Maradonina moskovska odiseja

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 30.09.2021.
16:15
Izvor: Sportske.net

Sećanje na poslednju evropsku utakmicu za Napoli...

Povezane vesti

Nakon izgubljene titule 1989. priče da su igrači probali peticijom da smene Otavija Bjankija i sumnji da je "Skudeto" prodat zbog mafije, odnosno ilegalnog klađenja na nameštene utakmice, naredne sezone na klupu je seo Alberto Bigon, pa su Napolitanci uspeli da vrate krunu. To je bila godina u kojoj je Maradona dao 16 golova u ligi, Kareka i Karnevale su zbrojilo još 18. "Partenopei" su dobili poslednjih pet mečeva pa su osvojili drugo prvenstvo, usledilo je novo ludo slavlje. Tog leta je odigran italijanski Mundijal, veći deo Apenina je mrzeo Maradonu zbog onoga što je učinio Italiji u polufinalu u Napulju, a kada su u finalu navijači zviždali himni Argentine, videlo se da je iznervirani El Pibe rekao: "Kurvini sinovi".

I sledeća sezone je počela loše, tačnije sa mnogo negativnih emocija, Maradona je bio nesrećan u klub, ali Korado Ferlaino nije želeo da ga pusti. Rezultati su bili očajni, u prvih 10 kola Napolitanci su dobili samo Fiorentinu i Pizu kod kuće, pa je bilo jasno da od titule nema ništa.

Veliki cilj je bio Kup Šampiona.

U prvom kolu je sa pet golova u dva meča eliminisan slabi mađarski šampion Ujpešt Doža, a Napoli je bio favorit i u drugoj rundi protiv moskovskog Spartaka. Na "San Paolu" je ostalo 0:0, domaćin je bio bolmi, imao nekoliko odličnih šansi, ali je Čerčesov sačuvao mrežu. U tom timu Spartaka igrali su Karpin, Šalimov, Mostovoj. Nezadovoljni Maradona je imao tri strašne asistencije, ali saigrači nisu uspeli da daju gol. Mogli su i da budu kažnjeni, kada je Perepadenko pogodio prečku. 

Ipak, činilo se da je Napoli bolji tim i da je dovoljno da u revanšu postigne gol kako bi prošao. Ali, šok je usledio kada se na aerodromu nije pojavio Maradona. Vest se pronela brzinom munje, nije se probudio posle lude noći i nije otputovao u Moskvu.

U Rusiji je u Spartaku zavladalo olakšanje, u javnosti razočaranje, svi su želeli da vide Maradonu.

Ipak, Napoli je poslao privatni avion, pa je Portugalac stigao 18 sati pre meča u Moskvu i odseo u hotelu "Berlin". Pošto je kuhinja nije radila, kako bi ga odbrovoljili, poveli su ga na obilazak Moskve noću i to u policijskim kolima. Čak je uspeo da prošeta po Crvenom Trgu, iako je sutradan bila zakazana parada povodom godišnjice Oktobarske revolucije. Bio je novembar i loše vreme, očajan teren na stadionu "Lenjin", sadašnjem "Lužnjikiju". Bigon je odlučio da trenira strogoću, Maradonu koji nije trenirao sa timom je ostavio na klupi. Prva zimska vejavica, blato, Rusi koji su čuvali 0:0, sve je ukazivalo da će se tako završiti. Maradona je ušao u igru u 65. minutu, ima nekoliko dobrih pokušaja, ali je rezultat ostao isti. Nakon 200 minuta fudbala u dva meča, odlučili su penali. Maradona je dao gol sa bele tačke, ali nije bilo dovoljno, Spartak je otišao dalje. To je bio početak kraja, več u martu je Maradona bio pozitivan na kokain, pobegao iz Napulja i to je bio kraj bajke pod Vezuvom. Ostalo je sećanje, niko nije slavio pobedu Spartaka, novinari, ali i igrači domaćih čekali su u redu ispred svlačionice da se rukuju sa Maradonom i eventualno ugrabe sliku sa najboljih fudbalerom svih vremena.

Maradone više nema, na stadionu sa njegovim imenom, više od tri decenije kasnije, igraće opet Napoli i Spartak...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke