Argentina vs Holandija - Čin drugi, Buritova glupost, Bergkampovo remek delo!

Autor: Lazar Nikolić
petak 09.12.2022.
13:00
Izvor: Sportske.net

Holandija je čekala 20 godina…

Povezane vesti

Danijel Pasarela se pojavio dvadeset godina kasnije i u rimejku finala iz 1978. i ovoga puta kao lider. Samo, na Monumentalu je bio kapiten, poznat i po tome što je u poslednjem minutu regularnog dela pesnicom "zavalio" Neskensa što sudija Gonela nije primetio. Zaboravili smo u priči o tom finalu da kažemo da je Italijan uskočio na mesto sudije finala jer su Argentinci tražili izuzeće Izraelca Abrahama Klajna.

Sve to nije zaboravljeno, Pasarela je sada bio selektor, sa klupe je vodio zemlju u onome što će postati u istoriji poznato kao "Bitka u Marseju".

Ovi timovi nisu pre šampionata važili za favorite za završnicu, mada su Holanđani doveli tim na osnovama strašne Ajaksove generacije koja je bila često rastrzana problemima na rasnoj osnovi (makar su to tvrdili Surinamci), ali i odnosima između Hidinka i par mlađih igrača, pre svih Sedorfa i Klajverta.

Argentina je učila da živi bez Maradone, mada je sastav na papiru bio strašan, to nikada nije bio problem u poslednjih 30 godina za "Gaučose", ali se sticao utisak da pravog vođe nema, da Batistuta, "Burito" Ortega i kapiten Simeone to nisu, pre svega zbog kod jednog odsustva temperamenta, kod ove druge dvojice problema sa kontrolom.

Holanđani nisu blistali u grupi ali su učinili dovoljno da budu prvi, na gol razliku, ispred Meksika. Naime, dali su pet golova Koreji i iz remije sa "Somberosima" i slabim Belgijancima stigli u osminu finala. Tamo ih je čekala Jugoslavija, "Tigar na papiru". "Plavi" jesu primili gol u samom finišu, ali jedva su stajali na nogama. Mijatovićeva prečka je opisana, mada se većina ozbiljnih ljudi slaže, da bi i da je povela naša ekipa stigla najviše do produžetka.

Argentinci su prošli grupu bez primljenog gola, sa tri pobede, igrali su koliko je dovoljno. Onda su u verovatno najuzbudljivijem i najgrubljem meču šampionata dobili "Rat za Malvine" protiv mrske Engleske, sa igračem više su morali na penale, gde je Jehovin Svedok Karlos Roa odradio svoje, Bati je promašio odlučujući penal, i sve je bilo spremno za spektakl.

Taj meč na "Velodromu" ostaće upamćen po fantastičnom fudbalu, timovi su igrali u petoj brzini. Holandija se bolje snašla, Jehova je sačuvao Rou kada je Jonk pogodio stativu, ali nekoliko minusta kasnije, Klajvert je pogodio na asistenciju Bergkampa. Interesantno ne bi sigurno bio na terenu, Hidink prema nekim pričama nije cenio njegov pristup mečevima, ali se Overmars povredio, pa selektor nije imao kuda...

I to je probudilo Argentinu. Prvo, zakuvalo se na terenu, što uvek više odgovara Južnoamerikancima. Njuman je dobio žuti karton posle starta nad Ortegom, stvorila se gužva i atmosfera se dodatno naelektrisala. Kao da su se Holanđani uplašili, išli iz jedne u drugu grešku, pa je nedugo zatim, Veron asistirao "Vaški" Lopezu za izjednačenje. I do kraja poluvremena, i Holanđani su potrošili svoju naklononost sa neba, kada je Ortega pogodio prečku. U drugom poluvremenu činilo se da ništa "Gaučose" ne može da spreči da odu u polufinale. Pleli su mrežu, Njuman je dobio drugi žuti karton, pa su Holanđani ostali sa desetoricom. A onda, glupost veka. Ortega je pao, sudija Karter je smatrao da je simulirao. "Burito", odnosno "Mali magarac" je ispao baš to, ustao je i glavom udario mnogo višeg Van der Sara u bradu. Golman Holandije je naravno pao kao da ga je pogodio snajperski metak, crveni za Ortegu i to je promenilo stvari.

Kada su svi očekivali produžetke, dogodio se Denis Bergkamp i po mnogima jedan od najlepših golova u istoriji Mundijala. Tri poteza koje su komentatori opisivali kao iskru genija koja je obasjala nebo iznad Marseja, neki su išli tako daleko da su tvrdili da je nebo i bilo narandžasto. Prvi porez, Bergkamp prima dugu loptu kao da na kopački ima lepak, drugi vara Ajalu sjajnim potezom i treći pogađa ugao, potpis majstora. Potrčao je ka zastavici držeći ruke na licu u neverici, ni sam nije shvatio šta je uradio. Epska scena, naravno, Holandija ni ovoga puta nije osvojila Mundijal zaustavili su ih Brazilci u polufinalu posle penala (Koku i Ronald de Bur su bili tragičari), ali su makar rasplakali Argentinu koja je nakon pakla protiv Engleske verovala da je spremna za treću titulu.

Meč je ušao u istoriju zbog načina na koji se igralo, tehničkog kvaliteta koji je retko viđen, ali i uzbuđenja. Na vrhu svega stoji gol Denisa Bergkampa, ali i žig koga Ortega nikada nije uspeo da se oslobodi. Kleo se da nije namerno udario Van der Sara, da je holandski golman simulirao, ali je potvrdio ono što se pričalo, Argentinci nemaju dovoljno nerava da postanu prvaci sveta.

Po mnogima, oni su bili bolja ekipa, veliko je pitanje šta bi se desilo u galaktičkom derbiju sa Brazilom u polufinalu, ali nikada nećemo saznati.

Posle toga, Holandija i Argentina sastali su se još dva puta na Mundijalima. U Nemačkoj 2006. bilo je 0:0 u grupi, u onoj u kojoj je bila i nesrećna Srbija, oba tima su prošla dalje.

Ali 2014. videli smo novih 0:0, daleko je to bilo od klasika i ne zaslužuje više od nekoliko redova. Jer, na tom šampionatu, oba tima igrala su ispod očekivanja, odnosno kvaliteta. I tada je Van Gal bio na klupi Holandije, njegov drugi, mnogo uspešniji mandat. Njegova selekcija je dobila hrabri Meksiko iz izmišljenog penala, posle sramnog simuliranja Robena u nadoknadi. U četvrtfinalu su eliminisali Kostarikance na penale, nakon što je golman Krul koga je Van Gal ubacio u 119. minutu umesto Silesena pravio cirkus, provocirao fudbalere Kostarike prilikom penala. Ostao je otužan utisak, ali Holanđani su otišli u polufinale. Tamo ih je čekala Argentina koja je takođe izdala sebe, igrala loš fudbal, ali dobila prestrašene Belgijance u četvrtfinalu, presudio je Iguain još u prvih desetak minuta.

Inače Mesi i kompanija nisu bili puno bolji ni u osmini finala, tukli su Švajcarce u 118. minutu golom Di Marije, koji nisu zaslužili.

Sve u svemu pozornica u polufinalu bio je dom Korintijansa u Sao Paulu, završilo je 0:0. Ako ste gledali tu utakmicu, izgubili ste više od dva sata života, bez razloga. Moglo se i pretpostaviti, igra bez igre, mnogo straha, De Jong je isključio Mesija, na drugoj strani Roben imao četiri kontakta sa loptom u prvom poluvremenu i jedan pas. Ono udaraca u gol, svega pet su bili pokušaji, ne šanse, Romero i Silesen su lako intervenisali. A onda je na scenu stupio Romero. Odbranio je penal Vlaru koji je odigrao fantastičan meč u odbrani, Ves Snajder je promašio i to je bilo to, Argentina je otišla u finale protiv Nemaca i nije osvojila titulu, nije je ni zaslužila.

Sada nas čeka novo poglavlje, nadajmo se bolji fudbal nego pre osam godina u Brazilu, ali jasno je da je ulog veliki, da je Argentina favorit, ali da Holanđane neće potceniti.

Inače, kada se sve sabere (računamo i par prijateljskih mečeva), u sedam mečeva, Južnoamerikanci nisu dobili Holanđane nikada u regularnom delu, četiri remija i tri poraza, ali su pobedili u finalu 1978. nakon produžetaka i kako rekosmo, u polufinalu pre osam godina na penale. Ko zna, možda ponovo vidimo remi posle koga je sve moguće.

Najrealnije je da večerašnje četvrtfinale Mundijala između Holandije i Argentine ode u produžetke, a AdmiralBet nudi kvotu 3.15 na ovakav epilog.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke