

Neverovatna priča osmogodišnjeg dečaka izbeglice iz Nigerije.

EPA-EFE/KOEN SUYK
EPA-EFE/KOEN SUYK

Povezane vesti

Tanitoluva Adevumi ili prosto Tani je osvojio američko prvenstvo države Nju Jork u šahu za svoj uzrast, prenosi Vašington Post.

Mladić i učenik trećeg razreda je osvojio pomenuto prvenstvo bez ijednog poraza, iako šah igra maltene tek godinu dana.

Dečak i njegova porodica su prethodne dve godine proveli u skloništu za beskućnike pošto su izbegli iz svoje zemlje Nigerije zbog masovnog ubijanja hrišćana, kakva je i porodica Adevumi, od strane ekstremističke organizacije Boko Harem.

Tanijeva porodica je emigrirala u SAD, godinu dana kasnije dečak počeo da pohađa školu sa svojim uzrastom da bi jedan od njegovih učitelja, Rasel Makofski učlanio dečaka u šah klub koji je i sam držao.

Naravno pojavilo se pitanje finansija i plaćanje mentorisanja u istoj školi na šta je Rasel samo odmahnuo rukom.

"Tani je neverovatan. Samo za godinu dana igranja je dostigao ovako visok nivo, uspeo se uz planinu i postao najbolji od najboljih bez ikakvih ekonomskih mogućnosti porodice da ga vode na privatne časove. Ovo nikada nisam video", izjavio je Makofski za "Nju Jork Tajms".

Svake noći bi se maleni osmogodišnjak pripremao za partije šaha na podu svog skloništa, sada se priprema za nacionalno prvenstvo, ali uskoro u novom domu!

Pomenuti učitelj je postavio Tanijevu priču na GoFundMe stranicu, stranica je uspela da prikupi preko 200 hiljada dolara za dečaka tako da će Tani uskoro imati novo mesto za maštanje o ispunjenju svog sna o postajanju najmlađeg majstora u šahu na svetu!

Lepši dani su pred Tanijem i porodicom Adevumi, svaka čast!



Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Slobodan Dragojevic
Sunday, 24.03.2019
17:43

Boko Haram ne Boko Harem!

avatar
AK197
Sunday, 24.03.2019
22:02

Slažem se, ali od celera priče ti nađe štamparske grešku...😁😁😁

avatar
Slobodan Dragojevic
Monday, 25.03.2019
08:27

Ako neko želi da se bavi informisanjem mora posedovati osnovna znanja.Nije u pitanju štamparska greška jer se provlači nekoliko puta u tekstu.Bar sada je veoma lako proveriti na netu.