Srbiji se zameralo što nema psihologa - Nemaju ga Hrvatska, Švajcarska, Belgija, Holandija...

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 11.12.2022.
18:45
Izvor: Sportske.net

Kontaktirano je nekoliko reprezentacija zarad demantovanja vesti koja se nedavno pojavila.

EPA-EFE/Ronald Wittek
EPA-EFE/Ronald Wittek

Povezane vesti

Tokom prethodne sedmice pojavia se informacija da fudbalska reprezentacija Srbije nema psihologa, te da je to jedan od uzroka neuspeha na velikim svetskim događajima poput Mundijala u Kataru.

Međutim, kolege sa "Fake News Tragača" koje se bave uočavanjem istinitosti informacija izvršile su ispitivanje i utvrdile da to nije istinito, te da još nekolicina selekcija sa evropskog tla nema timskog psihologa.

"Na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u fudbalu od 32 nacionalna tima 13 je došlo iz Evrope. Osim reprezentacije Srbije, tu su još Hrvatska, Belgija, Danska, Engleska, Francuska, Nemačka, Holandija, Poljska, Portugal, Španija, Švajcarska i Vels. Za sve ove ekipe psihološkinja Saša Sredanović u intervjuu za RTS kaže da imaju psihologa na Svetskom prvenstvu: „imaju po dva psihologa u timu, neke i po tri: za fudbalere u napadu, zatim za one u srednjem redu i za odbrambene, jer ne razmišljaju svi igrači isto”, piše u tekstu portala RTS. Ispostavilo se da je ta ocena daleko od istinite", stoji u tekstu "FakeNews Tragača" i dalje se nastavlja:

"Ovom analizom redakcija FakeNews Tragača ni na koji način ne želi da umanji značaj psihološkog savetovanja, već samo da reaguje na netačne podatke, ali i interpretacije koje su potom usledile".

Oni su kontaktirali sedam evropskih selekcija putem njihovih zvaničnih veb prezentacija i do objavljivanja teksta dobili su odgovore od pet reprezentacija.

"Na Svetskom prvenstvu u Kataru u stručnom štabu imali smo velnes trenera, ali ne i pravog psihologa”, objašnjava službenik za štampu i medije tima Belgije Stefan van Luk. 

Sa druge strane Adrian Arnold direktor korporativnih komunikacija tima Švajcarske, koja je pobedila Srbiju u odlučujućoj utakmici grupne faze i izbacila je sa takmičenja, kaže da „mnogi švajcarski igrači rade sa psiholozima i tokom Svetskog prvenstva, ali u reprezentaciji nema stalnog psihologa”.

"Osim Belgije i Švajcarske, dobili smo potvrde reprezentacija Hrvatske, Poljske i Holandije da nemaju psihologa u ekipi u Kataru. S druge strane, nemačka i engleska reprezentacija odgovorile su nam potvrdno, odnosno da se u njihovim stručnim štabovima nalazi jedan psiholog. Ovo svakako nije definitivni spisak, budući da od nekih federacija nismo dobili odgovor. Među njima je i Francuska, aktuelni šampion, koja na zvaničnom spisku eksperata i osoblja takođe nema psihologa", piše u tekstu "FakeNews Tragača".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke