"Gaučosi" - sad ili nikad!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 14.11.2022.
12:00
Izvor: Sportske.net

Argentina - Apsolutni favort grupe C

EPA-EFE/DANIEL HAMBURY
EPA-EFE/DANIEL HAMBURY

Povezane vesti

Fudbaleri Argentine su s razlogom prvi nosioci i prvi favoriti da osvoje prvo mesto u grupi C.

Pored njih, u grupi C su još Meksiko, Poljska i Saudijska Arabija, pa praktično da prolaz Mesija i drugova niko ne dovodi u pitanje.

Pod palicom Lionela Skalonija ostvaren je san dug 28 godina, koliko je prošlo od osvajanja Kopa Amerike 1993. do onog koji su Mesi i drugovi osvojili prošlog leta u Brazilu pobedom nad domaćinom u finalu - 1:0. Verovali ili ne, Skalonijeva Argentina je poslednji poraz doživela još jula 2019. godine, takođe na Kopa Americi i takođe od Brazila u polufinalu. Od tada, Argentina ima niz od 35 utakmica bez poraza u svim takmičenjima. Argentinci su se uz Brazil lagano prošetali kroz kvalifikacije sa skorom 11-6-0. Zanimljivo da drugi međusobni duel između Brazila i Argentine, prekinut septembra prošle godine jer su navodno "Gaučosi" prekršili kovid protokol, nije ni odigran odlukom FIFA.

No, da se vratimo, na Skalonijev tim. Argentina ima strašnu hemiju, a sada se konačno može reći da su jaki tamo gde su godinama unazad bili najslabiji - u srcu odbrane. O golmanu Emilijanu Martinezu ne treba trošiti mnogo reči, jer je izrastao u takvog golmana i lidera, da Argentina nije mogla da zamisli boljeg čuvara mreže u ovom trenutku.

Što  se tiče bedema ispred, Totenhemov Kristijan Romero i Junajtedov Lisandro Martinez konačno su štoperi dostojni borbe za svetski tron, mada je Otamendi i dalje Skalonijev miljenik i sigurno da i njega čeka opet važna uloga. Huan Fojt se oporavio, napredovao je u Viljarealu ali konkurencija na desnom boku će biti jaka jer su iskočili ove sezone i Montijel iz Sevilje i Molina iz Atletiko Madrida, dok će se levo boriti Taljafiko i Medina, pošto je Akunja ispao u poslednjem trenutku zbog povrede.

Veliki udarac za Argentinu jeste i izostanak Đovanija Lo Selsa, koji se povredio pred put u Katar i nije na Skalonijevom spisku. Ipak, tu je Rodrigo De Pol, kažu glavni Mesijev zaštitnik, spreman da krene u smrt za svojim kapitenom. Uz njega, neizostavan član prve postave bio je Leandro Paredes, pa je jedino dilema da li će treći vezni biti Brajtonov Mekalister, Enco Fernandes iz Benfike, a Skaloni je neretko na poziciji "osmice" igrao i sa Papu Gomezom.

U napadu su sigurne dve pozicije - Lionel Mesi desno, Lautaro Martinez u špicu, dok će se za mesto levog  krila menjati igrači u skladu sa potrebama. Skaloni je iz nekog razloga često koristio Nikolasa Gonzalesa iz Fiorentine, ali tu je i Di Marija. Ne smemo zaboraviti Hulijana Alvareza koji je odlično koristio šansu kao zamena za Erlinga Halanda i pokazao da može da pomaže najisturenijem i sa levog boka. Dibala je povređen, verovatno će dobiti šansu kako turnir bude odmicao, mada, njegov najveći problem je što igrao poziciju kao i Mesi. U rotaciji će se najmanje naigrati verovatno Hoakin Korea.

Argentinci su favoriti da budu lideri u grupi, a ukoliko se to desi, ići će na Dansku ili Francusku, od kojih se najviše očekuje da se  bore  za prva dva mesta u grupi B sa kojom se ukrštaju.

Ako verujete da Argentina osvaja Mundijal AdmiralBet nudi odličnu kvotu, čak 7,40!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke