Partizan se na današnji dan treći put plasirao na F4 Evrolige!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 02.04.2023.
13:34
Izvor: Sportske.net

Bila je to turbulentna sezona, ali evropski cilj je ostvaren.

EPA PHOTO EPA/SRDJAN SUKI
EPA PHOTO EPA/SRDJAN SUKI

Povezane vesti

Kada se pomenu evropski uspesi košarkaša Partizana, svi se odmah sete trojke Saše Đorđevića u Istanbulu 1992. i titule koja je tada osvojena pobedom u nezaboravnom finalu sa Huventudom, ali je Partizan i pre i posle toga učestvovao na završnim turnirima elitnog evropskog taimičenja.

Prvi put je crno-belima to uspelo u sezoni 1987/88, kada je pod vođstvom Duška Vujoševića osvojio treće mesto na fajnal-foru u belgijskom Ganu (poraz od Makabija, pa pobeda nad Arisom).

Drugo učešće je ono najčuvenije iz 1992 i osvojena titula pod vođstvom Željka Obradovića, a treći put se Partizan plasirao među četiri najveće evropske ekipe u sezoni 1997/98. I to na današnji dan, 2. aprila 1998. godine. Pre tačno četvrt veka.

Tada je ekipu Partizana u većem delu sezone sa klupe vodio Miroslav ''Muta'' Nikolić, ali je posle serije poraza ekipu preuzeo Miroslav ''Kime'' Bogojević koji je uspeo da ''probudi'' ekipu i odvede je na fajnal-for!

Crno-beli su pod njegovim vođstvom najpre savladali atinski Olimpijakos, i to sa 2:0 u pobedama, a u četvrtfinalu im je rival bio moskovski CSKA.

Prvi meč u toj seriji Partizan je dobio u Beogradu sa 87:72, Moskovljani su zatim uzvratili ubedljivom povedom na svom terenu od 77:52, a odluka o putniku na fajnal-for pala je u krcatom ''Pioniru'', u majstorici koju su crno-beli na današnji dan dobili rezultatom 89:77.

Ekipu Partizana su do velike pobede predvodili Predrag Drobnjak sa 21, Haris Brkić sa 19 i Dragan Lukovski sa 14 poena. Kod ''armejaca'' najbolji su bili Veb sa 17, Panov sa 15 i Tihonenko sa 12 poena.

Fajnal-for je te 1998. godine održan u Barseloni, a Partizan je posle poraza od Kindera u polufinalu i Benetona u borbi za treće mesto na kraju završio kao četvrti u Evropi. Titulu je osvojio Kinder iz Bolonje (današnji Virtus).

To nije bilo poslednje učešće Partizana na fajnal-for turnirima. Četvrti put su crno-beli to ostvarili 2010. godine, ponovo pod vođstvom Duška Vujoševića, kada su crno-beli u Parizu takođe završili kao četvrti, ali je ostao utisak da su mogli više, pogotovo u dramatičnom polufinalu protiv Olimpijakosa.

Da li je došlo vreme i za Partizanov peti fajnal-for?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke