Sistem dao rezultat - Sise za sedam godina stvorio silu!

Autor: Mladen Heleta
utorak 29.11.2022.
18:30
Izvor: Sportske.net

Senegal nikad jači.

EPA-EFE/FELIPE TRUEBA
EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Povezane vesti

Fudbaleri Senegala plasirali su se u osminu finala Mundijala u Kataru, pošto su pobedili su Ekvador sa 2:1 u trećem kolu grupe A na "Kalifa" stadionu u Dohi.

Ovo je drugi put da je ova selekcija ušla među 16 najboljih na svetu, a ova generacija će u Kataru imati priliku da izjednači ili nadmaši učinak one iz 2002. godine, koja je igrala četvrtfinale, a koju je sa klupe predvodio Francuz Bruno Mecu. 

Ta ekipa je ostala upamćena i po pobedi nad braniocem titule Francuskom sa 1:0 na startu Mundijala u Japanu i Južnoj Koreji pre 20 godina, ali ta ekipa, za razliku od ove, nije bila šampion Afrike, već samo vicešampion, zato što je ranije te godine izgubila finale Kupa afričkih nacija od Kameruna na penale.

Čovek koji spaja dva najuspešnija tima u istoriji Senegala je Aliju Sise, sada selektor, a tada kapiten.

On je još 2015. godine doveden na klupu Senegala sa zadatkom da jednu veoma talentovanu generaciju povede ka krovu Afrike i ka plasmanu na Mundijal, nakon niza neuspešnih pokušaja.

Nije sve išlo lako, nije mu se puno ni verovalo u javnosti, jer retko ćete u Africi videti domaće trenere na klupama reprezentacija, ali u senegalskom savezu su procenili da Sisea treba pustiti da radi.

Formirao je snažan tim, maksimalno iskoristio blagodeti sjajne generacije predvođene Sadijom Maneom i Kaliduom Kulibalijem i išao korak po korak. 

Prvo je Senegal 2018. godine vratio na Mundijal nakon 16 godina čekanja, a u osminu finala nije ušao samo zbog toga što je njegova ekipa imala veći broj žutih kartona od Japana.

Naredne 2019. godine vodio je Senegal do finala Kupa afričkih nacija, u kom je poklekao u duelu protiv Alžira. Bilo je tada napeto, očekivala se titula, ali Senegalci su mu i dalje verovali...

A onda je došla 2022. godina - godina naplate mukotrpnog rada. Senegal je početkom godine prvi put u istoriji postao šampion Afrike, tako što je u finalu pobedio Egipat posle boljeg izvođenja penala. Već u martu je istog rivala i na isti način izbacio u baražu za Mundijal, a u Kataru i bez prve zvezde Manea izborio osminu finala. To je dokaz da je u Senegalu tim iznad pojedinaca.

Bajka još traje, a Sise veruje da će i kao selektor biti akter četvrtfinala Svetskog prvenstva. Tu je bio kao igrač i izgubio od Turske.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke