Kragujevački maratonac krenuo u najteži životni poduhvat - 365 maratona za 365 dana!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 13.10.2022.
13:40
Izvor: Sportske.net

Poduhvat za svaku pohvalu, Goran pomera granice kao nikada do sad!

A. Dunkić
A. Dunkić

Povezane vesti

U susret Međunarodnom danu slepih i slabovidih, koji se obeležava 15.oktobra, obaveštavamo javnost da će slabovidi maratonac iz Kragujevca, Goran Nikolić, zvanično započeti promociju svog najnovijeg poduhvata – 365 maratona, 365 dana – planiranog za 2023. godinu. 

Goran Nikolić je rođen 01.09.1967. godine.

Osnivač je Paraolimpijskog Kluba i Akademije „Junior“ i generalni sekretar organizacije od osnivanja 1998. godine. 

Inicijator je osnivanja i jedan od osnivača Sportskog Saveza slepih i slabovidih Srbije i Parabiciklističkog Saveza Srbije u kojima je po 5 godina obavljao poslove generalnog sekretara.

Organizator je i učesnik brojnih pohoda i poduhvata kroz koje je transparentno promovisan sportski potencijal slepih i slabovidih.

Bio je reprezentativac Srbije na dva svetska prvenstva u parabiciklizmu.

Dobitnik je brojnih društvenih i drugih priznanja za sportska postignuća i doprinos afirmaciji paraolimpijskog sporta u Srbiji.

Goran je slabovida osoba koja ima samo 5% vida i to na jedno oko. I pored svog hendikepa, Nikolić je aktivni sportista i humanista koji je do sada istrčao: 

    • 10 maratona za 10 dana
    • 55 maratona za 55 dana
    • 77 maratona za 77 dana

Pomenute maratone je istrčao najpre kako bi podigao svest javnosti o položaju osoba sa invaliditetom, ali i kako bi prikupio sredstva – prvo za opremanje sportskog centra „Iskra“ specijalnom opremom i rekvizitima za sportove paraolimpijskog programa, a kasnije i za dovršavanje sportske hale Bogoslovije u Kragujevcu.

Na senzacionalni poduhvat 365 maratona, 365 dana – čitavu godinu trčanja – Goran se opredelio inspirisan činjenicom da je sve veći broj mladih ljudi u zemlji i svetu u zoni invaliditeta zbog posledica socijalnih bolesti i ratnih sukoba.

Namera mu je da u prvoj fazi poduhvata osnuje info centar sa ciljem emitovanja programa motivacionih i edukativnih sadržaja namenjenih osobama sa urođenim i stečenim invaliditetom kojih je sve više.

U drugoj fazi poduhvata 365/365, namera je izgradnja rehabilitaciono-motivacionog centra sa smeštajnim kapacitetima.

Očekuje da će kompanije, finansijske institucije, fondacije i drugi privredni subjekti njegov jedinstveni ekstremni poduhvat prepoznati kao poziv da svoju društvenu odgovornost ispolje kroz pokretnu reklamu ili u vidu donacija.

Više informacija o samom poduhvatu možete pročitati na sajtu goran-nikolic.com.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke