Da li ste znali? Zvezda je već osvojila ''Trofej Lajpciga''!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 23.10.2023.
18:30
Izvor: Sportske.net, crvenazvezdafk.com

Zvezdi je baš prijao Lajpcig pre nepune dve decenije.

FK Crvena zvezda
FK Crvena zvezda

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde u sredu od 21 čas gostuju RB Lajpcigu u okviru trećeg kola Lige šampiona, a u susret toj utakmici, srpski šampion je na svom klupskom sajtu podsetio na 2004. godinu i ''Trofej Lajpciga'' koji je tada Zvezda osvojila u konkurenciji tadašnjih šampiona Belgije i Nemačke, Briža i Verdera i domaće Saksonije.

Taj turnir je bio održan tokom leta 2004. godine, u sklopu priprema za sledeću sezonu.

Zvezda je tada imala sjajnu ekipu predvođenu Nikolom Žigićem, Markom Pantelićem, Boškom Jankovićem i ostalima koji su u prethodnoj sezoni osvojili oba domaća trofeja, a kvalitet su potvrdili i u Lajpcigu.

''Prvi rival bio je Briž, tadašnji šampion Belgije, a meč se igrao 16. jula 2004. godine. Izabranici Ljupka Petrovića su došli do prednosti u 21. minutu, dok je strelac bio Dušan Basta. 

U 54. minutu je Marko Perović nadigrao Belgijance i duplirao prednost Crvene zvezde. Samo dva minuta kasnije je Stoika smanjio prednost našeg tima. Tačku na ovu utakmicu je stavio Dejan Milovanović, koji je u 78. minutu postavio konačan rezultat od 3:1.  
 
Finalni meč je odigran dan kasnije, odnosno 17. jula 2004. godine.

Crveno-beli su u poslednjoj utakmici ispred sebe imali osvajača kupa i šampiona Nemačke, ekipu Verdera. Klub iz Bremena je tih godina važio za jedan od najkvalitetnijih timova Evrope. 

Crvena zvezda je došla do rane prednosti, a igrao se 16. minut kada je Marko Pantelić načeo mrežu šampiona Nemačke. Verder je brzo odgovorio, kada je na scenu stupio čuveni Miroslav Klose, koji je postigao dva brza gola u razmaku od samo sedam minuta. 

Prednost Nemaca nije dugo trajala, igrao se 39. minut, kada je Zvezdina "devetka" ponovo zatresla mrežu rivala i postavila konačan rezultat u regularnom delu meča od 2:2. 

Crveno-beli su bili bolji nakon izvođenja jedanesterca sa 5:4, kada je rezervni golman Zoran Banović uspeo da zaustavi udarac Magina sa jedanaest metara i donese 'Trofej Lajpciga' u vitrine našeg muzeja'', podsećaju iz Crvene zvezde.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke