Ivan Rakitić za "Sportske": "Modrić uvek u mojoj ekipi, bilo bi interesantno da se na EP sretnu Hrvatska i Srbija”

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 19.10.2023.
15:08
Izvor: Sportske.net

Ekskluzivni intervju sa hrvatskom legendom i kapitenom Sevilje.

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez
EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Povezane vesti

Vezista Sevilje i legendarni as hrvatske reprezentacije Ivan Rakitić u ekskluzivnom intervjuu za portal Sportske.net govorio je o brojnim zanimljivim temama.

Rakitić ne krije da je sve u svlačionici iznenadila smena trenera Hosea Luisa Mendilibara, ali je kapitenski istakao da će pomoći ekipi da se što pre prilagodi idejama novog trenera Dijega Alonsa, koji će imati vatreno krštenje i debi protiv Real Madrida.

"Sve nas je iznenadila smena trenera Mendilibara, jer smo sa njim zaista imali odličan odnos i ostvarili smo značajan napredak, pogotovo krajem prošle sezone kada smo osvojili Ligu Evrope. Razumemo da rezultati nisu bili u skladu sa ambicijama kluba i svesni smo da nismo ispunili očekivanja na otvaranju sezone. Moram priznati da smo bili i pomalo tužni, jer je Mendilibar zaista bio i sjajna osoba."

Osim smene, iznenađujuća odluka bila je i da umesto iskusnog Mendilibara dođe manje poznati Urugvajac Dijego Alonso, kakvi su utisci u radu sa njim posle nekoliko treninga?

"Nismo imali mnogo vremena da radimo, ali smo ga upoznali i videli njegove ideje, iako nismo bili svi na okupu. Što mi fudbaleri umemo da kažemo - 100 trenera, svih 100 na svoj način posebni i drugačiji i mi što pre treba da se adaptiramo njegovim taktičkim zamislima. On je mlad trener, pun energije i želje da se dokaže i to je preneo i na nas za ovih nekoliko dana. Mi moramo biti spremni na sve i da što pre i rezultati pokažu da smo opet na pravom putu."



Da li je debi protiv Real Madrida najteža opcija u ovom trenutku?

"Koliko je najteži, toliko može da bude i najbolji debi. Naravno, čeka nas teška utakmica, Real Madrid je ponovo među najboljim ekipama Evrope. Ali, igramo na našem stadionu, siguran sam da će i navijači osetiti koliko nam je sada potrebna podrška i da ćemo svi zajedno uspeti da pobedimo Real Madrid."

Tvoj veliki prijatelj i bivši dugogodišnji saigrač iz reprezentacije Luka Modrić prolazi kroz najteži period od kako je u Madridu. Kako ti vidiš njegovu situaciju i kakav odgovor od Luke možemo da očekujemo?

"Ja, kao i za svi oni koji ga znaju, jednoglasno će reći - Luka Modrić je uvek u mojoj ekipi, bez obzira na sve. Ponekad dođe taj trenutak pada forme ili promena unutar ekipe, ali Modrić je uvek klasa za sebe. To je pokazao i prošle sezone, a i ove će potvrditi da je i dalje najbolji. Godine za njim pokazuju da je Luka jedan veliki, veliki majstor i niko ne sme da sumnja u njega i dovodi u pitanje njegov kvalitet i liderstvo na terenu. Priznajem da me je iznenadilo što je na meti kritičara, ali poznajući ga, uveren sam da je i za ovu situaciju spreman i da će preokrenuti stvari u svoju korist. Za Modrića ne samo da ima mesta u Realu, već je on i dalje jedan od najboljih igrača ako pogledamo najbolje timove u Evropi."

Džud Belingem je drugi igrač Real Madrida kome moramo posvetiti posebnu pažnju, da li si očekivao da će se tako brzo uklopiti i učiniti da se ne oseti odlazak Karima Benzeme?

"Veliki i dobri igrači uvek se snađu u bilo kojoj ekipi i bilo kojoj državi. Iako je Džud jako mlad, on iza sebe ima već pet sezona u profesionalnom fudbalu. Godine nisu bitne, već koliki je majstor na terenu, to vidimo na primerima Belingema koji ima 20 godina i Modrića sa 37. On je još u Borusiji Dortmund pokazao da će biti jedan od najboljih na svetu i lično mi je drago što je još jedna zvezda došla u La Ligu. Biće nam teško da ga zaustavimo, ali borićemo se svi zajedno da uspemo u tome."

Glavni kandidat Realu u borbi za titulu i ove godine je tvoja Barselona. Koliki su realni dometi ove Ćavijeve ekipe i koga vidiš kao šampiona na kraju sezone?

"Barsa je opet sastavila takmičarsku i jaku ekipu. Mislim da će se do samog kraja sezone boriti za titulu, a mi ostali ćemo dati sve od sebe da ih ometamo koliko budemo mogli. Trenutno imaju problema sa povredama, ali biće Barsa spremna za najveće izazove do kraja sezone. U ovom momentu vidim Real za nijansu ispred u toj borbi za titulu, ali sam siguran da će Barsa biti sve bolja i bolja kako sezona bude odmicala. Ćavi je moj veliki prijatelj, sjajan trener, pravi vođa i sa ovom ekipom ima šansu da se bori za sve trofeje. "El klasiko" će biti jako bitan za atmosferu u svlačionicama, s te strane, to nije utakmica koja donosi samo tri boda, već mnogo više."

Hrvatska reprezentacija prolazi takođe kroz turbulentan period, a nakon dva uzastopna poraza pod znakom pitanja je plasman na EURO 2024. Kako ti sve to vidiš kao bivši as hrvatske reprezentacije?

"To što se trenutno dešava sa hrvatskom reprezentacijom još jednom potvrđuje da je u fudbalu bitno samo ono što je - danas. Ono što je bilo, ono što će možda biti, nije toliko važno koliko je da pobediš baš sada. Nažalost, uspesi se brzo zaboravljaju i to znam i iz ličnog iskustva i kada sam ja bio reprezentativac. Ali, isto tako moram da podsetim da Hrvatska nikada nije lako došla do plasmana na neko veliko takmičenje. Uvek je bilo borbe, utakmica na kojima smo govorili "jao, pa da li je moguće". Pre desetak dana smo bili najbolji, a sada se sve dovodi u pitanje. Mi Balkanci imamo takav mentalitet. Naravno, nije dobro kada se utakmica izgubi, ali treba dati pozitivni kritiku i biti svestan ko smo i šta smo. Ja sam siguran da će Hrvatska opet biti na velikom takmičenju, iako eto imamo taj mentalitet da nikada ne možemo da odemo lako. I verujem da ćemo opet biti pravi na tom Evropskom prvenstvu."

Veruješ li da bi Hrvatska i Srbija mogle da se sretnu u eliminacionoj fazi EP?

"Zašto da ne, to bi bilo izuzetno pozitivno za sve. Srbija i Hrvatska su veliki rivali i na tako jednom velikom takmičenju niko ne bi mogao da prognozira pobednika. Siguran sam da bi to bio veoma interesantan duel."

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke