Duplo kolo fantazi PL!

Autor: Boris Jovanović
petak 29.09.2023.
17:48
Izvor: Sportske.net

Kakva su očekivanja i šta nam je činiti, šta kažu Fantazi Masteri?

Povezane vesti

Terminologija statistike:

xG - expected goals - očekivan broj postignutih golova
xA - expected assists - očekivani broja asistencija
xGI - expected goals involvement - očekivano učešće u postizanju nekog gola, odnosi se na zbir xG i xA 
NPxG - expected non penalty goals - očekivani broj postignutih golova ne račanujući penale
xGC - expected goals conceded - očekivani broj primljenih golova 

Ovog vikenda je na programu prvo DUPLO kolo Premijer lige. Šta znači duplo kolo? To znači da imamo neke timove koji će odigrati dva meča u okviru jednog kola i poeni fudbalera sa dva meča će se računati za 7. kolo. U pitanju je malo duplo kolo jer samo dva tima će odigrati po dve utakmice, jer kasnije u toku sezone ćemo imati dupla kola gde će skoro pola timova iz lige igrati po dve utakmice u okviru jednog kola... pa da krenemo

Timovi koji imaju duplo kolo


1. Luton - Everton (A) i Barnli (H)

Ono što možda i nije pozitivna strana ovog duplog kola je ta da dva tima koji će imati dve utakmice su zapravo Luton i Barnli, nije baš inspirativno. Međutim, oba tima imaju protivnike „po meri“ ali nema previše fudbalera koji su zanimljivi za fantazi. Najrealnija opcija iz Lutona će biti njihov glavni napadač Karlton Moris, bio je strelac iz penala protiv Vulvsa i neko je ko će imait sigurne minute, na penalima i trebalo bi da predstavlja najveću opasnost po gol Evertona i Barnlija. Druga opcija bi mogao biti ofanzivni desni bek Isa Kabore, on je iznudio  penal protiv Vulvsa, a nije nemoguće nadati se makar jednom clean sheet-u u duelima sa Evertonom i Barnlijem. Everton je odigrao najbolji meč ove sezone protiv Brentforda, a Dukure je ove sezone najbolji napadač „karamela“ jer ga svuda ima na terenu i najbolji je strelac tima. Treba spomenuti i pravog napadača Beta, koji je skoro stigao u Everton, delovao je vrlo pokretno i ušao je u nekoliko prilika. Ipak, daleko je to još od toga da neko od njih zaslužuje mesto na fantaziju ali oni vrlo lak mogu da ponište clean sheet poene Lutonu. Tarkovski je odigrao jedan izvanredan meč gde je uspeo da asistira i postigne gol, velika će biti opasnost po gol Lutona iz prekida.

2. Barnli - Njukasl (A) i Luton (A)

Barnli ima malo teže duplo kolo jer gostuju Njukaslu koji je ponizio njihove konkurente u borbi za opstanak, Šefild sa 0:8, i u ozbiljnom su naletu. Njihov glavni napdač, Lajl Foster, neće moći da igra protiv Njukasla i to u startu povećava šansu za clean sheet Njukasla. Svakako će Tripije, Botman i Šer biti masovono dovođeni u razne fantazi timove jer im sledi dobar raspored i generalno su jedna od boljih odbrana u ligi. Šta Barnli može uopšte da ponudi za duplo kolo? Za početak, napadač Zeki Amduni će verovatno predvoditi napad, a jako zanimljiv igrač je mladi Luka Koleošo, koji sa krila napada gol protivnika i istakao se sjajnom brzinom i prodorima. Tu bi mogao da bude interesantan i igrač sredine terena Majk Tresor, koji je prošle sezone u Genku postigao 8 golova i zabeležio čak 24 asistencije. Odbrana nije vredna pažnje. 

Verovatno će svi fudbaleri iz Lutona i Barnlija za ovo kolo biti jaki diferencijali, nešto manje Kabore i Moris ali ne treba očekivati neki senzacionalni procenat vlasništva za njih dvojicu.

Subota

3. Aston Vila - Brajton

Jedini meč koji počinje u 13:30 časova i možda je to dobra stvar jer je ovo u najavi duel dva ozbiljna tima koje vode vrhunski menadžeri. To verovatno znači da očekujemo golove i da možda stvara muku igračima fantazija koji imaju odbrambene igrače oba kluba na fantaziju. To su 95% slučajeva Estupinjan i/ili Keš, dva najofanzivnija beka ove sezone. Keš je u par navrata igrao kao krilo i gotovo na svakom meču uspeva da sebe stvori blizu gola protivnika, Estupinjan sjajno sarađuje sa Mitomom na levoj strani i na razne načine možda donese poene. Možda zapravo od njih ne treba da očekujete clean sheet poene, već da se nadate da će ofanzivno doprineti, a na ovakvoj utakmici je to vrlo moguće. Aston Vila ima odličnih nekoliko utakmica nakon 7. kola, i ako pred ovo kolo, onda pred sledeće treba razmisliti o Dijabiju kao jednom od 5 fudbalera na sredini terena u vašem fantazi timu, i Votkinsu kao napadaču jer je konačno probio led i bio strelac protiv Čelsija. Kaoru Mitoma je dobio odmor u prvom poluvremenu protiv Bornmuta i potom je izdominirao u drugom poluvremenu i ozbiljno istakao sebe kao fudblaera kojeg možda i NE treba izbaciti iz fantazija jer ima težak raspored do decembra. Deluje da su svi ostali fudbaleri Brajtona i suviše skloni rotaciji, a neki i povredama, pa će tako neka fantazi priča o ovom dogledeno vreme da se svodi na Estupinjana i Mitomu, uz povremeni bljesak Pedra, Fergusona, Marča i Grosa, pod uslovom da su svi zdravi i da nisu previše rizični kada je u pitanji De Zerbijeva zamisao koga da stavi na klupu.

4. Bornmut - Arsenal

Nastup Bukaja Sake je pod znakom pitanja jer je derbi severnog londona završio tako što je šepao, nije trenirao nakon te utakmice. Poznato je da neko vreme ima već problema sa ahilovom tetivom, a Arteta nije poznat baš kao trener koji ga je štedeo. To bi trebalo da znači da ako bude iole zdrav, da će igrati. Drugi problem su povrede Martinelija, Trosara i Rajsa. Nije nemoguće da svi budu spremni za ovaj duel ali je već ozbiljna situacija kada su u pitanju povrede igrača u Arsenalu. U slučaju da Saku želite da zamenite sa nekim iz Arsenala, čini se da je u ovom trenutku Odegard idealna zamena. Žezus još uvek nije bio starter do sada, a meč sa Bornmutom bi mogao da bude sa dosta golova ali deluje neizvesno ko će uopšte biti zdrav da zaigra i ko će biti centralni napadač. Odbrana? Raja deluje kao da je primarni izbor na golu i možemo o njemu govoriti kao kvalitetnoj opciji za fantazi s obzirom da je poznat po nekim sjajnim odbranama. U slučaju da imate nekoga poput Salibe i Gabrijela, ovo je meč gde mogu da se očekuju clean sheet poeni.

5. Mančester Junajted - Kristal Palas

Konačno je Mančester Junajted pobedio, slavio je na gostovanju Barnliju prelepim golom Bruna Fernandeša. Upravo taj gol je možda i dovoljan razlog da ne prodajete njega i Rašforda još uvek. U narednom periodu igraju sa Šefildom, Fulamom, Lutonom i Brentfordom. Obojica poseduju karakteristike koje su za fantazi kvalitetne. Bruno je na penalima, prekidima i najkreativniji je igrač u tom timu. Rašford, kao krilni napadač je jedan od najboljih u igri 1 na 1 i u izolaciji, uz to ima zdravog Hojlunda sada, koji bi mogao biti nešto hrabrija diferencijalna opcija za napadača. Odbrana malo po malo ostaje bez nekih igrača zbog povreda, pa je Džoni Evans bio starter, doneo clean sheet i asistirao Brunu, malo li je za jednog skoro zaboravljenog veterana? Onana je ispao iz fantazi priča zbog grešaka i primljenih golova ali je do sada na 2 od 3 meča gde je moglo da se očekuje da sačuva mrežu, to i desilo. Veliki hendikep za Kristal Palas će predstavljati povreda Eduara, a Eze je uputio čak 25 udaraca ka golu na početku sezone i samo jednom je bio strelac. Videćemo kako će to izgledati bez Eduara i koliko može da naškodi tim Roja Hodžsona na Old Trafordu. U prošlom kolu nisi ni uspeli da stvore neku izglednu šansu.

6. Vest Hem - Šefild

Teško je odoleti Vord-Prausu i Boeunu nakon što je Šefild primio 8 golova kod kuće od Njukasla, uz to Vest Hem od 10. do 17. kola ima sjajan raspored i verovatno će procenat vlasništva skočiti obojici i možda još nekim igračima. Vest Hem pozadi škripi i dopušta dosta šansi protivnicima ali je Šefild ekipa koja najslabije brani prekid što skoro sigurno znači da će Zuma, Souček i Agerd da budu velika opasnost nakon prekida pošto Vord-Praus „gađa u trepavicu“. Za potencijalne vlasnike neke od ovih fudbalera je dobra stvar što će svi oni praviti značajnu razliku ako donesu poene. O Šefildu možda nekom drugom prilikom.

7. Vulvsi - Mančester Siti

Prošlosezonsko gostovanje Sitija je prošlo u znaku dominacije Halanda i Fodena, pa možda nešto slično možemo očekivati i sada? Da, istina je da je Alvareza dovelo preko milion igrača pred prošlo kolo i da je osvojio samo jedan poen ali to je prosto bio splet nesrećnih okolnosti jer je Rodrijev crveni karton mnogo toga promenio. Vulvsi nisu izgledali dobro protiv Lutona, a i oni su bili sa igračem manje preko 50 minuta. Pedro Neto je nastavio sa odličnim partijama i postigao gol. On i Hvang će biti najveća opasnost po clean sheet poene Edersonu, Vokeru i ostatku odbrane. Bez obzira što Siti češće prima golove nego što je baš očekivano za fantazi, ovo je isto jedan od mečeva gde su malo veće šanse za to ALI neće biti Rodrija i to je nešto što značajno može da poremeti tim. Sad kada se Griliš oporavio skače rizik od rotacije njega i Dokua na levoj strani, pa deluje i dalje izvesno da su najsigurnije opcije Foden i Alvarez, uz Halanda kojeg svi imaju.

Nedelja

8. Notingem Forest - Brentford

Sad je već došao trenutak da se zapitamo da li je vreme da Mbeumo ne bude u tolikom fokusu kada je fantazi u pitanju? Pre svega, protiv Evertona je delovao previš bočno i dosta daleko od gola. Drugi problem su povrede koje sve više sakate njegov tim. Riko Henri je završio sezonu, Ben Mi nikako da se vrati u sastav, a sada i Šadea očekuje duža pauza. U narednom periodu neće ni imati tako dobar raspored kao što su imali na početku sezone. U slučaju da Brentford ponovi partiju kao protiv Evertona, to bi mogla da bude berba poena za Avonijia, Gibs-Vajta, Elangu i možda čak Hadson-Odoija. Mlad i talentovan napad ima Stiv Kuper, a sve su i diferencijali. Notingem Forest nakon ovog meča ima Kristal Palas, pa Luton. U slučaju da planirate Wildcard oko 10. kolo, igrači Notingem Foresta bi kratkoročno mogli da budu jedinstvene akvizicije za vaš tim.

Ponedeljak

9. Fulam - Čelsi

Agonija Čelsija je produbljena i ne deluje da dolaze bolji dani. Kada navijači pogledaju kakvi timo očekuju Čelsi od 8. do 16. kola verovatno im neće biti prijatno. Lokalni londonski derbi Fulam dočekuje kao ekipa koja je bolje plasirana od Čelsija, prošlog vikenda su odigrali 0:0 sa Krital Palasom i ovo može da bude još jedan meč gde bismo mogli videti malo golova. Čelsi na tri meča u nizu nije postigao gol, neće biti Džeksona, a ni Gusta. Čilvel nije bio starter na poslednje dve utakmice. Da li uopšte ima smisla razmatrati bilo koga iz Čelsija, pa čak i Sterlinga jer za novac koji on vredi na fantaziju se mogu naći mnogo produktivniji fudbaleri. Fulam je postigao 5 golova na 6 utakmica, pa ni oni nisu inspirativna ekipa po tom pitanju. Leno je najbolji golman ove sezone za sada, doneo je neverovatnih 35 poena na 6 utakmica i sledeći najbolji golman je Neto sa 25 poena. Leno je je dobar „shot stopper“ i o njemu treba razmišljati kao jednom o dva golmana za golmansku rotaciju u vašem fantazi timu.

Za kraj, neke statističke brojke koje vam mogu značiti:

Najviše stvorenih šansi u 6. kolu:

Tripije (6)
Robertson (5)
Douti (5)
Saka (4)
Soboslaj (4)
Tarkovski (4)
Gilmur (4)

Najviše stvorenih šansi od početka sezone:

Saka (19)
Bruno Fernandeš (18)
P. Neto (18)
Medison (17)
Tripije (17)

Igrači koji su ulazili u velike šanse u 6. kolu:

Nunjez (2)
K. Vilson (2)
Haland (2)
Son (2)
B. Džonson (2)
Moris (2)
Mitoma (2)

Igrači sa najviše velikih šansi od početka sezone:

Haland (15)
N. Džekson (8)
Nunjez (8)
Mbeumo (7)
K. Vilson (7)

Najviše upućenih šuteva ka golu protivnika u 6. kolu:

Almiron (3)
Bouen (3)
Keš (3)
Douti (3)
Eze (3)
Nunjez (3)
Saka (3)
Rašford (3)

Najviše upućenih šuteva ka golu protivnika od početka sezone:

Haland (31)
Eze (26)
Rašford (26)
Visa (21)
Alvarez (21)
Eduar (20)
Salah (20)

Najveći xGI kod fudbalera u 6. kolu:

Salah (1.30)
K. Vilson (1.18)
Saka (1.15)
K. Moris (1.12)
A. Gordon (1.10)
Nunjez (0.87)
Son (0.86)

Najveći xGI kod fudbalera od početka sezone:

Haland (6.52)
Salah (6.11)
Mbeumo (5.51)
Saka (5.12)
Bruno (5.07)
N. Džekson (4.23)
Medison (4.06) 

                                                               Marko Čulić - Fantazi Masteri

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak