Junajtedova paklena noć u Istanbulu

Autor: Darko Mitrović
sreda 29.11.2023.
16:45
Izvor: Sportske.net

Trideset godina od čuvene utakmice .

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Povezane vesti

Početkom ovog meseca navršilo se tačno 30 godina od čuvene utakmice između Galatasaraja i Mančester junajteda, a mediji na Ostrvu taj događaj najčešće opisuju kao ''Noć iz pakla za klub sa Old Traforda''.

Žreb je te jeseni 1993. godine spojio turskog i engleskog velikana u drugom kolu nokaut faze Lige šampiona. Prvi meč je odigran na Old Trafordu, bio je veoma sadržajan i zanimljiv i završen je nerešenom rezultatom, 3:3. Bila je to Junajtedova osma sezona pod vođstvom legendarnog Aleksa Fergusona, čiji je tim u ovom meču brzo poveo sa 2:0 preko Brajana Robsona, a onda i autogolom Hakana Šukura, sve to u prvih 15 minuta. Za mnoge druge rivale bi to značio nokaut, ali ne i za tadašnju ekipu Galatasaraja pod vođstvom nemačkog trenera Rejnera Holmana. Gosti su u narednih dvadeset minuta već stigli do izjednačenja golovima Erdema i Turkjilmaza, da bi ovaj potonji u 64. minutu doneo i potpuni preokret. Taj gol je upalio sve alarme u ekipi Mančester junajteda, koja je uspela da u 80. minutu golom Erika Kantone izbori konačnih 3:3.

Gosti su zadovoljni rezultatom otišli kući, ali ono što je razbesnelo njihove navijače bila je jedna reakcija golmana Mančester junajteda Pitera Šmajhela prema kurdskom demonstrantu, jednom od dvojice koji su utrčali na teren. Slavni golman je pogrešno mislio da taj čovek pali zastavu Junajteda, pa je Šmajhelova reakcija kada ga je grubo izbacio sa terena izazvala ''varnicu'' koja se do revanš-mela razbuktala do neslućenih razmera.

"Čekaće vas na aerodromu", poručio je trener Galatasaraja Rajner Holman posle utakmice i svesno ili ne, najavio ''pakleni'' revanš u Istanbulu. Dve nedelje kasnije, Junajted je na iatsnbulskom aerodromu dočekalo stotine navijača Galatasaraja koji su uzvikivali brojne uvredljive i preteće parole.

Doneli su mnogo transparenata. Na nekima je pisalo da će fudbalerima engleskog velikana to biti poslednjih 48 sati života, a najviše se kasnije pričalo o poruci: "Dobrodošli u pakao".

''Revanš je bio zastrašujući i nikada u životu nisam doživeo nešto slično. Sve je izgledalo kao da je navijačima Galatasaraja dozvoljeno da nas napadnu. Pustili su ih na aerodrom sa svim tim transparentima, a mogli su da uđu samo uz policijsku dozvolu'', pričao je kasnije tadašnji fudbaler Mančester junajteda Geri Palister koji se još više uplašio ispred hotela.

''Bio sam poslednji koji je izašao iz autobusa noseći svoju opremu i bio sam možda 30 metara iza ostalih igrača dok su oni su se prijavljivali na recepciji. Jedan momak je stajao kraj vrata i ja sam mu se nasmešio. Prešao je prstom preko grla, a ja sam nastavio da hodam, misleći: 'Ni u ovom hotelu nismo bezbedni''', otkrio je Palister.

Sat pre početka utakmice, trener Ferguson je poslao svoje igrače na teren stadiona ''Ali Sami Jen'' kako bi ''osetili atmosferu'', a tamo su ih već dočekale pune tribine, ogroman broj upaljenih baklji pa je izgledalo da je ceo stadion u plamenu, baš u skladu sa parolom ''Dobrodošli u pakao''. Tokom samog meča, Palister je atmosferu opisao kao odličnu, neverovatnu, a dešavanja na terenu su nekako ostala u drugom planu, pa je i rezultat bio u skladu s tim, 0:0. Galatasaraj je prošao dalje, ali se Junajtedov ''pakao'' nije završio.  Nova ''varnica'' pojavila se kada je Erik Kantona isključen u finišu meča zbog vređanja švajcarskog arbitra Kurta Rotlisbergera. Ubrzo je meč završen, a Kantonu je dok je silazio niz stepenice ka svlačionici udario policajac. To je razbesnelo temperamentnog Francuza, ionako nervoznog zbog isključenja, kao i eliminacije njegovog tima i svega što se dešavalo. Saigrači su ga jedva obuzdali u nameri da se fizički obračuna sa policajcem, Robson je pao niz stepenice u tom komešanju i povredio lakat, a postoji priča i da je trener Ferguson naredio igračima da konstantno motre na Kantonu i da ga ni u jednom trenutku ne ostave samog u svlačionici.

Posle svega, Ferguson nije tražio izgovore za eliminaciju, ali je rekao da je policija bila ''još strašnija od navijača". Međutim, ni to nije bilo sve u toj ''paklenoj noći'' za igrače Junajteda. Na povratku ka hotelu autobus sa gostujućim fudbalerima je bio zasut ciglama i kamenicama, a uzavreloj atmosferi doprinelo je i prisustvo navijača Mančester junajteda na stadionu. Engleski mediji izveštavali su da je na stotine navijača Junajteda pretučeno po gradu noć pre meča, da su neki su završili u ozloglašenom zatvoru Bairampasa, i da jedna grupa navijača nije stigla kući mesec dana. 

Zanimljivo je da je Junajted na istom mestu gostovao i naredne godine, kada je opet bilo 0:0, ali bez sličnih incidenata. Kasnije je na Old Trafordu engleski velikan slavio sa 4:0. Danas su Galatarasaj i Junajted rivali za plasman u ''evropsko proleće''. U Grupi A je Bajern već osigurao prolaz i prvo mesto, a Kopenhagen, Galatasaraj i Mančester junajted će se u preostala dva kola boriti za drugu poziciji, ili bar za treće mesto koje vodi u Ligu Evrope.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke