Bitka za Britaniju!

Autor: Lazar Nikolić
utorak 29.11.2022.
11:30
Izvor: Sportske.net

Engleska favorit

EPA-EFE/Justin Tallis
EPA-EFE/Justin Tallis

Povezane vesti

Kada Engleska igra sa bilo kojom od ostrvskih zemalja, to se kolokvijalno u Ujedinjenom Kraljevstvu naziva "bitka za Britaniju". Nebitno koji je sport u pitanju, svi drugi, uključujući i Velšane spore Englezima dominaciju u bilo čemu. Velšani recimo tvrde da su prvi imali kazino, iako su ga Englezi osnovali u 19. veku. Problem je što je bio zabranjen, dok su na jugu u Port Talbotu pre nekih 60 godina otvorili prvi, legalan.

Najveće rivalstvo između "Zmajeva" i "Tri Lava" nije u fudbalu, već u ragbiju. Razlog je prozaičan, tu su Velšani konkurentniji, a i njihovi timovi igraju ligu sa Englezima, pa sve često izađe van granica sporta. Velšani su pod vlašću krune od 13. veka, kada im je to nametnuto, trajalo je tokom perioda Tjudora, a u Kardifu će vam reći da traje i danas samo u izmenjenim formama.

Od kada su anglo-normanski kraljevi pokorili jug ostrva, Englezi sa visine i uz ne malu dozu rasizma gledaju prema Velšanima.

Neretko se pojave članci, pre svega u tabloidima u kojima se provlači da su Velšani "lenji lažovi", "pijanci", "nekulturna masa koja prezire bilo kakav intelektualni rad".

U tom smislu recimo iz Londona se prišivaju razne stvari Škotima, ali uz dobar humor i simpatiju, dok prema Velšanima postoji neprijateljstvo. Jasno da je to itekako uticalo na anti-engleska osećanja u Velsu, čak i svojevremeno napade i podmetnute požare u kućama Engleza koji se doseljavaju na jug. Ali, sa druge strane, u fudbalu nema toliko negativnih konotacija, mada su oni najtvrđi nacionalisti, ostali razočarani anketom BBC-ija recimo iz 2006. kada se oko 83% Velšana izjasnilo kao navijači Engleske, kada ne igra Vels.

Velšani su dugo čekali, od 1958. da se pojave na prvenstvu i već sada kažu da je ovo najvažniji meč u njihovoj istoriji. Nemoguće je nabrojiti sve utakmice između dva tima kroz istoriju, prva je recimo odigrana 1879. kada je Engleska dobila sa 2:1. I oni su dominirali pre rata, Vels je dobio samo dve od 36 mečeva. Kada se sračunaju svi dueli. "Zmajevi" su pobedili tek 14 puta komšije, a i u novije vreme kada je ova nacija od tri miliona stanovnika uspela da podigne fudbalski nivo i dokopa se velikih takmičenja, sa Englezima ne mogu nikako, izgubili su šest poslednjih duela.

Ekipe su se sastajale uglavnom u kvalifikacijama, mada je recimo Engleska dobila Vels 2016. na EP, iako su "Zmajevi" napravili najveći uspeh u istoriji plasmanom u polufinale, dok je mnogo jači tim "Gordog Albiona" ispao u prvoj nokaut rundi od Islanda.

Taj gol Bejla posle koga je usledio preokret (Vardi je doneo pobedu od 2:1 u nadoknadi)je jedini koji su Velšani u ovom veki dali Engleskoj.

Njihov veliki trenutak, ili makar prilika da napakoste komšijama bile su kvalifikacije za Mundijal 1974. Naime,  u grupi sa ova dva tima bili su Poljaci, Engleska je dobila u Kardifu golom Kolina Bela, ali je na Vembliju bilo 1:1, na kraju to odlučilo, mada Englezi na kraju nisu dobili ni Poljsku, kada im je bio potreban trijumf, ali ubedljivim rezultatom. Da nisu izgubili bod od Velšana bili bi u mnogo boljoj situaciji

Šta nas čeka u poslednjem kolu. Engleska je bila plašljiva, ali dobra u matematici. Naime, oni imaju četiri boda i remi protiv Velšana ih vodi u naredno kolo. Vels nema mnogo izbora, moraju da pobede da bi otišli dalje, i da se nadaju remiju u sudaru Amerike i Irana. Jer u tom krugu bi Iran imao najgoru gol razliku. Bilo koji drugi rezultat značiće eliminaciju pa su “Zmajevi” realno blizu povratka kući.

Englezi su favoriti večeras, a AdmiralBet nudi kvotu 1.50 na njihovu pobedu.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke