Francuska – Jedan cilj, odbraniti tron

Autor: Lazar Nikolić
ponedeljak 14.11.2022.
13:00
Izvor: Sportske.net

Najbolji na svetu vraća dug naciji.

EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Povezane vesti

Sve je izgledalo kao u bajci za Francusku na poslednjem Mundijalu održanom u Rusiji. „Galski petlovi“ su nakon 20 godina čekanja ponovo osvojili planetu. Ponovo je to uradio Didije Dešan, ovoga puta u ulozi selektora, a glavna zvezda novog šampiona bio je 19-godišnji Kilijan Mbape koji je postao najmlađi strelac u finalu još od čuvenog Pelea i Svetskog prvenstva 1958. godine.

Pored Mbapea u Rusiji je briljirao tandem veznjaka potpuno drugačijih karaktera i karakteristika, egocentrični Pol Pogba i diskretni heroj Ngolo Kante koji su se sjajno nadopunjavali. Ispred njih fudbal života igrao je Atletikov Antoan Grizman, dok su za čuvanje gola bili zaduženi najbolji štoper Mundijala Rafael Varan i kapiten Ugo Ljoris.

Sastav akktuelnog šampiona sveta promenio se u odnosu na Rusiju, a novo ime na spisku je, između ostalih, ni manje ni više nego zvanično najbolji igrač sveta centrfor Real Madrida Karim Benzema. Bio je dugo Benzema van nacionalnog tima zbob skandala koji je nastao 2015. godine kada je ucenjivao saigrača iz reprezentacije Metju Valbuenu nameravajući da u javnost izbaci njegov eksplicitan snimak ukoliko ne dobije novac od njega.

Benzema je na sudu odbacio optužbe, ali je svejedno 34-godišnjak odstranjen iz nacionalnog tima i nije ga bilo u tamno plavom dresu sve do Evropskog prvenstva prošle godine na kojem se Francuzi nisu proslavili.

Odlazak na Mundijal bio je rutina za čuvare zlatne „Boginje“. Kvalifikacionu grupu u kojoj su bili zajedno sa Ukrajinom, Finskom, Bosnom i Hercegovinom i Kazahstanom Francuzi su završili bez poraza i izborili pravo da brane tron.

Međutim, Liga nacija koja je prethodila Mundijalu donela je brige selektoru Didije Dešanu. „Galski petlovi“ promenili su formaciju sa 4-2-3-1 u 3-4-1-2 i jedva se spasili ispadanja u niži rang. Igrački izuzetno jak sastav „galskih petlova“ prepun fudbalskih zvezda pobedio je samo jednom u šest utakmica „pripremnog“ takmičenja za Mundijal. Dva puta su Francuzi izgubili od Danaca sa kojim će biti u istoj grupi na predstojećem Svetskom prvenstvu, jednom od protivnika u finalu prošlog Mundijala Hrvatske, a trijumf su ostvarili samo protiv Austrije koja neće ni učestvovati u Kataru.

Shvatio je Didije Dešan da je pogrešio sa promenom sistema igre i najavio povratak dobitnoj kombinaciji i igri sa četvoricom igrača u poslednjoj liniji i Grizmanom iza najisturenijeg Benzeme, dok će se Mbape preseliti na krilo.

Najveći problem Francuske biće izostanak Ngoloa Kantea i Pola Pogbe zbog povreda. Tandem koji je vodio „trikolore“ do titule pre četiri godine zameniće dvojica mladih veznjaka Real Madrida Eduardo Kamavinga i Oreljan Čuameni u koje francuska javnost baš i nema bezrezervno poverenje. Problem sa povredom muči i štopera Mančester junajteda Rafela Varana, ali se on ipak našao na spisku putnika na Mundijal, dok je potpuno neočekivano standardni levi bek šampiona Evrope Reala Ferlan Mendi ostao prekobrojan. Kao najjači „tajni“ adut Francuske apostrofira se najbolji igrač nemačke Bundeslige Kristofer Nkunku koji igra fenomenalno u Lajpcigu, a polivalentni ofanzivac navodno je već dogovorio prelazak u Čelsi narednog leta.

Od Francuske na Mundijalu ne bi trebalo očekivati previše atraktivan fudbal, iako u svojim redovima imaju fenomenalne igrače. Čvrst defanzivni blok i sjajna igra u tranzicji preko fizički moćnih i pokretljivih ofanzivaca napravila je razliku u njihovu korist na putu do pehara u Rusiji, sličan recept bi trebalo da primene i ovoga puta.

Prolazak grupe D u kojoj su još Danska, Australija i Tunis ne bi trebalo da bude problem za jednog od najvećih favorita, ali nas je istorija naučila da branilac titule često ostane „zarobljen“ u prvoj fazi na narednom Mundijalu. To se dogodilo Nemačkoj pre četiri godine, a istu sudbinu doživeli su i Francuzi 2002. kada su se obrukali i bili poslednji u grupi.

Kroz istoriju Mundijala samo su Italija 1934. i 1938, odnosno Brazil 1958. i četiri godine kasnije odbranili svetski tron, Francuzi deluju spremno za takav poduhvat.

 Sastav Francuske

Golmani: Ugo Ljoris (Totenhem), Alfons Areola (Vest Hem), Stiv Mandanda (Ren)

Odbrana: Dajo Upamekano (Bajern), Rafael Varan (Mančester junajted), Aksel Disisi (Monako), Ibrahima Konate (Liverpul), Vilijam Saliba (Arsenal), Benžamen Pavar (Bajern), Žil Kunde (Barselona), Lukas Ernandez (Bajern), Teo Ernandez (Milan)

Sredina: Jusuf Fofana (Monako), Mateo Genduzi (Marselj), Adrijen Rabio (Juventus), Oreljen Čuameni (Real Madrid), Eduardo Kamavinga (Real Madrid), Žordan Veretu (Marselj)

Napad: Karim Benzema (Real Madrid), Kingsli Koman (Bajern), Usman Dembele (Barselona), Olivije Žiru (Milan), Antoan Grizman (Atletiko Madrid), Kilijan Mbape (PSŽ), Kristofer Nkunku (Lajpcig), Markus Tiram (Borusija Menhengladbah).


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke