Čudno, čudnije, Španija - Pošteni Japanci idu na Hrvate!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 01.12.2022.
21:53
Izvor: Sportske.net

Poraženi u "lakšem" delu kostura.

EPA-EFE/Ali Haider
EPA-EFE/Ali Haider

Povezane vesti

Teško je, preteško objasniti šta se večeras dogodila na meču poslednjeg kola grupe E između Španije i Japana.

Ono najvažnije i egzaktno, Japanci su nakon preokreta slavili sa 2:1 i zauzeli prvo mesto u grupi, a Španci završili na "povoljnijoj" drugoj poziciji. Ispale su Nemačka i Kostarika.

Igrala je Španija sjajno u prvom poluvremenu, imala 83 odsto posed lopte i konstantno bila blizu gola golmana Japana Gonde.

Povela je "crvena furija" u 11. nakon što je Aspilikueta uputio dobar centaršut, a Alvaro Morata postigao treći gol na Mundijalu.

Mogao je Morata da udvostruči prednost Španaca desetak minuta kasnije, ali je njegov udarac odbranio Gonda.

Japanci su retko i prelazili na polovinu rivala u prvih 45 minuta.

A onda kao da su neke druge ekipe izašle na teren. Zašto se to dogodilo, saznaćemo nekada, a možda i nećemo.

Uglavnom selektor "samuraja" Hađime Morijasu napravio je dve izmene na poluvremenu. Ricu Doan je zamenio Kuboa, a Kaoru Mitoma iskusnog Nagataoma i sve se promenilo.

Posle samo tri minuta igre u drugom delu mladi levi bek Španije Balde izgubio je loptu ispred svog šesnaesterca, a Doan snažnim udarcem sa desne ivicice kanzenog prostora "probušio" golmana Simona.

Samo tri minuta kasnije došlo je do potpunog preokreta. Ponovo je Doan bio u glavnoj ulozi. Sjajno je prošao po desnoj strani, našao prostor za centaršut, a na drugoj stativi loptu je u mrežu poslao Ao Tanaka. VAR je gledao da li je lopta prilikom centaršuta prešla granice terena, a posle kraće provere, Japanci su mogli da slave.

Do kraja susreta dominantna Španija iz prvog poluvremena nije stvorila niti jednu pravu priliku. Dobacivali su se izabranici selektora Enrikea u nedogled, da bi u završnici meča pokušali Asensio i Olmo, izjednačenja nije bilo.

Tako je Japan završio na prvom mestu u grupi, Španci su drugi, dok je Nemačka eliminisana sa Mundijala.

"Samuraji" će tako u osmini finala igrati protiv Hrvatske, a u eventualnom četvrtfinalu potencijalno idu na Brazil, dok će Španci prvo na megdan Maroku, a u eventualnom četvrtfinalu čeka ih pobednik grupe H, najverovatnije Portugal, ili drugopalsirani iz grupe G u kojoj je Srbija. 

Ko je bolje prošao procenite sami.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke