Tužna priča srpske košarke - Dvadeset godina od poslednjeg zlata na Eurobasketu

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 09.09.2021.
12:45
Izvor: Sportske.net

Da li smo i dalje zemlja košarke?

vestionline.com
vestionline.com

Povezane vesti

Jugoslavija je bila najdominantnija košarkaška reprezentacija krajem prošlog milenijuma, osamdesetih i devedesetih godina, najveća šteta je što zbog sankcija nije imala priliku da igra nekoliko godina i naosvaja još medalja. 

Od 1995. godine (zlato u Atini), pa sve do 2002. godine (zlato u Indijanapolisu na Mundobasketu), ređali su se uspesi skoro svake godine (osim na OI 2000), pa smo tako osvojili srebro na OI u Atlanti 1996. godine, potom osvojili Evrobasket 1997. godine, Mundobasket 1998. godine, pa treće mesto na Eurobasketu 1999. godine. 

Bez onih najvećih (Đorđević, Danilović, Paspalj, Divac...) smo ušli u novi milenijum, ostao je Bodiroga od nosilaca igre i u punoj snazi, a u jeku snage su bili i Peđa Stojaković, Peđa Drobnjak, Igor Rakočević, Marko Jarić, Vlado Šćepanović...

Imali smo i hemiju sa selektorom Pešićem koji je došao na tu funkciju baš za to prvenstvo Evrope 2001. godine. 

Rasturili smo sve svoje rivale na tom takmičenju, svaku utakmicu osim finalne smo dobili dvocifrenom razlikom, a reklo bi se da i u finalu ishod nije mnogo puta dolazio u pitanje. 

Na zvaničnom sajtu KSS-a su nas podsetili da je baš danas 20 godina od zlata u Istanbulu, niko ne bi mogao da pomisli da će to biti poslednje zlato naše reprezentacije na Eurobasketu...

"Naš nacionalni tim je igrao u C grupi preliminarne runde u Antaliji, gde su redom padali Hrvatska (80:66), Estonija (113:58) i Nemačka (86:73). Takmičenje je od četvrtfinala premešteno u istanbulsku dvoranu „Abdi Ipekči“. Jugoslavija je u prvom eliminacionom meču deklasirala Letoniju (114:78), u polufinalu je nadigrana Španija (78:65), dok je u velikom finalu savladan domaćin Turska – 78:69 (15:22, 23:18, 20:17, 20:12)", podsećaju na sajtu KSS-a. 

Sastav: Dejan Bodiroga, Veselin Petrović, Saša Obradović, Igor Rakočević, Peđa Stojaković, Vlado Šćepanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Dragan Tarlać, Dejan Milojević, Dejan Tomašević, Milan Gurović.

Jugoslavija je godinu dana kasnije osvojila i Mundobasket, a onda je krenuo veliki pad. 

Kasnije su Španci "porasli" sa Gasolom i Navarom, naša reprezentacija je imala velikih turbulencija, i pored činjenice da smo imali fantastične košarkaše, uspeli smo tek da se oporavimo kada se vratio Duda Ivković na čelo nacionalnog tima, ali od tada više od srebra nismo videli...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke