Od očaja do sjaja i nazad - Neverovatan remi Srbije i Kameruna!

Autor: Mladen Heleta
ponedeljak 28.11.2022.
13:01
Izvor: Sportske.net

Naš tim u teškoj situaciji u grupi G.

EPA-EFE/Tolga Bozoglu
EPA-EFE/Tolga Bozoglu

Povezane vesti

Fudbaleri Srbije remizirali su sa Kamerunom rezultatom 3:3, u drugom kolu grupe G Mundijala u Kataru.

Čudan meč je odigran na stadionu "Al Džanub". Srbija je bila puno bolji tim na terenu, imala je 3:1 u 53. minutu, ali je napravila toliko početničkih grešaka u defanzivi da pobedu ni slučajno nije zaslužila.

Kamerun je poveo preko Kasteleta, Srbija u finišu prvog dela preokrenula golovima Pavlovića i Sergeja Milinkovića-Savića, potom je Aleksandar Mitrović doneo dva gola prednosti, ali su Abubakar i Čupo Moting značajno udaljili naš tim od osmine finala.

Ovaj ishod je loš za obe selekcije, jer sada imaju po jedan osvojen bod, dok su Brazilci i Švajcarci na po tri boda, a večeras se i sastaju od 17 sati.

Prvo poluvreme bilo je nesvakidašnje. Izabranici Dragana Stojkovića su u svim elementima fudbala nadigrali Kamerun, ali da ovaj deo igre nije opravdano produžen za šest minuta, na pauzu bi otišli sa negativnim rezultatom.

Srbija je od samog početka uspostavila inicijativu, nametnula se u posedu lopte, razvukla Kamerunce po bokovima, a u 11. minutu je imala ogromnu priliku da dođe u vođstvo. Mitrović i Tadić su razenili munjeviti dupli pas po desnoj strani, srpski centarfor je potom sjajnom fintom izbacio Nkulua, namestio loptu na levu nogu, gađao dalji ugao i pogodio stativu.

Nastavio je naš tim da pritiska, pa je u 17. minutu stvorio još bolju šansu. Nakon prave konfuzije u defanzivnoj liniji Kameruna, Tolo je očajno intervenisao u svom kaznenom prostoru i namestio loptu pravo na nogu Mitroviću, ovaj je bio sam na 8-9 metara, bila je to bolja situacija od penala, ali je usledio udarac pored stative. Neverovatan promašaj!

I kako to u fudbalu obično biva, Srbiju je brzo stigla surova kazna i to pravo niotkuda, iz prvog napadačkog pokušaja afričke ekipe. Igrao se 29. minut kada je Kunde izveo korner sa leve strane, gađao prvu stativu, tamo je štoper Nkulu bio najbolji u skoku, prosledio loptu glavom na drugu stativu, gde je potpuno sam bio drugi štoper Kasteleto i iz neposredne blizine zatresao mrežu, za 0:1. Uigrana akcija Kameruna i nedopustivo loša reakcija kompletnog srpskog tima.

Ovaj gol je šokirao Srbe, pa je nastao period rastrzane i nepovazane igre. U 43. minutu kardinalna greška Lukića na sredini terena, Kunde mu je uzeo "živu" loptu, u punom trku se stuštio ka golu, tukao sa 15 metara, a Vanja je bio na mestu i veoma dobro odbranio.

I kada smo se pomirili sa tim da ćemo u nastavku juriti rezultatski zaostatak, zasluženo izjednačenje stiglo je u prvom minutu sudijske nadoknade vremena. Tadić je centrirao, a Pavlović izveo "nebeski" skok i udarcem glavom sa desetak metara postigao prvi gol Srbije na Mundijalu, za 1:1.

U trećem minutu nadoknade preokret. Sergej Milinković-Savić je odigrao dupli pas sa Živkovićem i prefinjenim udarcem sa 17 metara matirao loše postavljenog golmana Epasija, za 2:1.

U samom finišu prvog poluvremena, umalo i treći pogodak za Srbiju. Imali su "orlovi" situaciju 2 na 1, ali je Aleksandar Mitrović odlučio da oproba udarac iz nepovoljne pozicije, kada je imao nekoliko lepih rešenja za asistenciju.

Drugo poluvreme počelo je u istom ritmu, Srbija je "mlela" rivala, a Aleksandar Mitrović se u 53. minutu iskupio za promašaje i postigao pogodak posle srpske akcije iz udžbenika. Tadić je požrtvovanim startom prekinuo napad Kameruna na sredini terena i proigrao Mitrovića. Ovaj je povukao i odložio loptu na levu stranu za Kostića, on vratio u sredinu za Sergeja, a popularni SMS odmah prosledio desno za Živkovića. Andrija se poigrao sa Tolom i asistirao Mitroviću, koji je sa pet metara rutinski pogodio željeno mesto, za 3:1. Kao na video igrici - precizno, tačno i savršeno!

I kada smo pomislili da je gotovo, da će Srbija pregaziti protivnika, usledio je novi pad koncentracije i neverovatne greške za ovaj nivo fudbala. Pa i neshvatljiva odluka selektora da ne zatvori utakmicu, već da ekipa ostane da mu stoji visoko. Važan podatak je i ulazak u igru prekaljenog napadača Abubakara.

Kasteleto je u 64. minutu sa svoje polovine poslao dugačak pas za Abubakara, iskusni strelac je za "dlaku" izbegao loše postavljenu ofsajd zamku (Milenković najveći krivac), izašao sam pred Vanju i lobovao ga, za 3:2. Ovaj gol se proveravao u VAR sobi, pa ga je Abdula Hasan priznao posle intervencije odande.

Nije prošlo ni 120 sekundi, a rezultat je bio 3:3. Gol je pao posle slične situacije i užasne rekacije srpskih defanzivaca. Fai je presekao napad Srbije i fantastičnim pasom u prazan prostor "probušio" sve naše linije. Milenković je opet zakasnio da izađe i napravi ofsajd, Abubakar se stuštio ka našem golu i lepo proigrao Čupo Motinga, koji je izvršio rutinsku egzekuciju.

U finišu napadi dezorijentisane Srbije bez ikakvog sistema, dve lepe šanse za Mitrovića, ali trijumf nije stigao.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke