Gana - Život posle Rajevca, "evropska" pojačanja i osveta Urugvaju!

Autor: Stefan Matić
četvrtak 17.11.2022.
18:00
Izvor: Sportske.net

Afrička reprezentacija dolazi posle slabih kvalifikacija, i još slabijeg AKN.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Povezane vesti

Reprezentacija Gane, i jedna od najuspešnijih reprezentacija sa kontinenta Afrike, se jedva plasirala za završni turnir u Kataru. U septembru prošle godine ih je još jednom poveo Milovan Rajevac, čovek koji je bio glavni čovek uspeha iz 2010. godine. Drugi mandat sa “Crnim zvezdama” nije bio ni blizu uspešan, Rajevac je otpušten posle debakla na Afričkom Kupu Nacija gde je Gana završila učešće kao poslednja u grupi sa Marokom, Gabonom i Komorima.

Reprezentaciju je februara meseca preuzeo Oto Ade, koji je bio pomoćnik Rajevcu. Reprezentacija je bila prva u svojoj grupi G tokom afričkih kvalifikacija, uz dosta sreće. Bili su izjednačeni sa selekcijom Južne Afrike i po bodovima i po gol-razlici, ali je Gana dala gol više u ofanzivnom smislim tako da su u plej-ofu otišli na reprezentaciju Nigerije. Prvi meč u Gani je završen bez golova, da bi u revanšu bilo 1:1 tako da je Gana zahvaljujći golu Tomasa Partija u gostima došla na Mundijal u Katar.

Oto Ado pre ovoga nije imao neko veliko trenersko iskustvo. Bivši fudbaler Borusije Dortmund i Hamburga, je pre pozicije selektora obavljao funkcije pomoćnog trenera i skauta što u selekciji svoje zemlje, što u pomenutim nemačkim klubovima. Ali, Ado je iskoristio svoje dobre evropske veze kako bi “kupio” igrače porekla iz Gane, ali koji su imali pravo nastupa (i nastupali) za evropske selekcije. Ubedili su Tarika Lamptija, bivšeg reprezentativca mlade reprezentacije Engleske, da im se pridruži, ali prva zvezda tima jeste Injaki Vilijams. Vilijams je odlučio da igra za Ganu u svojoj 28. godini, iako je imao jedan meč za Španiju u seniorskoj konkurenciji.

Pored dva velika pojačanja, Gana ima odlične individualce u vidu Salisua (Sautempton), Amartija (Lester) u defanzivi. Veznim delom terena komanduje uzdanica Arsenala, Tomas Parti, napred kao ofanzivnije vezne imaju legendarnu braću Aju, Ovusua iz Čukaričkog i sledećeg velikog igrača Afrike – Mohameda Kudusa. Igrač Ajaksa se nameće u Ajaksu, odličan je tehnički, ovaj Mundijal bi ujedno mogao biti i njegova odskočna daska za januarski transfer.

Očekujemo da vidimo i dobru minutažu za Zvezdinog Bukarija koji će biti jedna od glavnih uzdanica za Ganu u napadu i kao podrška za Injakija Vilijamsa. Gana je danas odigrala poslednju pripremnu utakmice pred početak prvenstva u Kataru. Adov tim je dobio Švajcarsku, selekciju protiv koje će igrati i reprezentacija Srbije, sa 2:0. Golove su postigli Salisu i Semenjo u 70. i 74. minutu.

Grupa H je jedna od najtežih grupa ovog prvenstva, Gana će igrati sa reprezentacijama Portugala, Urugvaja i Južne Koreje. Deluje kako mladi tim sa mladim trenerom nema šta da traži na ovogodišnjem prvenstvu, ali vreme radi za njih. Naravno, pažnja nacije će najviše biti usmerena ka meču sa Urugvaju i Suarezu, čak se govorkalo kako će i Asamoa Đan vratiti kako bi dobio priliku za osvetom. Od velikog povratka se odustalo, 36-godišnjak već godinu dana nema klub tako da fizička spremnost nije tu.

Admiralbet daje kvotu 5 da Gana bude najbolja afrička reprezentacija, prvi korak ka tome jeste prolazak grupe, ali pored velikana poput Portugala i Urugvaja to nam se čini gotovo nemoguće.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke