Dražen Petrović - 28 godina tuge...

Autor: Nenad Kotlajic
ponedeljak 07.06.2021.
11:05
Izvor: Sportske.net

Na današnji dan navršilo se 28 godina od pogibije košarkaške legende Dražena Petrovića, košarkaškog Mocarta.

Povezane vesti

Na današnji dan pre 28 godina u saobraćnoj nesreći na autoputu pored nemačkog Ingolstadta poginuo je Dražen Petrović, jugoslovenski i hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih igrača svih vremena.

Poginuo je u usponu igračke karijere u svojoj 29. godini.

Svoju poslednju utakmicu Dražen je odigrao protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP u Vroclavu. Hrvatska reprezentacija iz Poljske se vraćala avionom, Dražen je na put krenuo automobilom s devojkom nemačkom manekenkom Klarom Šalaci koja je bila za volanom. Nažalost, bila je to njegova poslednja vožnja.

Živeo je za košarku i za sport. Bio je i ostao istinska legenda, nadahnuće generacijama.

Košarkom je počeo da se bavi sa 13 godina.

Krenuo je iz Šibenika, pa preko Cibone i Real Madrida, stigao do NBA lige i redova Portlanda. Tamo se našao u situaciji u kojoj nikada nije bio. Grejao je klupu uz mizernu minutažu.

Izdržao je dve sezone, a potom je otišao u Nju Džersi Netse gde je pokazao svu raskoš svog talenta. U dresu Netsa se profilirao u jednog od vodećih šutera NBA lige.

Dražen je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio bronzanu medalju u Los Anđelesu 1984, pa zatim srebro u Seulu 1988. godine.

Sa istom reprezentacijom 1986. godine osvojio je bronzu na SP-u, a četiri godine kasnije u Italiji i zlato. U legendarnoj utakmici finala Olimpijskih igara 1992. u Barseloni sa Hrvatskom je osvojio srebrnu medalju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke