Srbija nedorečena, Brazil surov i ubitačan - Porazom otvoren Mundijal!

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 24.11.2022.
21:55
Izvor: Sportske.net

Dva gola Rišarlisona.

EPA-EFE/Neil Hall
EPA-EFE/Neil Hall

Povezane vesti

Fudbaleri Srbije porazom su otvorili Mundijal u Kataru, pošto su u prvom kolu grupe G izgubili od Brazila rezultatom 2:0 na stadionu u Lusailu.

Petostruki svetki šampion nadigrao je Srbe. Bio je opasan, agresivan, nametnuo se u posedu, a nakon delimične kontrole Srbije u prvom poluvremenu, Brazil je u drugom uveo ovaj meč u svoj ritam, stavio izabranike Dragana Stojkovića pod neverovatan pritisak i spasa nam nije bilo. Naš tim je bio bezidejan u napadu, nije napravio nijednu akciju za 90 minuta, nije uspeo da poveže ni nekoliko smislenih dodavanja, a poraz je posle svega viđenog mogao da bude dosta ubedljiviji.

Dvostruki strelac bio je Rišarlison u 62. i 73. minutu.

Na taj način se ponovio rezultat od pre četiri godine iz Moskve, kada je naš tim takođe izgubio od Brazila sa 2:0, tada u poslednjem kolu grupne faze Svetskog prvenstva u Rusiji.

U prvom poluvremenu nije bilo nekih velikih uzbuđenja. Brazil je dominirao u posedu, Srbija bila defanzivno orijentisana i bez šuta ka golu Alisona. 

Bitan trenutak desio se u šestom minutu, kada je iranski sudija Fagani, čini se prestrogo, pokazao žuti karton Pavloviću i stavio ga pod veliku tenziju za nastavak utakmice.

U 13. minutu je brzonogi Vinisijus prošao pored Živkovića po levoj strani, ali srpski ful-bek ga je sustigao i izbacio loptu u korner. Udarac iz ugla je izveo Nejmar, šutirao pravo u gol Milinković-Savića, ali je ovaj izboksovao loptu u novi korner.

"Opalio" je u 21. minutu Nejmar iz daljine ka Vanjinom golu, ali se Veljković odlično postavio. Nekoliko desetina sekundi kasnije i Kazemiro je oprobao udarac, tukao je silovito sa distance, ali je Milinković-Savić lako ukrotio taj šut.

Brazil je tada pojačao tempo, a u 27. minutu je moglo da bude jako opasno za naš tim. Tijago Silva je poslao "teledirigovani" pas u prazan prostor za Vinisijusa, a situaciju je sjajno ispratio Vanja, za delić sekunde bio brži od krilnog napadača rivala i sprečio ga da se nađe u zicer poziciji.

Opasan je bio Brazil i u 35. minutu. Rafinja i Paketa su munjevito razmenili dupli pas i izigrali naše defanzivce, Rafinja se našao u vrlo dobroj prilici, šutirao je sa desnog boka, ali je to uradio slabo, pa je Vanja lako odbranio.

Milenković je loše intervenisao u 42. minutu i omogućio Vinisijusu da krene ka golu Srbije, ali se ispravio samo nekoliko sekundi kasnije, sustigao ga je i požrtvovanim klizećim startom sprečio opasnost.

Samo što je počelo drugo poluvreme, Brazil je stvorio najbolju šansu do tada. Užasan kiks Vanje i Gudelja, Rafinja je oduzeo loptu našem vezisti, našao se sam pred srpskim golmanom, ali se ovaj iskupio i vrhunski mu zaustavio udarac. Čist zicer!

Do 55. minuta strahovit pritisak Brazila, srpksi igrači su "seli u krilo" svom golmanu, ali su nekako uspeli da odole. Gudelj je previše grešio, Živković popustio pod naletima Vinisijusa, pa je Dragan Stojković reagovao i umesto njih dvojice na teren poslao Ilića i Radonjića.

U 60. minutu je levi bek Brazila Aleks Sandro raspalio po lopti sa 30 metara, a pravi "projektil" je uzdrmao stativu, koja je bila saveznik Srbije.

Pritisak koji su nametnuli Kazemiro i brazilski krilni igrači se nastavio, bio je neizdrživ, Srbija je prosto morala da kapitulira i to se desilo u 62. minutu. Nejmar je u prodoru promešao srpske fudbalere, a onda sasvim slučajno odložio loptu za Vinisijusa, njegov udarac sa leve strane je Vanja zaustavio, ali je "otpadak" u petercu pokupio Rišarlison i spakovao ga u mrežu, za 1:0.

Srbija je najbliža golu bila u 69. minutu. Nakon kornera Tadića, dva puta su Brazilci otklanjali opasnost sa gol-linije posle pokušaja Sergeja i Pavlovića.

Konačan udarac za Srbiju stigao je u 73. minutu. Naši su krenuli napred, samim tim ostavili dosta prostora na svojoj polovini, a to je poslastica za ovaj sastav Brazila. Nejmar je proigrao Vinisijusa, ovaj je protutnjao po levom boku pored Lazovića i pronašao Rišarlisona. Usledio je akrobatski udarac sa 12 metara i veoma efektan pogodak, za 2:0.

Razigrani Brazilci su u 82. minutu umalo došli do trećeg gola. Kazemiro je tukao iz daljine i pogodio prečku.

Srbija se u ponedeljak od 11 sati sastaje sa Kamerunom, koji je danas izgubio od Švajcarske sa 1:0 i to će biti meč koji će morati da se dobije, ako želimo da se sa realnim šansama borimo za plasman u osminu finala u poslednjem kolu.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke