Rakitić za "Sportske": "Žao mi je što nisam igrao sa Matićem! Poruka za Murinja? Ista kao i njegova za mene"

Autor: Milovan Longinov
utorak 30.05.2023.
08:45
Izvor: Sportske.net

Kapiten Sevilje za naš portal pred veliko finale Lige Evrope.

EPA-EFE/JULIO MUNOZ
EPA-EFE/JULIO MUNOZ

Povezane vesti

Čovek za finala, za velika dela i pravi kada je najpotrebnije, ukratko - definicija Ivana Rakitića. 

Pred sjajnim hrvatskim fudbalerom je još jedno finale u nizu i još jedna velika utakmica gde će biti lider svoje ekipe, kao i nebrojano puta do sada, igrajući za Sevilju, Barselonu i hrvatsku reprezentaciju. 

Kapiten Sevilje je izdvojio vreme za naš portal i u razgovoru za "Sportske", govorio je o Žozeu Murinju, Nemanji Matiću, ali i svojim prijateljima iz Barselone Serhiju Busketsu i Đordiju Albi koji su se oprostili od "Kamp noua", te Ćaviju Ernandesu za koga nikada nije sumnjao da će postati veliki trener. 

Za početak, Rakitić se osvrnuo na predstojeće finale Lige Evrope protiv ekipe Rome. 

"Još jednom smo videli šta je sve moguće u fudbalu. Sve ono što piše na papiru pre utakmice, ne važi kada ona počne na terenu. Mi nismo bili ni blizu favorita da stignemo do finala, ali kada vidimo na koji način smo stigli dovde, onda niko ne može da kaže da je bilo nezasluženo. Želim da čestitam čitavoj ekipi i svima u klubu, kao i trenerima, jer smo sa više njih stigli do finala. Nije bilo lako, ali prošli smo sve zajedno i zato smo i tu gde jesmo", počeo je priču za naš portal Ivan Rakitić. 

Preko puta će biti Žoze Murinjo, čovek koji ima 5/5 u evropskim finalima, a svako od njih dobio je uglavnom igrajući - defanzivno. Da li sada očekujete drugačiji Murinjov pristup? 

"Svi poznajemo Murinja i jedino što je sigurno u vezi sa njegovom ekipom jeste da će biti - spremna. Da li će to biti na jedan ili na drugi način, to neće biti toliko bitno. Ja verujem da on jedva čeka da počne još jedno njegovo finale u kom želi da dokaže koliko je veliki trener. Ne treba da se opterećujemo da li će biti više defanzivan ili ofanzivan, jer ovo je finale i svi mi imamo istu želju, a to je da osvojimo taj trofej. Pobeda je najbitnija i znamo da će Murinjo sigurno pripremiti svoje igrače da odigraju epsko finale. Zato i mi moramo da budemo spremni na sve, samouvereni i da damo sve od sebe".  

Rakitić neće imati lak zadatak na sredini terena, jer kako kaže, ispred sebe ima Nemanju Matića, jednog od najboljih na svetu poslednjih godina.

"Nemanja je jedan od najboljih veznih igrača već dugi niz godina i biće jako teško igrati protiv njega. Znam da poseduje ogromno iskustvo i da će biti na maksimumu u jednoj ovakvoj utakmici. Poput njega, i ja ću se boriti, sigurno da ćemo želeti da izađemo i jedan i drugi kao pobednici. Šteta što nikada nismo imali priliku da igramo u istom timu. Siguran sam da bi bilo interesantno i lepo, a uveren sam isto tako i uspešno. Čast mi je što ću igrati protiv njega, jer sam uvek voleo da odmerim snage sa najboljima, a on to jeste godinama unazad".  

Za one koji se ne sećaju, Rakitić se od svoje Sevilje oprostio peharom u Ligi Evrope, tako što je bio MVP finala protiv Benfike u Torinu 2014. godine. Devet godina kasnije, Rakitić u potpuno drugačijoj ulozi predvodi svoj tim, koliko je ovaj današnji drugačiji u odnosu na onog pre gotovo deceniju?

"Velike utakmice ti pomažu, donose iskustvo, ali svaki igrač mora sam da proceni trenutak i da uživa u njemu. Pritisak je normalan i zato sam ja uvek u tim velikim utakmicama probao da uživam, da budem veseo, da se rastrčim i razigram i da na kraju mogu da stanem pred sobom, bez obzira na rezultat i kažem "bila je prava borba, prava utakmica, uživao sam". To je najvažnije, zato postoje velika finala i velike utakmice. To je lepota fudbala. Pre devet godina sam se tek zaletao u svojoj karijeri i najbolje godine bile su predamnom, a sada igram drugačije. Iskustvo čini svoje, tu sam da pomognem maksimalno, ali sada kao veteran ostalim svojim saigračima imam samo jednu poruku - uživajte u ovom kao i u svakom finalu".  

Kao reprezentativac i ključni igrač Hrvatske i Barselone, na svakoj važnoj utakmici bili ste najbolja verzija sebe. Golovi Realu u Madridu za titule, za Hrvatsku odlučujući penali na putu ka finalu SP... koja je tajna Ivana Rakitića da bude najbolji kada je najpotrebnije?

"Ne volim pričati sam o sebi. Mogu samo da kažem da nema lepšeg osećaja od velikih utakmica, igrati za svoj tim, za svoju državu, za svoje ljude, navijače. Ja to doživljavam kao jedan veliki praznik i privilegiju. Jer, treba biti svestan da bi svako na svetu voleo da se menja sa tobom, da igra takvu utakmicu umesto tebe i zato u tome treba uživati. Pritisak je neminovan, ali nositi se sa svim tim što on nosi uz osmeh je fantazija. Imao sam tu sreću da takođe igram i u jednoj od najvećih ekipa svih vremena i uvek sam uživao na terenu i nisam razmišljao o pritisku, već o privilegiji što sam baš ja na tom mestu".   

Neposredno pre finala, vaši vršnjaci i veliki prijatelji Serhio Buskets i Đordi Alba napustili su Barselonu, da li je ovo sada zaista kraj jedne od najlepših era u istoriji fudbala?

"Ne znam šta iko može da kaže novo o njihovim karijerama i ne znam kako neko može da ne misli da su u pitanju igrači koji su među najboljima u istoriji na svojim pozicijama. Oni su veliki igrači, ali i predivne osobe, imali smo prelepih šest godina zajedno. Kasnije sam se toliko puta borio i patio na neki način igrajući protiv njih, i zato mogu da stanem iza svojih reči da su tokom proteklih 10-15 godina koliko traju, među najboljima na svetu i da mi je čast što ih poznajem. Nažalost, ovo je možda kraj jedne ere, ali je lepo videti ih da odlaze sa osmehom i uzdignutog čela, sa osvojenom titulom. Čuli smo se ovih dana, poželeo sam im svu sreću ovog sveta. Biće teško gledati Barsine utakmice bez njih, ali došao je trenutak kada su shvatili da je najbolje da donesu odluku da odu. Ja ih u potpunosti razumem, jer sam i sam shvatio kada je došao trenutak da odem i da svoje mesto prepustim drugim igračima. Svaki ciklus ima svoj kraj, a Barsin je bio jedan od najboljih i najduže je trajao". 

Na klupi Barselone sada je Ćavi, čije ste kopačke obuli upravo vi 2014. godine, u njegovoj poslednjoj sezoni na "Kamp nou". Da li je njegova titula sa Barsom u prvoj kompletnoj sezoni iznenađenje?

"Ćavijeva titula sa Barselonom može da bude iznenađenje samo za one koji ga nisu gledali. Svi mi koji smo delili teren sa njim, odmah smo znali da će postati vrhunski trener, jer je on to nama bio i kao saigrač. Uvek je bio aktivan, učestvovao je u svemu kao trener-igrač i drago mi je što sada dokazuje i celom svetu da će biti vrhunski trener. Uveren sam da su pred njim još mnoge titule i da je Barsa sa njim u sigurnim rukama. I sa njim sam se čuo i čestitao mu na tituli. Znam koliko mu je ona bila bitna".  

Za kraj, koja bi bila poruka za Žozea Murinja, šta ga čeka u još jednom velikom finalu?

"Kao što bi i on meni rekao - pakao. Borićemo se kao lavovi do poslednjeg trenutka. Igrati protiv Rome je zaista fantastično, jer je u pitanju veliki klub sa sjajnim navijačima, a Žoze Murinjo je jedan od najboljih trenera svih vremena. Ipak, nadam se da ćemo mi biti ti koji će podići ovaj trofej, za koji mi volimo da kažemo će opet doći kući u Sevilju, jer mu je tu i mesto". 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke