Fantazi masteri - Šta nam donosi novo kolo i koja su najbolja rešenja?!

Autor: Milovan Longinov
petak 27.10.2023.
10:00
Izvor: Sportske.net

Novo kolo počinje danas!

Povezane vesti

Još jedno kolo Premijer lige koje počinje u petak. Nemojte zaboraviti na vreme da napravite izmene i transfere u vašim timovima.

Terminologija statistike:

  • xG - expected goals - očekivan broj postignutih golova
  • xA - expected assists - očekivani broja asistencija
  • xGI - expected goals involvement - očekivano učešće u postizanju nekog gola, odnosi se na zbir xG i xA
  • NPxG - expected non penalty goals - očekivani broj postignutih golova ne račanujući penale
  • xGC - expected goals conceded - očekivani broj primljenih golova

 

Petak

1. Kristal Palas - Totenhem

Mali londonski derbi, koji Totenhem dočekuje na vrhu tabele. Apsolustno su braća „son“ zasluženo u centru pažnje jer u poslednje vreme gotovo da konstantno donose poene, tu čak možemo računati i Rišarlisona sa nekoliko asistencija. Totenhem ima 4 clean sheet-a ove sezone i među najboljima je u ligi. To verovatno agituje da razmislite i o trećoj opciji iz tog tima. Najbolji aduti su Poro/Udogi ili golman Vikario. Udogi je imao određene probleme protiv Fulama, pa su druga dvojica možda sigurniji. Kristal Palas nije mnogo pokazao u poslednje vreme. Samo 1 gol na 4 utakmice i to štopera Andersena. To dovoljno govori o tome koliko su ofanzivne opcije trenutno kvalitetne za fantazi. Ruku na srce, mnogi su i povređeni.

Subota

2. Čelsi - Brentford

Treba biti realan i reći da Čelsi deluje mnogo bolje u poslednje vreme, bili su blizu toga da pobede Arsenal u londskom derbiju. Kol Palmer je neko o kome se dosta govorilo, postizao je golove iz penala, asistirao i cena mu je samo 5.0m na fantaziju. Mudrik je takođe bio vrlo zapažen. Da li protiv Brentforda Čelsi može da sačuva mrežu, što bi značilo da neće biti poena Mbeuma i Vise, nakon sjajnog 9 kola? Daleko od toga da nema fantazi opcija u oba tima ali su to igrači koji za sada mogu da naprave dobru razliku, neki su i baš ozbiljni diferencijali. Ni Mbeumo, a ni Visa nemaju toliko visok procenat vlasništva kao na početku sezone.v

3. Arsenal - Šefild Junajted

Da li vraćati Saku samo zbog ovog kola ili da ponovo bude dogoročno rešenje, pošto konstantno donosi poene? Da li može Martineli iz drugog plana da donese dosta poena? Arsneal dočekuje nalošiji tim lige i ovde se mogu očekivati poeni na sve strane. Od odbrana, pa do napada. Samo je problem što retko ko ima 2 fudbalera Arsenala, a tek 3...Diferencijali Žezus ili Odegard, Saliba ili neko drugi iz odbrane? Arsenal ima i neke teže utakmice u narednom period, koliko je vredno dovoditi ih zbog jedne utakmice?

4. Bornmut - Barnli

Iz ugla fantazija ovo sigurno nije zanimljiva utakmica ali je jedan važan „six pointer“ u borbi za opstanak. Možda bi Dominik Solanke, Lajl Foster ili Luka Koleošo bili transfer u vaš tim iz domena „ako prođe prođe“ ili ovaj meč zaista nije vredan neke veće pažnje?

5. Vulvsi - Njukasl

Njukasl gostuje timu koji ima par fudbalera koji su u odličnoj formi. Neće biti lako odbrani Njukasla da sačuva Neta, Hvanga i Kunju...a ništa lakši posao ne očekuje ni odbranu Vulvsa. Dileme su oko startne pozicije napadača Njukasla, pošto Isak i Vilson malo kubure sa povredama i tako se na kraju i rotiraju kada je pitanje mesto u startnih 11. Ipak, osim Tripijea ili Burna/Šera, deluje da je Gordon najsigurnijna ofanzivna opcija Njukasla. Almiron je dobio odmor protiv Kristal Palasa, a Džejkob Marfi je to sjajno iskoristio.

Nedelja

6. Vest Hem - Everton

Džarod Bouen, Džejms Vord-Praus i Tomas Souček. Ta 3 imena će biti u većem fokusu u narednom periodu jer Vest Hem ima sjajan raspored. Odbrana nije bolji deo tim i jednom su samo sačuvali mrežu do sada. Ipak, dolazi im Evertonu goste i tu bi mogli da se nadaju nekom clean sheet-u za Areolu i Coufala. Dukure i Kalvert-Luin će biti najveća opasnost po njih.

 

7. Aston Vila - Luton

Kako ne odoleti Votkinsu? Mnogi imaju Keša i Dijabija u timu, da li je došao trenutak da se proba sa čak 3 fudbalera iz Aston Vile? Ima tu naravno i efekat Daglasa Luiza, koji je postigao čak 5 golova na 9 mečeva, agresivan je u napadu i izvodi penale. Jeftinije je od Dijabija. Luton je uspeo da postigne dva gola na gostovanju Notingemu, daleko od toga da ne mogu da zaprete Aston Vili ali na Vila parku se niko nije proveo dobro ove sezone.

 

8. Brajton - Fulam

Nove muke za De Zerbija zbog teške povrede Marča, a i Velbek se povredio. Možda je došao pravi trenutak da više minuta dobiju Adingra i Fati, verovatno pričamo o jako zanimljivim diferencijalima pred naredni period, a Brajton ima neke zaista kvalitetne utakmice ispred sebe. Odbrana nije jača strana ali se i Fulam mnogo muči u nedostatku Mitrovića. Pereira i De Kordova Rid će verovatno predstavljati najveću pretnju po gol Brajtona. Prilika za one koji su ostali verni Mitomi da uzmu poene, a ko bi rekao da će tako brzo u „zaborav“ da padnu Ferguson i Pedro.

 

9. Liverpul - Notingem Forest

Bez obzira što Salah možda ne igra dobro kao što fantazi brojke prikazuju, njegov procenat vlasništva će rasti iz meča u meč i uskoro će se približiti Halandu. Vrlo verovatno će njegov EO% biti veći nego Halandov pred ovo kolo. Nunjez je još jednom asistirao Salahu, a i Diaz je bio u poenima. Liverpul je uzeo clean sheet poene protiv Evertona, a Cimikas je zamenjen malo nakon 60. minuta. Da li će to možda predstavljati potencijalni problem za njegove minute? Od Aleksander-Arnolda se više očekuje. Najveća dilema pred ovaj duel će biti koja dva igrača će biti u napadu uz Salaha. Gakpo i Žota prave konkurenciju Nunjezu i Dijazu.

10. Mančester Junajted - Mančester Siti

Kolo zatvara derbi grada Mančestera. Halandu se drma tron, ili je to samo trenutno stanje dok ne da 3 gola na nekoj utakmici? Mančester Junajtedu je to uradio prošle sezone. Od ostatka tima je samo Alvarez konstantan što se tiče donošenja poena, neki će reći da on može da pokrije odsustvo Halanda u vašem fantazi timu. Foden je u drugom planu. Kod Mančester Junajteda se predugo čekao konkretniji učinak Bruna Fernandeša i Rašforda ali Mančester Junajted nakon ovog duela ima 3 odlične utakmice. Možda je malo mazohistično ali imaće Bruno i Rašford ponovo solidan broj vlasnika. Hojlund je ispao iz priče za sada.

 

Za kraj, neke statističke brojke koje vam mogu značiti:

 

Najviše stvorenih šansi u 9. kolu:

Bruno Fernandeš (5)

Musa Dijabi (4)

Son (4)

Gibs-Vajt (4)

Medison (4)

Neto (4)

Vord-Praus (4)

 

Igrači koji su ulazili u velike šanse u 9. kolu:

Vud (3)

Gordon (2)

Salah (2)

Medison (2)

Mitoma (2)

Hvang (2)

Palmer (2)

 

 

Najveći xGI kod defanzivaca u 9. kolu:

Tripije (0.48)

Tofolo (0.39)

Doson (0.37)

Doerti (0.32)

Zuma (0.30)

Ajer (0.29)

Aleksander-Arnold (0.28)

Najveći xGI kod igrača sredine terena u 9. kolu:

Mbeumo (1.56)

Salah (1.44)

Hvang (1.09)

Palmer (1.08)

Daglas Luiz (0.97)

Koleošo (0.95)

Antoni Gordon (0.80)

 

Najveći xGI kod napadača u 9. kolu:

Vud (1.78)

MekBurni (1.26)

Visa (1.22)

Mope (0.97)

Ogbene (0.78)

Vilson (0.75)

Kunja (0.68)

 

 

Marko Čulić - Fantazi Masteri

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke