Na današnji dan draftovana su dvojica NBA šampiona iz Srbije!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 26.06.2023.
19:41
Izvor: Sportske.net

Put do trona im se bitno razlikuje...

Epa/Jasno Szenes
Epa/Jasno Szenes

Povezane vesti

Zanimljivo, na današnji dan održani su NBA draftovi na kojima su birani kasniji NBA šampioni iz Srbije.

U pitanju su draftovi iz 2003. i 2014. godine, pa već možete da pogodite o kojim igračima se radi.

Draft iz 2003. godine širom sveta se najviše pamti po tome što je proslavljeni as Lebron Džejms tada izabran kao prvi pik, a nama u Srbiji je posebno zanimljivo što je odmah iza Lebrona izabran tada 18-godišnji srpski centar Darko Miličić koji je te godine iz Hemofarma otišao pravo u Detroit Pistonse.

I ne samo što je ostvario NBA angažman, nego je već u prvoj sezoni sa Pistonsima postao i šampion NBA lige. Naravno, Miličić je bio premlad da bi već tada imao značajnu ulogu u timu, ali kako god, šampionski prsten će zauvek ostati upisan u njegovom košarkaškom CV-u.

Šteta je samo što kasnije nije na bolji način iskoristio svoj ogroman potencijal, ali je u NBA ligi ostao sve do 2012. godine, kada je i završio karijeru.

EPA PHOTO/EPA/JEFF KOWALSKY

A tačno jedanaest godina pošto je Miličić izabran kao drugi pik na draftu, 26. juna 2014. godine izabran je i danas najbolji igrač NBA lige Nikola Jokić.

Znate već priču o tom čuvenom draftu. Jokić je bukvalno neprimetno draftovan kao 41. pik od strane Denver Nagetsa, a dok su ga Nagetsi birali, u TV prenosu su emitovane reklame.

Jokić je iz Mege tada stigao na najveću košarkašku scenu, ali teško da je iko mogao i da nasluti da će danas dostići ovako velike visine u najjačoj ligi sveta. Dva puta je biran za MVP-ja sezone, da bi ovog proleća sve to krunisao i prvom titulom sa Denver Nagetsima, pri čemu je proglašen i za MVP-ja finalne serije plej-ofa.

Pred Jokićem je još dosta vremena i novih prilika da uveća svoj šampionski skor, a nadamo se da će u istom stilu nastaviti i u reprezentaciji ovog leta na Svetskom prvenstvu.

Beta/AP Photo/Jack Dempsey

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke