Barcelona Balkan - Kako je jedna Fejsbuk stranica okupila gotovo dva miliona navijača Barse iz celog sveta?

Autor: Milovan Longinov
utorak 23.07.2024.
01:00
Izvor: Sportske.net

Kako je 13-godišnji dečak okupio skoro dva miliona navijača Barselone?

Povezane vesti

Grad Novi Sad ove godine bio je treća destinacija za okupljanje bordo-plave porodice sa Balkana.

Grupa FC Barcelona Balkan fans, koja na Fejsbuku broji 1,7 miliona pratilaca, drugačija je od svih ostalih priča.

Mislite da je moguće okupiti skoro dva miliona ljudi iz sveta, koji navijaju za Barselonu, sa gotovo svih govornih područja, a u jednoj grupi sa Balkana?

Jedan dečak imao je san čiji su okviri premašeni tek koji mesec pošto je počeo da ga ostvaruje. U to vreme, Fejsbuk, a potom i Gugl, prepoznali su ovu stranicu i gurali je i gurali i po svim algoritmima dolazila je do raznih meridijana ovog sveta. 

Taj dečak Arnel je oko sebe okupio još malo, pa još malo navijača Barselone, zaluđenika za bordo-plavima koji su godinama unazad volontirali i u svoje slobodno vreme pomagali da ova priča nastavi da živi i da traje. 

Tokom decenije i po postojanja, kroz ovu grupu prošlo je na desetina urednika iz svih mogućih branši, delova Balkana i starosnih generacija. Sve njih zajedno okupila je ljubav prema Barseloni, koja, poput ove stranice, prevazilazi granice realnosti i dodiruje one - najluđe.

Tako je ekipa Barsa Balkan odlučila da se i lično druži i upoznaje širom Balkana. Prva stanica, 2022. godine bio je Osijek, potom 2023. Sarajevo, da bi u 2024. domaćin bio - Novi Sad.

U srce Vojvodine došli su bivši i sadašnji urednici iz svih delova Balkana, iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Makedonije, delili su svoja mišljenja i pokazali da osim ljubavi, poseduju i ogromno znanje ne samo o istoriji, već i samom funkcionisanju katalonskog kluba. 

Svoju ljubav prema Blaugrani, na neki način pokazuju i neretkim organizovanim odlascima na utakmice, a to, uopšte nije mala ni jeftina avantura. Sama organizacija i troškovi putovanja iz Beograda, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Zagreba i brojnih gradova Balkana do Barselone, potom boravak u Kataloniji, karte za utakmicu i, naravno, kesa sa dresovima i rekvizitima sa grbom Barse, iziskuje i do nekoliko stotina, pa i hiljadu i više evra.

Oni neskromno kažu da na taj način pokazuju svoju veću privrženost klubu nego pojedini Katalonci, koji čim padne kiša, ostanu kod kuće ili, dopuste da se jedan takav gigant osramoti kao onomad protiv Ajntrahta, kada su se tribina stadiona "Kamp nou" belele zbog toga što su vlasnici sezonskih prodali svoja mesta Nemcima.

Za kraj, tu je i jedna zanimljiva anegdota, koja pokazuje kako je Barsa Balkan postala viralna ne samo na društvenim mrežama, već i u najuticajnijim španskim medijima.

Naime, kao što je poznato, dresovi za novu sezonu uglavnom budu dogovoreni i ugovoreni tokom proleća, u aprilu mesecu za svaku narednu sezonu. Ali, jedan od vernih pratilaca stranice, u januaru 2011. godine fotografisao je Barsin dres za sezonu 2012/13 i poslao svojim drugarima. 

Barcelona Balkan je bila prva koja je objavila zvanični dres, što je bilo protiv svih protokola, ugovora i dogovora između kluba i sponzora. Dres se toliko proširio, da je stigao do svih najjačih španskih medija, šteta je bila već napravljena i taj talas nije bilo moguće zaustaviti.

Reagovao je marketing tim Barselone, koji je kontaktirao Barsa Balkan, i tako su polako svi čuli za njih. Svi španski mediji su pisali o tome, a čak je i na konferenciji za medije pred jednu utakmicu jedan novinar pitao Pepa Gvardiolu o novom dresu koji je neočekivano završio na mrežama i u medijima. 

Kako kažu iz grupe, ovaj trenutak promenio je dalji tok istorije stranice. Broj pratilaca enormno je rastao, a to je urednike teralo i da rade i više i bolje.

Do danas, Barsa Balkan je ispratila blizu hiljadu utakmica prvog tima Barselone, preko 500 utakmica ostalih sekcija Blaugrane, a stranicu je posetilo na desetine miliona fanova širom sveta. 

I zato, kada pomislite da vaš san nije moguć ili realan, setite se dečaka Arnela, koji je kao dečak nadmašio sva svoja i tuđa očekivanja, a svoju ljubav sa svojim drugarima širi kao najlepši "Butterfly Effect".

Možda, ako pogledamo situaciju u Barseloni proteklih godina, možemo da kažemo da je pre Barselona Balkan "Més que un club" od samog kluba... 

I eto, tako je Novi Sad ove godine ugostio ovu grupu "ludaka", a ne navijača. Čitav vikend proveden je u znaku druženja, uz prigodne poklone za sve bivše i sadašnje urednike uz kasnije druženje uz tamburaše i vojvođanske specijalitete.

Izgleda, da na ovim prostorima, ipak može i drugačije...


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke