Magnus Karlsen je čudo, uraganski do nove titule!

Autor: Darko Mitrović
petak 10.12.2021.
18:14
Izvor: Sportske.net

Norvežanin večeras završio posao, peti put uzastopno postao je šahovski prvak sveta.

EPA-EFE/YOSHUA ARIAS
EPA-EFE/YOSHUA ARIAS

Povezane vesti

Tridesetjednogodišnji norveški velemajstor Magnus Karlsen odbranio je titulu prvaka sveta i nastavio dominaciju koja traje još od 2013. godine.

On je u Dubaiju ubedljivo savladao ruskog predstavnika Jana Nepomnjiščija sa 7.5:3.5, pa nije ni morao da igra svih predviđenih 14 partija do konačne pobede.

U današnjoj, 11. partiji, Karlsen je drugi put uzastopno trijumfovao crnim figurama, i to posle 49. poteza, iako je to mogao da učini i znatno ranije, jer je ''Nepo'' u 23. potezu napravio veliku grešku.

Norvežanin je tako osvojio i veliku novčanu nagradu koja iznosi 60 procenata od dva miliona evra u ukupnom nagradnom fondu. Ostatak će pripasti njegovom protivniku.

Iako su kroz dugu istoriju ove drevne igre brojni velemajstori učinili ovu igru popularnom širom sveta i vodili nezaboravne borbe, mnogi danas smatraju da je upravo Karlsen najbolji šahista svih vremena, pogotovo što je sve ovo postigao sa samo 31 godinom.

To potvrđuje i anketa na Tviter nalogu ''Chess.com'', ali je utisak da Karlsenu nedostaje jedan veliki rival, protiv koga bi vodio mnogo zanimljivije borbe, kao što su to nekada činili Kasparov i Karpov, ili Fišer i Spaski.

Za sada takvog nema u ovoj novoj generaciji najboljih šahista sveta.

*



Ne propustite