Senegal preko Ekvadora do osmine finala - Heroj Kulibali!

Autor: Mladen Heleta
utorak 29.11.2022.
17:58
Izvor: Sportske.net

Zaslužen trijumf šampiona Afrike.

EPA-EFE/Rungroj Yongrit
EPA-EFE/Rungroj Yongrit

Povezane vesti

Fudbaleri Senegala plasirali su se u osminu finala Mundijala u Kataru, pošto su pobedili su Ekvador sa 2:1 u trećem kolu grupe A na "Kalifa" stadionu u Dohi.

Bio je ovo direktan okršaj za drugo mesto, a Senegalci su bili bolji i zasluženo idu među 16 najboljih selekcija sveta. Senegalu, koji ovaj šampionat igra bez Sadija Manea, se vratilo za nesrećno ispadanje pre četiri godine u Rusiji, kada nije igrao osminu finala samo zbog toga što je imao veći broj žutih kartona od Japana.

Strelci za afrički tim bili su Ismaila Sar iz penala i kapiten Kalidu Kulibali, a gol za Ekvador dao je Mozes Kaisedo.

U drugom meču ove grupe Holandija je sa 2:0 savladala nejaki Katar.

Na kraju takmičenja u grupi A, Holandija je prva sa 7 bodova, a Senegal drugi 6. Eliminisani su Ekvador sa 4 boda i domaćin Katar sa sva tri poraza.

Sve je ovde bilo jasno uoči početka meča. Senegal je morao da pobedi, dok je Ekvadoru igrao i remi, pa su se ekipe tako i postavile od samog starta.

Senegal je konstantno vršio pritisak, a Ekvador nije ličio na onaj tim koji je ostavio jak utisak na utakmicama sa Katarom i Holandijom. Povukao se i vrebao neku kontru, koju u prvom poluvremenu nije dočekao.

Šampioni Afrike opsedali su gol Ekvadoraca, stezali obruč, uputili nekoliko opasnih udaraca sa distance, najbiliži pogotku bili su Gana Gej u trećem i Dija u osmom minutu, a čvrsti blok predstavnika Južne Amerike popustio je u 42. minutu. 

Ismaila Sar je bio u prodoru, ušao u kazneni prostor, gde ga je na nepropisan način zaustavio Inkapije. Sudija Klermon Turpan je bez razmišljanja pokazao na belu tačku, a precizan sa 11 metara je u 44. minutu bio upravo Sar, za 0:1.

Drugo poluvreme, druga priča. Ekvador više nije imao šta da izgubi, krenuo je svim silama u napad i izjednačio u 68. minutu. Nakon kornera sa desne strane, Tores je glavom spustio loptu na drugu stativu, a tamo je najprisebniji bio Mozes Kaisedo, postavio nogu i pogodio za 1:1.

Slavlje Ekvadora potrajalo je svega 120 sekundi. Gana Gej je poslao oštar centaršut u šesnaesterac iz slobodnog udarca, usledila je velika gužva, a posle karambola je lopta stigla do Kulibalija, koji ju je sa pet metara zakucao u mrežu, za 1:2. Bio je to prvi gol kapitena Senegala i štopera Čelsija za nacionalni tim u 67. utakmici.

U finišu je Senegal bez većih problema sačuvao stečenu prednost, pa ide u osminu finala, gde će se sastati sa pobednikom grupe B. Rasplet u toj grupi saznaćemo večeras.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke