Junajted i Liverpul - Istorija kojoj nema kraja

Autor: Milovan Longinov
nedelja 24.10.2021.
10:00
Izvor: Sportske.net

Samo u jednom takmičenju nisu igrali...

Povezane vesti

Istorija međusobnih duela Mančester junajteda i Liverpula datira još od 1894. godine i već tada je to bila bitka za „živu glavu“. Organizovan je, takozvani „test meč " u cilju dobijanja jednog imena koje će se naći u eliti, odnosno Prvoj diviziji. Liverpul je pobedio sa 2:0 na „Ivud parku" u Blekburnu i tako stekao status prvoligaša.

Gotovo jedan vek kasnije protekao je od prvog međusobnog susreta u finalima nekog od takmičenja. Te 1977. borili su se za trofej FA kupa. Liverpul je silno želeo da ga se domogne budući da su jurili triplu krunu. Samo što su sišli sa najvišeg postoja podigavši trofeje Premijer lige i Evropskog kupa, na čelu sa legnedarnim Bobom Pejslijem, čija se bista nalazi ispred „Enfilda" usledio je novi test. No, Junajted je golovima Stjuarta Pirsona i Džimija Grinhofa srušio sve snove „crvenih“, a animozitet je postajao sve veći.

Bilo je tu još epskih mečeva. Šest godina kasnije, Bob Pejsli je u finalu Liga kupa pobedio Junajted sa 2:1 i oprostio se od trenerske karijere i klupe Liverpula na kojoj je prethodno proveo devet godina dominirajući engleskim i evropskim fudbalom. Setićemo se i povratka Erika Kantone, koji je upravo protiv Liverpula odigrao svoju prvu utakmciu posle suspenzije od osam mečeva nakon što je nogom udario navijača Kristal Palasa. Obožavao je da daje golove Liverpulu i na tom meču je svojim pogotkom izjednači osa penala postavivši 2:2, a kasnije u toku sezone bio je čovek odluke u finalu FA kupa.

Ono što je izuzetno zanimljivo, jeste da uprkos tome što zajedno broje devet titula prvaka Evrope, nikada nisu igrali finale najjačeg evropskog klupskog takmičenja. Štaviše, nikada se nisu sastali na tom turniru! U Evropi su igrali samo dva puta, tj. dvomeč osmine finala Lige Evrope 2016. koji je pripao Liverpulu.

Vrativši se u sadašnjost, poslednji duel „redsa“ i “đavola“ završen je pobedom Klopovog tima od 4:2. Nadmudrio je tada Nemac Ole Gunara Solskjera u prvobitno odloženom velikom derbiju. Utakmica koja je tada prvobitno trebalo da bude održana 2. maja, pomerena je za 13. maj, zbog upada oko 200 navijača Mančester junajteda na „Old traford“. Simpatizeri mančesterskog velikana bojkotovali su Glejzere i ono što je sigurno, nisu slučajno odabrali najveću utakmicu u Engleskoj da to urade.

U pomenutom poslednjem susretu ova dva kluba Junajted je poveo preko Fernandeša, da bi Žota i Firmino kreirali preokret za gostujući tim. Brazilac je povisio na 3:1, a potom se Rašford upisao za smanjenje vodstva, ali je Salah postavio konačan rezultat. Liverpul je neposredno pred ovaj meč znao da mu je pobeda imperativ ukoliko želi da ostane u trci za Ligu šampiona, i trud i ofanziva su se isplatili.

Ono što je takođe posebno zanimljivo jeste što Liverpul čeka 12 godina da veže dve pobede nad velikim rivalom. Ovo je prava prilika Klopovih izabranika da dokažu da jesu kandidati za titulu iako ih mnogi ne stavljaju u taj koš. Sa druge strane, Junajted će biti u mogućnosti da zapuše usta svih skeptika koji prejudiciraju početak „pakla“ od ovog derbija, jer potom slede Totenhem i Siti. Takođe, ovo je prilika za Ronalda da popravi svoj skor sa „redsima“, koji nisu njegov omiljeni protivnik, jer je protiv njih u dresu Junajteda upisao svega dva gola na devet mečeva.

Ovo će biti 208. veliki susret, koji ćemo sa zadovoljstvom gledati, a ako je sudeći po tradiciji, onda Junajted ima prednost budući da je slavio 81 put, dok je Liverpul 68, a nerešenih duela bilo je 58.

Bilo kako bilo, dok čekamo taj famozni susret nekada u budućnosti u Ligi šampiona, sasvim sigurno ćemo uživati u velikoj bitki na „Teatru snova“, jer će se sigurno igrati kao da je za titulu. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke