Dejan Peković za ''Sportske'' - Šta je činiti Prosinečkom i Piksiju?

Autor: Darko Mitrović
utorak 17.09.2024.
14:15
Izvor: Sportske.net

Iz stručnog ugla.

Facebook/Dejan Pekovic
Facebook/Dejan Pekovic

Povezane vesti

Novi ciklus Lige nacija počeo je pre desetak dana, odigrana su prva dva kola u svim grupama, pa je vreme za svođenje prvih utisaka uoči novih oktobarskih izazova.

Za naš portal je svoje viđenje utakmica koje su odigrale selekcije Crne Gore i Srbije izneo Dejan Peković, nekadašnji fudbaler Partizana, Budućnosti i Standarda iz Liježa, a danas fudbalski menadžer i najpoznatiji crnogorski fudbalski analitičar.

Reprezentacija Crne Gore se takmiči u ''B'' diviziji Lige nacija, a u prva dva kola je poražena najpre u gostima od Islanda (2:0), a zatim i u Nikšiću od selekcije Velsa (1:2), s tim da je selektor Robert Prosinečki imao dosta kadrovskih problema, pogotovo za meč sa Islanđanima.

''Prosinečki je sa Crnom Gorom u Ligi nacija krenuo sa dva poraza protiv Islanda i Velsa. Da li je Crna Gora zaslužila vise u prva dva meča - jeste, posebno protiv Velsa. 

Ideja sa kojom je Prosinečki došao i predstavio je crnogorskoj javnosti je da želi da Crna Gora prestane da se konstantno brani kao u ranijem periodu. Ta ideja je bila teško izvodljiva sa sastavom sa kojim je Crna Gora dočekala početak Lige nacija. 

Štoperi koji bi trebalo da konstantno igraju, da su sigurni u pasu i da daju preko potrebnu mirnoću kroz posed i da dižu ili obaraju ritam i kvalitetno rešavaju pritisak protivnika su izostali ili, da budemo iskreni, nemaju taj nivo tehničke obuke da bi se tako postavili i predstavili na terenu. I, kada nema Stefana Savića, nemamo tu potrebnu mirnoću koja je neophodna ako želimo da imamo posed i kontrolu utakmice. Janković je falio u veznom redu, a Jovetić i Camaj kada su zajedno na terenu mogu svakog ozbiljno da oštete'', ističe Peković.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

''Sokolovi'' će sredinom oktobra gostovati u Turskoj i Velsu, pa neće biti nimalo lako popraviti ovaj septembarski učinak.

''Prosinečkog sada očekuju dva gostovanja i moraće da pokaže jedno drugo lice i da nikada više ne dozvoli da Crna Gora uđe bez dovoljno koncetracije u meč i počne utakmicu sa 0:2 kao protiv Velsa'', poručio je Peković. 

Velikih kadrovskih problema imao je i selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, kome se prve zvezde tima nisu odazvale na poziv za mečeve sa Španijom i Danskom. Podmlađeni ''orlovi'' su, ipak, ostali neporaženi na ''Marakani'' protiv evropskog prvaka Španije (0:0), ali su utisak pokvarili u Danskoj, gde su poraženi sa 2:0.

© 2024 Pedja Milosavljevic/STARSPORT

''Stojković je ostao selektor Srbije iako je na Euru sve izgledalo dosta loše, bez rezultata i bez potrebne atmosfere, i bez igrača koji mogu da trpe ritam velikog broja utakmica u kratkom periodu. 

Svi smo videli i komentarisali već unazad godinama da Srbija na terenu sa Sergejem Milinkovićem, Tadićem, Vlahovićem i Mitrovićem ne može da igra protiv jakog protivnika, jer kako ide utakmica visoki igrači kao Mitrović i Vlahović nemaju ni naviku, a ni potrebnu usađenu naviku da se troše u defanzivi, a Sergej Milinković je bio daleko od svega ozbiljnog što fudbal moderni zahteva od igrača koji bi trebalo da igra u centrali terena profila De Brujnea, Belingema, Soboslaija koji trče po 12 - 13 - 15 kilometara na utakmici u sjajnom ritmu... 

Stojković mora da reši problem koji sada evidentno ima da se najbolji igrači nisu odazvali njegovom pozivu i da što hitnije reši taj problem jer nijedan general nikada nije dobio bitku ako nije imao najbolje vojnike sa sobom. Ukoliko ne može da reši problem koji postoji, onda će morati da razmisli da je možda problem i on sam. Stojković je bio veliki igrač i sve mu je jasno da kada vojska otkazuje poslušnost šta sledi...'', zaključio je Peković.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke