Dmitrović i Gudelj za "Sportske" o Barsi, Ćaviju, Seviljinoj sezoni: "Vreme je za istoriju!"

Autor: Milovan Longinov
subota 02.04.2022.
10:15
Izvor: Sportske.net

Srbi na pragu istorije sa Seviljom.

Twitter/Sevilla
Twitter/Sevilla

Povezane vesti

Prošlo je tačno 76 godina od kako je Sevilja u sezoni 1945/46 poslednji i jedini put osvojila titulu prvaka Španije. Nikada ni pre, a ni posle toga, velikan iz Andaluzije nije bio čak ni drugi na tabeli i zato je sada Sevilja na pragu istorijske sezone.

Svoj udeo u tome imaju i naši reprezentativci Marko Dmitrović i Nemanja Gudelj, koji će sa svojim saigračima u nedelju od 21.00 na "Kamp nou" odigrati svoje prvo od devet finala do kraja sezone.

Krajem februara, Sevilja je bila na samo tri boda od Real Madrida i navijači su se nadali da je istorijska titula, prva još od 1946. i dalje moguća. Nažalost, usledila je kriza rezultata, pet vezanih remija na gostovanjima, pa Real sada ima +10, a Barsa je sa -11, prišla na samo -3. 

U 2022. godini smo svedoci da je Ćavijeva Barsa ponovo jedna od najjačih timova u Evropi, pa i pored loše jeseni pod palicom Ronalda Kumana, biti drugi, ispred takve ekipe, bio bi istorijski uspeh za Dmitrovića, Gudelja i drugove.

Naši reprezentativci u ekskluzivnom intervjuu za Sportske.net najavili su nedeljni spektakl na "Kamp nou" i najavili borbu sa Ćavijevom Barsom do poslednjeg trenutka. 

Dmitrović: "Imamo devet utakmica do kraja, devet finala. Naš primarni cilj na početku sezone je bio da obezbedimo Ligu šampiona. Barsa je trenutno po formi jedna od najboljih ekipa u Evropi. Imaju neverovatnu kalendarsku godinu, od Nove godine pobeđuju sve pred sobom i biće nam jako teška utakmica, pogotovo posle 0:4 u "El klasiku". Mi ćemo ići na pobedu, kao i u svakom meču". 

Gudelj: "Nedeljna utakmica jeste za nas prvo od devet  finala do kraja sezone, jer smo upravo zbog takvog pristupa i postigli sve ove rezultate. Barsa je težak rival, ali mi idemo po pobedu, kao i uvek".

U prvoj utakmici, Barsa je bila odličan rival, Sevilja je imala igrača manje pola sata  i moglo bi se  reći dobro prošla sa 1:1. Šta se promenilo od te utakmice, s obzirom na to da je nakon toga usledio pad u formi od početka 2022. i niz od pet remija na gostovanjima?  

Dmitrović: "Rezultatski jesmo u padu u 2022. godini, ali imali smo mnogo kadrovskih problema na svakoj utakmici. Zbog povreda na svakoj utakmici nam fali po 7,8 igrača, u januaru smo imali problema i sa kovidom, pa trener nije baš mogao mnogo da rotira i da bira kako će da igra i to je uticalo na rezultate. Često smo igrali sa 11 igrača koji su zdravi i kada igrate tako na tri dana, onda to ostavi trag. I dalje smo drugi što je veliki uspeh za nas, blizu su Barsa i Atletiko, ali učinićemo sve da tu i ostanemo". 

Gudelj: "Kod nas se promenilo dosta najviše zbog niza povreda i kadrovskih problema, koji su nas stvarno poremetili od Nove godine i to je uticalo na naše igre i na rezultate. Srećom sada smo uspeli da oporavimo nekoliko igrača i bićemo dostojan rival Barseloni".

Poređenja radi, na toj utakmici, Barsin napad od prvog minuta predvodili su Feran Đutlga i Abde Ezalzuli, a sada su tu Obamejang, Tores i Traore. Takođe, nije bilo ni Pedrija, koji je tada još uvek bio povređen. Koliko je Barsa ojačala od decembra do danas? 

Dmitrović: "Izuzetno su ojačali i odradili vrhunski prelazni rok, svako pojačanje je pun pogodak. Ne smemo zaboraviti ni Danija Alveša, sa čijim je povratkom i počeo taj niz neverovatnih rezultata. Ćavijevim dolaskom deluje da su sve kockice poklopile, odradili su smenu generacije, imaju mlad tim, koji će iz sezone  u sezonu biti samo bolji. Igraju atraktivan i efikasan fudbal i nisam mogao da pretpostavim da će tako brzo uspeti da se podignu bez Lea Mesija. Njega je nemoguće zameniti, ali Barsa se pre oslanjala mnogo na njega, a sada ima nekoliko igrača od kojih preti podjednaka opasnost". 

Gudelj: "Barsa je jača iz dva razloga, prvi je Ćavi, koji je uspeo da nametne svoj stil igre i oni opet igraju prepoznatljiv fudbal. Drugi razlog jesu pojačanja, jer su stili Obamejang, Tores, Traore koji su vrhunski igrači, veoma brzi i opasni pred golom. Ćavi je prepoznao šta odgovara njegovim igračima, vidi se da uživaju na terenu. Mi smo ih dobro analizirali i znamo šta nas čeka".

Koliki je Ćavijev uticaj na Barsu o kojoj je javnost u Španiji potpuno drugačije pričala i pre demoliranja Reala u "El klasiku", a dodatno i posle te utakmice? I konkretno, šta je drugačije u Ćavijevoj od Kumanove Barse sa kojom je Sevilja igrala čak četiri puta prošle sezone?

Dmitrović: "Sa Ćavijem su se vratili svom DNK "La Masije" - pas igra, brza igra, protok lopte, dugi napadi, ali su dobili i brzinu sa novim pojačanjima i postali su dodatno nepredvidivi. Igraju moderan fudbal, drže loptu, ali kad krenu u dubinu to deluje odjednom neverovatno direktno i brzo. Imaju širinu u ekipi, 20 kvalitetnih igrača i deluje da u ovom trenutku nemaju manu. Kuman je došao u najgorem mogućem trenutku i dobio najteži zadatak, da započne tu smenu generacije. Možda bi i sa njim izgledalo to sve sada bolje da je ostao, ali tek sada sa Ćavijem ubiraju te plodove. Smatram da je za te mlade igrače Ćavi kao figura veoma bitan. Ceo svet zna ko je Ćavi i kakav je igrač bio i kada ti jedan Ćavi objasni tačno šta od tebe traži, i da ti znaš da je i on to isto svojevremeno radio, ti to ne dovodiš u pitanje. On je veliki autoritet, bio je toliko godina glavna karika u Barsi i tim mladim igračima je onda mnogo lakše da od njega upijaju svo znanje". 

Gudelj: "Ćavi je bio tu preko 20 godina, zna tačno šta znači Barselona i zna kako to da prenese na svoje igrače. Ćavi je vratio "tika-taku", onako kako je on igrao kao igrač. Ćavi je potpuno promenio, ubrzao igru Barse i vidi se da se navijačima vratio osmeh na lice".

Za razliku od Barse, Sevilja ima kadrovskih problema, koliki to može da bude problem za Lopetegija? I da li vam je ova pauza zbog povreda i krize rezultata dobro došla? 

Dmitrović: "Imamo 25 igrača u prvom timu, ali ne pamtim kada smo bili kompletni, a nećemo ni sad. Ova pauza je odlično došla da se neki igrači oporave, mislim da su se vratila dvojica, trojica i da ćemo sada do kraja sezone biti jači. Sevilja ima jaku konkurenciju na svim pozicijama, ko god da istrči na teren u nedelju, znam da će dati sve od sebe za pobedu". 

Gudelj: "Ova pauza nam je dobro došla, jer smo jači za nekoliko važnih igrača. I dalje ima povređenih, ali smo jači nego pre reprezentativne pauze. Trener Lopetegi ipak zna da može da računa na maksimalnu posvećenost i borbu od 100%, ko god da izađe na teren. Nadam se da ćemo prebroditi krizu baš na "Kamp nou", i da ćemo započeti niz pobeda i ostati na drugom mestu".

Da li je za Sevilju dobra sezona ako završi druga na tabeli, uz neočekivanu eliminaciju iz Lige Evrope i to baš sada, kada se finale igra na vašem "Ramon Sančez Pishuanu"? 

Dmitrović: "Siguran sam da će sezona biti ocenjena kao veoma dobra ako ostanemo drugi. Ne znam koliko je puta Sevilja u istoriji bila druga, ali i pored eliminacija iz Lige šampiona, pa Lige Evrope, Kupa kralja, ovo može da bude uspešna sezona za nas. Ostaće naravno gorak ukus u ustima što bismo imali priliku da igramo potencijalno finale Lige Evrope na našem stadionu, ali nažalost, tako je. Sumiraćemo utiske na kraju sezone". 

Gudelj: "I pored neočekivanog ispadanja iz Lige Evrope, mislim da ćemo biti zadovoljni ako sezonu završimo na drugom mestu. Ostaje žal što smo propustili da igramo finale Lige Evrope na našem "Pishuanu", ali naš primarni cilj koji smo postavili na početku sezone jeste plasman u Ligu šampiona, sve preko toga je dodatni uspeh". 

Koliki je uticaj Ivana Rakitića na terenu i da li će on u nedelju biti možda i ključan za igru Sevilje? 

Dmitrović: "Ivan Rakitić je i veliki igrač i veliki čovek. On je produžena ruka trenera na terenu. Ima toliko iskustva, sve je osvojio sa Barsom, uvek nas savetuje i vodi na terenu. Naša je velika prednost što ga imamo i kao saigrača i kao čoveka uz nas. On je neverovatan tip".  

Gudelj: "Rakitić je lider i vođa naše ekipe. Imati njega na terenu i u svlačionici je prava privilegija. Legenda je i Barselone i Sevilje, a to najbolje pokazuje o kakvoj veličini je reč".

AdmiralBet.rs daje sjajne specijale za nedeljni derbi na "Kamp nou", recimo da će Obamejang i Dembele imati zajedno 2+ golova i asistencija kvota je 2,50!

Bono je doživeo udarac u glavu tokom pauze, pisalo se da je pod znakom pitanja, da li si spreman da opet uletiš kao protiv Sosijedada među stative i da li će protiv Barse biti teže da sačuvaš mrežu? 

Dmitrović: "Ja sam uvek spreman, treniram, ne branim mnogo, ali takva je trenutna situacija. Sve što je do mene, ja radim, trudim se i na raspolaganju sam kada trener to odluči. Bono je svakim danom sve bolje, videćemo šta će biti u nedelju. Ali, ja sam spreman da branim na "Kamp nou" ako bude potrebno".

Od kog napadača preti najveća opasnost, s obzirom na to da više ne moraš da se čuvaš Lea Mesija, koji je do sada dao osam golova dok si branio za Eibar?

Dmitrović: "Mesi mi je bio rak rana, verovatno kao i svim golmanima u La Ligi. Ipak, ova Barsa je sada potpuno drugačija, jer preti sa svih strana, preko Ferana Toresa, Obamejanga, Depaja, Traorea, Dembelea, a tu su sada opasni i svi vezni - Pedri, Gavi i ne smemo zaboraviti da je Barsa postala najopasnija iz prekida, tako da su stvarno sada efikasni sa svih strana i ne zna se ko pre može da postigne gol". 

Kako se snalaziš na poziciji štopera na kojoj već nekoliko nedelja menjaš povređenog Karlosa? 

Gudelj: "Snalazim se odlično na poziciji štopera, ne predstavlja mi nikakav problem. Neće mi biti prvi put, taktički znam šta je potrebno da igram kao štoper. Više puta sam govorio da sam treneru na raspolaganju da igram na kojoj god poziciji je potrebno".

Kako ćeš se u slučaju da opet moraš da igraš kao štoper, pripremati za Barsin ubitačni napad, koji se "pretplatio" da daje po četiri komada na utakmicama (Valensija, Atletiko, Bilbao, Real Madrid, Napoli...)?

Gudelj: "Ako budem igrao štopera, priprema će biti ista kao i za svaku drugu utakmicu. Mi u svaki meč ulazimo kao da je finale, analiziramo protivnika do najsitnijih detalja, znamo šta nas čeka i u nedelju protiv Barse. Ćavijev tim je opasan sa svih strana i možemo biti u problemu ako se fokusiramo samo na jednog igrača". 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke