Kao u Montevideu - "Gaučosi" opet u finalu, samo su Nemci igrali za "Boginju" više puta!

Autor: Lazar Nikolić
sreda 14.12.2022.
11:15
Izvor: Sportske.net

"Večita" fudbalska velesila.

EPA-EFE/Noushad Thekkayil
EPA-EFE/Noushad Thekkayil

Povezane vesti

Šta je zajedničko prvom i poslednjem Svetskom prvenstvu? Argentina u finalu!

Reprezentacija Argentine sinoć je sa ubedljivih 3:0 savladala Hrvatsku u polufinalu Mundijala i po šesti put u istoriji igraće za titulu najbolje selekcije na planeti.

"Gaučosi" su svoje prvo finale igrali na prvom Mundijalu 1930. godine, tada su poraženi od domaćina Urugvaja sa 4:2

Na novu utakmicu za trofej Argentina je čekala sve do 1978. i Svetskog prvenstva čiji su bili organzatori. Predvođeni legendarnim Mariom Kempesom Argentinci su savladali Holandiju sa 3:1 i stigli do prve titule prvaka sveta. 

Osam godina kasnije ponovili su uspeh u Meksiku. Nezaustavljivi Dijego Armando Maradona iskreirao je trijumf nad Zapadnom Nemačkom u finalu rezultatom 3:2 i doneo drugu svetsku krunu Južnoamerikancima.

Od tada Argentina nije bila šampion sveta, ali su odigrali još dva finala 1990, kada su u Italiji poraženi od Nemačke sa 1:0 i 2014. godine u Brazilu gde je ishod bio identičan.

Tako će finale Svetskog prvenstva u Kataru biti šesto u istoriji Argentine i prilika za treću "Boginju". Isti broj finala imaju Italijani koji su četiri puta podizali trofej.

Jedino je Nemačka, bilo ujedinjena ili Zapadna igrala više finala Mundijala, čak osam, i ostvarila polovićan učinak.

Večeras je na programu drugo polufinale Mundijala, sastaju se Francuska i Maroko, a kvota da će afrička selekcija ući u finale prema AdmiralBetu iznosi 4.10.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke