Venger: "Ovi što su se bavili politikom nisu dobro prošli na SP"

Autor: Mladen Heleta
nedelja 04.12.2022.
16:00
Izvor: Sportske.net

"Strelice" ka Nemcima i Dancima?

Epa/Emilio Naranjo
Epa/Emilio Naranjo

Povezane vesti

Bivši francuski trener i legendarni menadžer Arsenala Arsen Venger, koji obavlja funkciju direktora razvoja u Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA), rekao je danas da su selekcije koje su bile "mentalno spremne" i fokusirane na Svetsko prvenstvo bolje otvorile takmičenje, od onih koje su to koristile za političke poruke.

"Kada igrate Svetsko prvenstvo, znate da ne smete da izgubite prvu utakmicu. Postoje selekcije koje imaju iskustvo, koje su imale rezultate na prethodnim turnirima, poput Francuske, Engleske i Brazila, koje su pobedile u prvoj utakmici", rekao je Venger na konferenciji za medije u Dohi.

On je dodao da su te reprezentacije bile psihički spremne za Mundijal.

"To su timovi koji su bili psihički spremni, koji su bili odlučni da se fokusiraju na takmičenje, a ne na političke poruke", istakao je on.

Nemačka je izgubila uvodni meč u grupi E od Japana (2:1), nakon što su igrači te selekcije kolektivno demonstrirali protiv pretnji sankcijama koje je pokrenula FIFA, kako bi sprečila nošenje kapitenskih traka u duginim bojama.

Svi nemački igrači su pre početka utakmice stavili ruke na usta dok su pozirali za fotografiju. Nemačka je zatim po drugi put zaredom eliminisana u grupnoj fazi Svetskog prvenstva.

Ranu eliminaciju doživela je i selekcija Danske, koja se takođe bavila pitanjima zaštite ljudskih prava u Kataru.

Venger je na današnjem skupu saopštio taktičke i statističke rezultate dosadašnjeg dela Svetskog prvenstva.

Posebno je istakao rast od 83 odsto u pogledu golova postignutih posle centaršuteva, u odnosu na prošlo Svetsko prvenstvo 2018.

"Verujem da će selekcije koje imaju najbolje vezne igrače imati najveće šanse da osvoje turnir", dodao je Venger.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke