Ener Valensija srušio katarske snove od stakla, za fudbal je potrebno nešto više!

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 20.11.2022.
18:59
Izvor: Sportske.net

Domaćin je na sjajan način ugostio sve turiste i navijače, ali na terenu nije to ta dimenzija.

EPA-EFE/Tolga Bozoglu
EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Povezane vesti

Na otvaranju Svetskog prvenstva u Kataru, fudbaleri Ekvadora savladali su domaću ekipu pred 63.000 navijača na stadionu Al Bajta rezultatom 2:0 u prvom meču grupe A.

Spektakularnim otvaranjem Mundijala počelo je najveće sportsko takmičenje na svetu, a aktuelni prvak Azije se nije naročito proslavio.

Prvu spornu situaciju na prvenstvu videli smo već u trećem minutu kada je mrežu domaćina zatresao Ener Valensija, sudija Orsato je konsultovao VAR tehnologiju nakon čega je odlučio da poništi pogodak zbog ofsajda.

Svet je ostao u čudu, ali je ubrzo i dobio razumno obrazloženje tumačenja pravila, koliko god ono bilo nekima čudno ili arhaično.

Ekvador je igrao bolje sve vreme, gol je visio u vazduhu, a kulminacija se dogodila u 15. minutu kada je Katara Al Šaeb srušio Edera Valensiju unutar kaznenog prostora.

Sudija nije imao dilemu i dosudio je penal, a loptu sa kreča je u gol poslao upravo kapiten Ekvadora.

Mogli su gosti ubrzo do još jednog gola kada je pokušao Estrada, ali su drugi gol dočekali u 31. minutu posle lepe akcije po desnoj strani, centaršut Presijada je u gol pretvorio Valensija.

Trudili su se (ne baš svima na stadionu) simpatični Katarani da trgnu izabranike Feliksa Sančeza koji su u finišu prvog dela utakmice imali i dobru šansu preko Alija.

U drugom poluvremenu, domaćin je zaigrao dosta ofanzivnije, međutim Ekvadorci su zatvorili sve potencijalne prilaze golu.

Valja napomenuti i sjajnu podršku "trikolora" ne samo na stadionu Al Bajta, već i u čitavoj zemlji, a upravo na njihovim krilima Valensija je mogao i do het trika kada je udarac sa ivice kaznenog prostora uspeo da odbrani golman domaćih.

Sve nakon toga bi se moglo podvesti pod "mirnim privođenjem kraju" utakmice u kojoj je Ekvador pokazao mnogo više i sasvim sigurno srušio sve snove arapske zemlje o potencijalnom iznenađenju.

Pokušaj rezerviste Muntarija mogao je doneti neizvenost, ali je napadač domaće ekipe pogodio samo spoljni deo mreže.

Naredni meč grupe A biće odigran između Senegala i Holandije sutra u 17 časova.

U narednom kolu grupe A koje je na programu 25. novembra, Ekvador će igrati protiv Holandije s početkom u 17 časova, dok će dva sata ranije Katar ukrstiti koplja sa Senegalom.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke