Lažiran Šumaherov intervju, AI odgovarao na pitanja

Autor: Filip Rodic
četvrtak 20.04.2023.
10:30
Izvor: Sportske.net

​Porodica sedmostrukog svetskog šampiona Formule 1 Mihaela Šumahera planira tužbu protiv nemačkog magazina koji je objavio lažni intervju u kome je odgovore, umesto legendarnog vozača, davala veštačka inteligencija.

EPA/DIEGO AZUBEL
EPA/DIEGO AZUBEL

Povezane vesti

Šumaher je 29. decembra 2013. godine doživeo nesreću na skijanju u Francuskoj i pretrpeo je teške povrede glave, posle čega je mesecima bio u indukovanoj komi, iz koje je probuđen u junu 2014. godine.

On je u toj nesreći pretrpeo oštećenje mozga i život mu je bio ugrožen. Zvanične informacije o njegovom zdravstvenom stanju su retke, što ljuti njegove mnogobrojne navijače i ljubitelje sporta, a jedan od najboljih vozača svih vremena se od nesreće nije pojavio u javnosti.

Magazin "Die Aktuelle" je u poslednjem izdanju na naslovnoj strani objavio fotografiju nasmejanog Šumahera uz naslov "Mihael Šumaher, prvi intervju".

Ispod naslova piše da je "zvučalo obmanjujuće stvarno", a u članku se navodi da je citate proizvela veštačka inteligencija.

Porodica je potvrdila agenciji Rojters da planira tužbu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Informacije o stanju 54-godišnjeg Šumahera su retke, ali je 2021. godine Netfliks snimio dokumentarni film u kome je učestvovala vozačeva supruga Korina. Ona je tada rekla da žive zajedno u kući i da je Šumaher na terapijama, kao i da svi moraju da poštuju privatnost porodice. 

 "Radimo sve što možemo, da se on oseća udobno, da oseća našu porodicu, našu vezu. Pokušavamo da nastavimo dalje kao porodica, onako kako je Mihael voleo i voli i dalje. Privatnost je privatnost. Važno mi je da on može da uživa tu privatnost. Mihael je uvek štitio nas, a sada mi štitimo njega", navela je ona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke