Poznati finalisti beogradskog "Gran prija", Srbi "tanki" na turniru "Beograd 2022"

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 13.03.2022.
00:10
Izvor: Sportske.net

Konkurencija je žestoka na oba turnira koja se trenutno održavaju u Beogradu.

FIDE
FIDE

Povezane vesti

Verovatno je bilo suđeno da se u finalu drugog FIDE Grand Prix turnira sastanu igrači koji se u Beogradu osećaju lepo. Ričardu Raportu koji već godinama živi u našoj prestonici i koji je do finala stigao još u četvrtak, pridružio se Dmitrij Andrejkin, Rus koji je preko noći zaboravio maltretiranje na putu do našeg glavnog grada, prouzrokovano krizom sa letovima zbog događaja u Ukrajini, čim je seo za tablu u hotelu Crowne Plaza.

U polufinalnom doigravanju Andrejkin je prvu partiju belim figurama sa Anišem Girijem okončao remijem iako su šanse crnog bile malo veće. U drugoj partiji za koju su protivnici imali po 15 minuta plus 10 sekundi po potezu, holandski velemajstor vodio je bele figure i ubrzo je stigao do prednosti koju je postepeno povećavao. Ipak, kada su mnogi očekivali trijumf Girija, Aniš se suočio sa vremenskom oskudicom u kojoj su rivali zamenili uloge. Andrejkin je bio taj koji je kontrolisao situaciju i ubrzo zatim u završnici uspeo da upiše trijumf vredan finala.

Žrebom je odlučeno da u prvoj partiji finala po klasičnom tempu bele figure vodi Dmitrij Andrejkin što znači da će on u subotu od 15h započeti susret prvim potezom.

Finale FIDE Grand Prix turnira biće odigrano po istom sistemu kao i polufinalni mečevi. 90 minuta za 40 poteza + 30 minuta do kraja partije sa dodatkom od 30 sekundi po svakom potezu, a ukoliko rezultat bude bio 1-1, pobednik turnira će biti određen nakon doigravanja kroz “tiebreak” meč. “Tiebreak” meč počeće sa dve rapid partije, a ako rezultat i dalje bude izjednačen, igrači će se nadigravati u blicu. Na kraju, ako ni blic meč ne bude dovoljan da se odredi pobednik, pristupiće se “Armageddon” partiji smrti u kojoj igrač sa belim figurama mora pobediti da bi bio proglašen pobednikom, dok je igraču sa crnim figurama dovoljan remi.

Turnir „Beograd 2022“

Odigrano je šesto kolo na velemajstorskom turniru „Beograd 2022“. Ruski velemajstor Sjugirov Sanan izdvojio se kao samostalni lider sa 4.5 poena. Sjugirov je savladao Ivana Ivaniševića, iako je naš reprezentativac gotovo sve vreme imao veliku prednost. U samom finišu su oba igrača bila u cajtnotu, a Ivan je napravio grub previd koji je Sjugirov iskoristio da poentira. Šahovski prvak sveta u rapidu Abdusatorov Nodirbek je bio ubedljiv protiv Aleksandra Inđića. Inđić se nije najsjajnije snašao u otvaranju, pa je Abdusatorov brzo došao do jasne prednosti. Trudio se Inđić da Kazakhstancu oteža put do pobede, ali je u 30. potezu napravio grešku nakon koje je i momentalno predao.

Preostale tri partije šestog kola završene su remijem. Velimir Ivić je nakon duge borbe remizirao crnim figurama protiv Alekseja Sarane. Pozicija je sve vreme bila u okvirima jednakosti, pa nije bilo moguće da Ivić iznudi bolji rezultat. 

Robert Markuš i David Navara su odigrali partiju gde nije bilo puno šansi za rezultatom boljim od remija. Nakon jednake središnjice, došlo je do promene figura pa su se igrači konačno složili za remi u topovskoj završnici sa po tri pešaka na istoj strani.

Nihal Sarin i Magsudlu Parham odigrali su veoma interasantan meč koji je završen remijem. Iranac je došao do malo bolje pozicije crnim figurama, ali je Nihal brzo neutralizovao tu prednost. Partija je prešla u remi završnicu u kojoj su se igrači još malo nadmetali pre potpisivanja formulara.

Rezultati 6. kola turnira „Beograd 2022“:
Sarana Alexey ½ – ½ Ivic Velimir
Ivanišević Ivan 0 – 1 Sjugirov Sanan
Abdusattorov Nodirbek 1 – 0 Indjic Aleksandar
Markus Robert ½ – ½ Navara David
Nihal Sarin ½ – ½ Maghsoodloo Parham

Poredak nakon 6. kola turnira „Beograd 2022“:
1 GM Sjugirov Sanan     4.5
2 GM Nihal Sarin             4
3 GM Abdusatorov Nodirbek    4
4 GM Maghsoodloo Parham      3.5
5 GM Sarana Alexey         3
6 GM Ivić Velimir         3
7 GM Inđić Aleksandar 3
8 GM Markus Robert         2
9 GM Navara David            2
10 GM Ivanišević Ivan         1

Ne propustite