Poljska zlatna generacija, prošlost koja se neće ponoviti?

Autor: Lazar Nikolić
sreda 30.11.2022.
12:00
Izvor: Sportske.net

Teško je verovati da će ikada više biti toliko jaki…

Povezane vesti

Englezi su, kao i obično bili prepotentni kada su te 1973. dočekali Poljake na "Vembliju" istom mestu na kome su sedam godina ranije osvojili jedinu titulu prvaka sveta.

Malo poznati tim iza gvozdebe zavese je potcenjivan, a golmana Jana Tomaševskog je slavni Brajan Klaf nazvao klovnom. Čovek koji će uzeti dve titule prvaka Evrope sa Notingem Forestom će kroz karijeru biti prozivan zbog te izjave.

Pred 100 000 ljudi, Poljaci su se odbranili, bilo je 1:1 i Engleska nije uspela da se plasira na Mundijal. Kako to obično biva "Klovn" je bio igrač utakmice.

I to je početak priče o velikoj poljskoj generaciji, ona je prva posle Drugog Svetskog Rata koja je uspela da se plasira na Mundijal. 

U to vreme svaki tim je bio deo neke fabrike, vojne institucije, lokalnog ogranka policije, to je bila borba autoriteta, vodile su se velike bitke i ulagan je ogroman novac kako bi se ostvario primat koji je značio mnogo više od fudbala. O bitkama, često i nesportskim, recimo Gornjika i Legije ćemo kada se nacionalni šampionati budu vratili na scenu. Ovde je dovoljno reći, da Poljaci vole fudbal, imaju veliku tradiciju još iz vremena između dva svetska rata i da su bili ravnopravni sa klubovima iz Austrije, Češke dvadesetih godina prošlog veka. 

Bilo kako bilo Poljska se pojavila na Mundijalu u Nemačkoj i niko nije znao sa čim se susreće. Ali, ubrzo su se svi bojali. Jer, Poljaci su igrali odlično, potpuno suprotno od očekivanja koja imate od zemalja iz sovjetskog lagora. Predvođeni sjajnim Latom koji je bio najbolji strelac šampionata sa osam golova redom su delili lekcije. U grupi su tukli Argentinu sa 3:2, malo su se uplašili pobede iako je posle desetak minuta bilo 2:0. Posle sjajne predstave u Štutgartu, svet je počeo da obraća pažnju. 

Usledilo je sedam golova u mreži nejakog Haitija, a onda su ponovo na "Nekaru" pobedili i Italijane, Šarmah i legendarni kapiten Dejna su za poluvreme spakovali dve lopte u mrežu Zofa, a Kapelov gol bio je slaba uteha. 

Pošto se i u drugoj fazi igralo po grupama, naređali su još dve pobee, protiv Šveđana, a onda u Jugoslavije, Lato je postigao gol za pobedu od 2:1 u drugom poluvremenu. Za finale, ekipa koju je vodio fudbalski otac Poljske Kažimirž Gorski je igrala protiv Nemačke. Uz dosta sreće domaćin je dobio utakmicu.

"Moglo je da bude drugačije, nismo imali iskustva, da se igralo na neutralnom terenu, siguran sam da bismo pobedili", jednom je rekao Lato.

To mišljenje deli i pobednik, Pol Brajtner. 

"Osvojili smo titulu, ali treba biti iskren, Poljska je imala bolji tim i od nas i od Holandije", rekao je legendarni fudbaler Bajerna i Reala.

Gorski je napravio nešto neuobičajeno za reprezentacije iz komunističkih zemalja, kasnije su igrači pričali da je to jedna od tajni uspeha. On je naime ohrabrivao u uslovima diktature i gvozdene discipline fudbalere da pričaju, diskutuju, iznose svoja mišljenja koja je neretko prihvatao.

Poljaci nisu imali sreće 1978. na Mundijalu u Argentini koji je bio sve samo ne regularan. 

Zbignjev Bonjek koga je Gorski u finišu svoje selektorske karijere ubacio u tim, kaže da je ta ekipa sa argentinskog Mundijala bila najjača u istoriji. 

Ali, opet, rekosmo, to SP je bilo sve, samo ne fudbal, hunta, politika, pritisak, sve je bilo pogrešno.

Poljaci nisu imali tešku grupu, tačnije sa večnim rivalom Nemačkom su remizirali, dobili su Tunižane i Meksikance i kao prvi otišli dalje i druge grupe koja je igrana u Kordobi i Rozariju. 

No, morali su u grupu sa Argentinom i Brazilom. Izgubili su sa 2:0 od domaćina, bilo je sudijske pomoći za Argentince, pričalo se o pretnjama, ali su neki igrači Poljske, kasnije pričali da nije bilo potrebe da im prete, jer su izgubili tu utakmicu pre nego što su izašli iz svlačionice. 

Ispali su iako su savladali Peru, jer su Argentina i Brazil remizirali. Posle verovatno znate, Poljaci nisu imali nikakvu šansu, u Mendozi su izgubili od Brazilaca, ali se taj meč igrao ranije, pa je bilo dovoljno vremena da Argentina sračuna, da pobedi sa 6:0 Peru u farsi i ode u finale.

Poljska se vratila četiri godine kasnije u Španiji, tada je Bonjek već bio velika zvezda, na pragu prelaska u Juventus, preživeli su Lato i Žmuda, ali to je bila nova generacija, uostalom na klupi je bio Antoni Pjehniček. Ova generacija je proška onu čuvenu grupu u kojoj sem njih niko nije pobedio. Dali su pet golova ekipi Perua, igrali nerešeno u Vigu sa Italijanima kao i sa Kameruncima. "Azuri" su se provukli, a Poljska je kao prva u grupi u narednoj fazi očitala lekciju Belgijancima, bod protiv Sovjeta im je u Barseloni bio dovoljan da odu dalje. I onda kada se očekivalo da dobiju Italijane, Paolo Rosi ih je srušio, slaba uteha bila je pobeda protiv Francuza i treće mesto, Bonjek je svojevremeno rekao da su odigrali najgori meč u pet ili šest godina kada je bilo najpotrebnije. 

Svejedno, treće mesto je bila labudova pesma generacije koja se pojavila i četiri godine kasnije u Meksiku, ali prošli su grupu, da bi ih Brazil častio "pokerom" u osmini finala. 

I to je bio kraj, Poljska više nikada nije bila tako jaka. Sećanje na tu generaciju i dalje živi, i sve ostale koje su došle posle toga su upoređivane, to nije dobro svakako, jer je značilo pritisak, razočaranja su se nizala, a čak ni četvrtfinale iz 2016. nije mnogo podiglo entuzijazam. U ovom veku Poljaci su učestvovali na tri Mundijala, nikada nisu prošli grupu…

Hoće li sada? 

Poljaci su pobedom protiv Argentine sigurni i biće prvi u grupi, ali teško je očekivati tako nešto. Ako remiziraju, takođe su u osmini finala, i biće pobednik grupe, ako Saudijci ne pobede Meksiko. 

Prava zbrka nastaje ako Argentina pobedi. U tom slučaju Argentinci će biti prvi (osim ako Saudijci ne zgrome Meksiko). Međutim, ako Poljska izgubi, biće pitanje gol razlike, u tom slučaju im odgovara remi Saudijaca i Meksikanaca, jer imaju najbolju gol razliku. Ako Meksiko pobedi ubedljivo tek onda dolaze u problem, ako Saudijska Arabija slavi protiv "Sombrerosa", Poljska izgubi od Argentine, onda su Levandovski i ekipa ispali. Ipak po nama, ako i izgube minimalno od "Gaučosa", blizu su naredne runde zbog gol razlike (ne verujemo da će Saudi Arabija dobiti Meksiko).

Poljacima je za plasman u osminu finala Mundijala dovoljan i remi u poslednjem kolu grupe C protiv Argentine. AdmiralBet nudi kvotu 2.55 da Poljska neće izgubiti od "gaučosa".

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke