Danas je dan za iznenađenja - Hrabrom Tunisu bod protiv Danske!

Autor: Mladen Heleta
utorak 22.11.2022.
15:58
Izvor: Sportske.net

Odličan meč, iako nije bilo golova.

EPA-EFE/Tolga Bozoglu
EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Povezane vesti

Ako ste mislili da je Saudijska Arabija pobedom nad Argentinom "ispucala" iznenađenja za danas, grdno ste se prevarili. Selekcija Tunisa je remizirala bez golova sa Danskom, pa je i takmičenje u grupi D Mundijala u Kataru počelo neočekivanim rezultatom.

Tunis se odlično pokazao u duelu sa polufinalistom poslednjeg Evropskog prvenstva i ekipom koja je označena kao "favorit iz senke" u Kataru i potpuno zasluženo je osvojio bod. Danski "direktan fudbal" danas nije funkcionisao, Tunis je taktički bio besprekoran, a obojica golmana imali su po jednu izvanrednu intervenciju. 

Prvo poluvreme donelo je rovovsku borbu na terenu, žestok otpor i bolje šanse Tunisa, koji je bio bliži pogotku od favorizovanog protivnika.

Tunišani su se fanatično branili, markaciju su odradili perfektno, pa su nošeni velikom podrškom sa tribina stadiona "Edukejšn siti" u Al Rajanu zatvorili sve prilaze svom golu. Danci su pokušavali da ih probiju iz prekida, ali neuspešno.

Afrički tim je zamalo poveo u 11. minutu. Shiri je uputio pravi "projektil" ka golu Danske, lopta je zakačila Kristensena, promenila pravac, Šmajhel se ukopao i imao sreće, pošto je samo nekoliko centimetara nedostajalo da mu se mreža zatrese.

U 39. minutu nova opasnost za Dansku. Tunis je imao korner, u kaznenom prostoru je nastala gužva, a jedan "otpadak" je stigao do Lajdunija, on je raspalio po lopti iz idealne pozicije, ali je taj šut bio nekontrolisan i završio je visoko iznad prečke.

Hrabru igru je Tunis mogao da kruniše u 43. minutu, kada je propustio kolosalnu šansu. Džebali je "za dlaku" izbegao ofsajd zamku, izašao sam pred Šmajhela, "bocnuo" loptu i pokušao da ga prebaci, ali ga je danski golman pročitao i skinuo mu čist zicer.

Drugo poluvremene donelo je sličnu igru, s tim što su negde oko 60. minuta Tunišani energetski pali i nisu više bili u stanju da "grizu" na svakom delu terena, pa su Danci konačno počeli da prete.

Selektor Hjumland je u 65. minutu promenio formaciju i prešao na sistem sa četvoricom pozadi, a četiri minuta kasnije strahovit udarac Eriksena sa distance i briljantna odbrana golmana Damena.

Usledio je korner i orgomna prilika za Dansku nakon njega. Centrirao je Eriksen sa leve strane i gađao Kristensena, ovaj glavom spustio loptu za Kornelijusa, koji sa udaljenosti od svega jednog metra nije uspeo da zatrese mrežu, već je pogodio stativu. Nestvaran promašaj!

Lopta je u 71. minutu pogodila u ruku Joakima Andersena, Tunišani su tražili penal, ali sudije nisu reagovale.

U zaustavnom vremenu pritisak Danske, udarac Lindstroma i još jedna parada Damena.

Penal su mogli da dobiju i Danci u 93. minutu zbog igranja rukom. Sudija Ramos je pozvan iz VAR sobe, išao je da pogleda situaciju i procenio da to nije za jedanaesterac.

U ovoj grupi se večeras od 20 sati sastaju šampion sveta Francuska i Australija.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke