Dan kada je Stoičkov doživotno udaljen od fudbala

Autor: Milovan Longinov
nedelja 26.09.2021.
12:15
Izvor: Sportske.net

Najluđi derbi u istoriji bugarskog fudbala...

Povezane vesti

Sigurno da je u pitanju bila jedinstvena odluka nezabeležena do tada u evropskom fudbalu. I pored toga što su u Varšavskom bloku mešanja političara bila norma, ovakav slučaj nije viđen.

Naime, posle finala kupa 1985. godine između dva najpopularnija bugarska kluba CSKA i Levskog i jedni i drugi su rasformirani. 

Postoje razne verzije onoga što je prethodilo odluci vrha bugarskih komunista. jedna je da je u pitanju bila osveta Milka Baleva desne ruke bugarskog diktatora Todora Živkova. Balev je bio veliki navijač CSKA, on je čak uticao da desetak godina ranije Kiril Milanov legenda Levskog bude suspendovan i udaljen iz fudbala. Ta generacija Levskog je značila i u Evropi, igrala u četvrtfinalu Kupa UEFA i Kupa Pobednika Kupova. On je u KPK te sezone dao 13 golova što je rekord, finskom predstavniku je dao 10 u dva meča, a pogodio je i mreže Boaviste i Atletiko Madrida.

Druga verzija je da je CSKA trebalo da bude uklonjen jer je vojska ocenjivana kao pretnja režimu. Ono što je najverovatnije istina je da je Politbiro pre finala zasedao i da je več doneta odluka da se policija i vojska povuku iz klubova i da je ta odluka objavljena u novinama komunističke partije.

Velika tuča u tunelu posle finala je olakšala odluku. Naime, šta se dešavalo posle meča teško je reći, osim fizičkog obračuna, neko od igrača Levskog je polomio staklo i isekao sudiju Ahmeda Jašarova. Tu se umešala i policija u krivičnom gonjenu igrača. Igrači su pritiskani da kažu istinu, ali niko nije ispričao kompletnu priču. Kapiten CSKA Georgi Dimitrov je potvrdio da su se Stočkov i par igrača Levskog zakačili ali da se nije desilo ništa ozbiljno.

Kasnije je otkriveno da su igrači Levskog, sadašnji predsednik saveza Bobi Mihajlov i legendarni kapiten reprezentacije Nasko Sirakov pretukli sudiju. Ali, to je napisao njegov pomoćnik u autobiografiji 25 godina kasnije. Jašarov, iz straha od policije koja je vukla konce u Levskom on nije napisao ništa. Ali, otišao je na more posle meča, a kada se vratio, uhapšen je za korupciju. Ništa nije dokazano, ali je ostavio suđenje. 

Još jedan visoki funkcioner Ivan Špatov je posle meča navodno rekao da je doneo odluku i da od sutra ne postoje ni Levski ni CSKA jer brukaju Bugarsku.

Nastradala je i televizijska ekipa, čuveni komentator Nikolaj Kolev je bio blizu otkaza jer nije osudio nasilje, ali i provokatore na tribinama. Kamere su pratile tuče na terenu kojih je bilo, psovke oštre startove, bio je to pravi rat. Onda je telefonom reditelju Viktoru Georgijevu javljeno da je naredba iz Politbiroa da koristi šire kadrove i da se tuče i ono što se dešava ne vidi najbolje.

Kako je izgledao najžešći okršaj? 

Kostadin Jančev iz CSKA je udario na aut liniji Spasova iz Levskog. Dograbili su se za vratove, a 19-godišji Hristo Stoičkov, igrač CSKA je udario pesnicom Spasova. Onda je izbila ludnica, treneri, rezervni igrači i maseri su uleteli u tuču. Nekako je meč priveden kraju, a postoji i snimak koji nije prikazan kako golman Levskog udara glavom sudiju Jašareva. Novine ipak nisu odolele, pojavila se slika kako Sirakov udara Stoičkova. Sve je završilo na televiziji, oni su prikazali delove snimka što je razbesnelo policijske funkcionere iz Levskog koji je meč izgubio 2:1. Pretnje su stigle i TV ekipi i komentatoru Kolevu kako sabotiraju državu. Direktor televizije je pobegao u rodno selo, reditelja su pozvali i saopštili mu da napiše ostavku kako mu se ne bi desilo nešto gore. A onda su usledile kazne za igrače. Stankov i Čakarov, predsednici klubova su zauvek udaljeni iz sporta. Treneri Manol Manolov i Vasil Metodijev su takođe dobili doživotne suspenzije. Od igrača, Mihajlov, Nikolov, Velev i Spasov iz Levskog su takođe proterani iz fudbala kao i Hristo Stoičkov. Sirakov je kažnjen godinu dana, ali je već sledeće leta igrao za Bugarsku na Mundijalu u Meksiku i dao gol Italijanima na orvaranju. Levskom je oduzeto i prvenstvo, a trećeplasirana Trakija iz Plovdiva je postala prvak. Kup je ukinut. Vinovnici u finalu dva kluba su rasformirani, mada u stvari promenjena su im imena, CSKA je postao "Sredec", Levski je dobio ime Vitoša. Ali su kasnije sve odluke povučene, a dva tima su igrala već sledeće godine u kupu i rezultat je bio 2:1, ali za Levski.

I dalje su to najveći bugarski klubovi, ali je CSKA prodao pred bankrotom istoriju Liteksu, pa sada postoji kao CSKA Sofija, a postoji i CSKA 1948. koji je krenuo sa dna, posle propasti starog kluba i stigao u elitu.

U ligi, 56 pobeda CSKA, Levski je dobio meč manje. Ali, odlučujuću prednost Levski ima u kupu fde su dobili više od polovine mečeva, čak 21. Pošto ima više novca novi CSKA sa sredstvima Griše Gančeva (bivšeg gazde Liteksa), CSKA je bolji od Levskog, ali slabiji od večitog prvaka Ludogoreca. Stoičkov, najveća legenda bugarskog fudbal, četvrt veka pošto je doživotno udaljen pa rehabilitovao iz fudbala, sada ima petinu akcija u CSKA.

CSKA je i dalje bolji od Levskog koji nije uspeo da pobedi ni onu drugu verziju CSKA, sa dodatkom 1948, pa je jasno ko je favorit u derbiju.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke