Urugvaj odradio svoje, ali ga je Portugal "prodao" i ostavio bez osmine finala!

Autor: Mladen Heleta
petak 02.12.2022.
18:05
Izvor: Sportske.net

Još jedan neverovatan rasplet.

EPA-EFE/Mohamed Messara
EPA-EFE/Mohamed Messara

Povezane vesti

Fudbaleri Urugvaja pobedili su Ganu rezultatom 2:0 u poslednjem kolu grupe H Mundijala u Kataru, ali nisu uspeli da se plasiraju u osminu finala zbog toga što je Južna Koreja savladala Portugal sa 2:1.

Na kraju je Portugal pobednik grupe sa šest bodova, a Južna Koreja druga sa četiri boda i gol-razlikom 4:4. Urugvaj takođe ima četiri boda, ali ide kući zbog gol-razlike 2:2. Gana je poslednja sa tri boda.

Dvostruki strelac bio je De Araskaeta, za ispostaviće se "Pirovu pobedu".

Prvo poluvreme na stadionu "Al Džanub" bilo je sjajno i veoma uzbudljivo.

Urugvaj je znao da mu igraju samo tri boda, krenuo je silovito, ali je u 15. minutu Gana izvela munjevitu kontru, Kudus je uleteo u kazneni prostor, a tamo ga je oborio golman Ročet. Čak šest minuta je trajala provera u VAR sobi oko toga da li je fudbaler Gane bio u ofsajdu, a na kraju je utvrđeno da nije, pa je sudija Sibert pokazao na belu tačku.

Penal je u 21. minutu izveo iskusni Andre Aju i nastavio košmar Gane protiv Urugvaja u udarcima sa 11 metara (setite se Mundijala 2010. godine). Očajno je šutirao i Ročet je lako odbranio.

Urugvaj je ovo mogao da kazni samo dva minuta kasnije. Lucidni igrač Flamenga De Araskaeta je podvalio idealan pas u prazan prostor za Darvina Nunjeza, ovaj je izašao sam pred golmana Zigija, bocnuo lopu, prebacio ga, a siguan pogodak je neverovatnom intervencijom sprečio štoper Gane Salisu.

Nastavio je južnoamerički tim da pritiska i Gana je kapitulirala u 26. minutu. Fede Valverde je iščačkao jednu loptu Ganjanima na sredini terena, odigrao desno za Darvina Nunjeza, ovaj prebacio na levu stranu za Suareza, koji je fintom izlomio Seidua, silovito šutirao, Zigi odbranio, ali je na "otpadak" natrčao De Araskaeta i sa jednog metra udaljenosti ga glavom posremio u mrežu, za 0:1.

Gana je nokautirana u 32. minutu. Bila je to sjajna timska akcija Urugvaja, a završili su je trojica najopasnijih igrača. Valvedre je uposlio Pelistrija, ovaj Nunjeza, pa je mladi napadač proigrao Suareza, koji je šmekerski podigao loptu preko dvojice fudbalera Gane, a De Araskaeta je izveo fantastičan volej i matirao Zigija sa desetak metara, za 0:2.

U nastavku su "Urusi" krenuli i po treći gol, kako bi se osigurali i ne bi strepeli od eventualne pobede Južne Koreje protiv Portugala. Do njega su mogli u 65. minutu, kada je mladi Pelistri imao stopostotnu šansu, tukao je iz idealne pozicije, bio neometan, ali je poslao loptu pored gola.

Ipak, igrala je i Gana. Semenjo i Kudus su u finišu imali dve odlične šanse, a prilikom udarca ovog drugog, golman Ročet je sjajno odbranio.

Južna Koreja je dala gol u završnici svoje utakmice i taj detalj je prosto odsekao noge Urugvajcima. Pokušavali su da dođu do 3:0 što bi ih odvelo dalje, ali nisu uspeli.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke