Zvezda protiv Jang bojsa - Neka bude kao u Žigićevo vreme!

Autor: Darko Mitrović
sreda 04.10.2023.
16:36
Izvor: Sportske.net

Tradicija je na Zvezdinoj strani, hoće li tako i ostati?

EPA/WALTER BIERI
EPA/WALTER BIERI

Povezane vesti


Tokom 78 godina duge klupske istorije, Crvena zvezda se u evropskim takmičenjima ukupno 17 puta sastajala sa švajcarskim klubovima i ima učinak od šest pobeda, sedam remija i četiri poraza, uz gol-razliku 32:19. Od toga, sa Jang bojsom je odigrala četiri utakmice iz kojih ima jednu pobedu i tri remija, bez ijednog poraza.

Ovo će biti prvi susret Crvene zvezde i Jang bojsa u grupnoj fazi jednog evropskog takmičenja, a do sada su odigrali dva dvomeča u kvalifikacijama za Ligu šampiona i oba puta je Zvezda bila uspešnija.

Prvi dvomeč ova dva kluba odigran je u leto 2004. godine, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Jang bojs je bio domaćin prve utakmice u kojoj je vodio sa 2:0, ali je finiš meča obeležio napadač Crvene zvezde Nikola Žigić. On je u 79. minutu prepolovio prednost domaćina, da bi devet minuta kasnije svojim drugim golom doneo izjednačenje na konačnih 2:2, što je bio odličan rezultat pred revanš na ''Marakani''. Sedam dana kasnije, nije bilo mnogo neizvesnosti. Gosti iz Švajcarske su odolevali do 40. minuta, kada je posle centaršuta iz slobodnog udarca sa leve strane Miladinović postigao vodeći gol za Zvezdu, a u nastavku su crveno-beli postigli još dva gola, takođe posle prekida. Već početkom drugog poluvremena Milan Dudić je posle kornera duplirao prednost, a tačku je stavio Nikola Žigić, koji je u 82. minutu u svom stilu, neodbranjivim udarcem glavom iz akcije posle auta sa leve strane pogodio za konačnih 3:0. 

Zvezda se tako plasirala u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, ali onda se holandski PSV ispostavio kao nepremostiva prepreka (3:2, 0:5).

Petnaest godina kasnije, Zvezda i Jang bojs su se sastali u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona i taj dvomeč je jedan od onih kojih se navijači Crvene zvezde najradije sećaju, jer su crveno-beli tada uspeli da se plasiraju u grupnu fazu elitnog evropskog takmičenja. Nije bilo nimalo lako. Kao i 2004. godine, prva utakmica je odigrana u Bernu i opet je na kraju bilo 2:2. Jang bojs je poveo već u sedmom minutu golom Asalea, ali je Zvezda brzo uzvratila preko Degeneka, da bi na samom startu drugog poluvremena Mateo Garsija na asistenciju Gobeljića pogodio za potpuni preokret. Do kraja, švajcarski tim je u 76. minutu iznudio jedanaesterac koji je u gol pretvorio Giljem Oro i postavio konačnih 2:2.

U revanšu na prepunoj ''Marakani'', mreže su mirovale do 59. minuta, kada je Aleksa Vukanović posle Rodićevoig centaršuta doveo Zvezdu u vođstvo i postigao gol koji se ispostavio kao odlučujući za plasman u Ligu šampiona. Švajcarci su desetak minuta pre kraja izjednačili na 1:1 autogolom Bena, ali s obzirom da je tada važilo pravilo o golu u gostima, Zvezdi je taj remi bio dovoljan za ostvarenje cilja, jer je u Bernu postigla gol više, nego Švajcarci u Beogradu. 

Dakle, tradicija je na Zvezdinoj strani, u četiri međusobna duela sa Jang bojsom nijednom nije izgubila i dva puta je uspevala da ih eliminiše u nokaut fazama takmičenja. Šta možemo da očekujemo sada, u grupnoj fazi takmičenja?

U odnosu na prethodni međusobni dvoboj, u leto 2019. godine, Zvezda je zadržala veći broj igrača koji i danas brane njene boje. To su defanzivci Nemanja Milunović, Milan Rodić i Miloš Degenek, vezista Mirko Ivanić, rezervni golman Zoran Popović, a u švajcarskom šampionu su to, na primer, desni bek Saidi Janko i kamerunski napadač Žan-Pjer Nsame, na koga vam posebno skrećemo pažnju. Upravo je Nsame najbolji strelac Jang bojsa od početka tekuće sezone u švajcarskoj Superligi. On je u prvih osam kola postigao četiri pogotka, a velika opasnost po Zvezdin gol biće i Sedrik Iten i Portugalac Žoel Monteiro, strelci po tri pogotka za Jang bojs u novoj sezoni.

Za razliku od Crvene zvezde koja je posle prvog kola Lige šampiona protiv Mančester sitija imala čak 11 dana pauze zbog dva odložena prvenstvena kola, švajcarski šampion je ušao u seriju teških gostovanja. Najpre je poražen od Sent Galena sa 2:1, za vikend je trijumfovao u Cirihu nad Grashopersom sa 1:0 i dolazak u Beograd biće mu treće uzastopno gostovanje za samo sedam dana.

Jang bojs je trenutno lider švajcarskog šampionata, dok Zvezda u srpskoj Superligi zaostaje za TSC-om i Partizanom, ali ono što im je zajedničko u susret predstojećem duelu na ''Rajku Mitiću'' jeste da će i jedni i drugi imati imperativ pobede posle poraza u prvom kolu. Veoma je važno osvajati bodove na svom terenu kako bi se uvećale šanse za prolaz dalje, a švajcarski predstavnik je već upisao prvi poraz kao domaćin (1:3 protiv RB Lajpciga). U slučaju poraza i od Zvezde, a imajući u vidu da ih u sledeća dva kola očekuju dva duela sa prejakim Mančester sitijem, Jang bojs bi praktično već sada mogao da izgubi realne šanse za prolaz dalje, možda čak i za treće mesto koje vodi u Ligu Evrope.

Poraz je u prvom kolu upisala i Crvena zvezda, doduše očekivan i ne mnogo bolan, na gostovanju Mančester sitiju (3:1), ali sada se od srpskog šampiona očekuje pobeda pred punim tribinama našeg najvećeg stadiona i biće zanimljivo videti kako će se crveno-beli nositi sa tim pritiskom.

Od ekipe Crvene zvezde koju od ovog leta vodi izraelski stručnjak Barak Bahar mogli smo u proteklih par meseci da vidimo nekoliko različitih lica. Tokom priprema je Zvezda imala jake rivale protiv kojih je izgledala kao ''kaznena ekspedicija'' i mnogima se činilo da je Bahar na neki čudesan način uspeo u najkraćem mogućem roku da značajno unapredi igru šampiona Srbije u odnosu na proteklu sezonu.

Tako je izgledalo i u prvih nekoliko kola u domaćoj Superligi, a onda je taj utisak počeo da bledi. Ta brzina u igri i snažan presing više nisu dolazili do izražaja u velikoj meri, pa su crveno-beli doživeli dva neočekivana, pa i senzacionalna poraza na gostovanjima Voždovcu i Čukaričkom.

U međuvremenu su stigla i najskuplja pojačanja ovog leta, Korejac Hvang In-Bom iz Olimpijakosa, za čiji transfer je plaćeno pet miliona evra, kao i napadač Šerif Ndiaj iz turskog Adanaspora, za koga je izdvojeno još četiri miliona. Uz njih je stigao i mladi defanzivac Naser Điga na pozajmicu iz Bazela i sva trojica pomenutih bili su u startnoj postavi protiv Mančester sitija na ''Etihadu'', gde je Zvezda i pored poraza ostavila vrlo dobar utisak.

Prvi put smo tada mogli da vidimo Baharovu Zvezdu koja je prinuđena da se grčevito brani, da iz kontri traži svoju šansu i koja je iz tog razloga nastupila u drugačijoj formaciji u odnosu na onu koju inače forsira izraelski stručnjak. Bez obzira na poraz, Zvezda je u tom meču pokazala je da ume organizovano da se brani, ali je jednostavno pritisak najboljeg evropskog tima bio prejak, što je dovelo i do kikseva poput onog koji je imao golman Glazer, inače odličan u najvećem delu meča.

Ali, u sredu protiv Jang bojsa Zvezda će morati da se vrati svom uobičajenom načinu igre, moraće da napada i da pritom ne dozvoli previše prostora na svojoj polovini i greške koje su je skupo koštale u pomenutim porazima na domaćoj sceni. Naser Điga se u par mečeva koje je odigrao, pokazao kao pouzdan defanzivac i vrlo brzo se uklopio u odbrambenu linuju crveno-belih, pa očekujemo da to i potvrdi u sredu. Isto važi i za Hvanga u veznom redu, mada se od njega u startu mnogo očekivalo, s obzirom da je došao sa epitetom najskupljeg pojačanja u Zvezdinoj istoriji. 

Ono gde postoji problem jeste to što novi napadač Šerif Ndiaj nikako ne uspeva da uđe u golgeterski ritam. Imao je nekoliko odličnih prilika protiv Čukaričkog ili niškog Radničkog proteklog vikenda da upiše svoj prvenac u Zvezdinom dresu, ali je očajno reagovao u tim situacijama, pa je već doživeo i prve zvižduke od strane Zvezdinih navijača. Možda tih zvižduka ne bi bilo da je Zvezda kao tim odigrala bolje protiv Nišlija, ali kao da se zadovoljila ranim vođstvom koje joj je doneo Mirko Ivanić, pa je u finišu došla u situaciju da golman Glazer spasava situaciju i sprečava novi kiks.

Ta utakmica je došla ujedno i kao pravovremna opomena za Baharov tim pred jednu od najvažnijih utakmica ove jeseni. Ne sumnjamo da će crveno-beli biti požrtvovani na terenu kao na ''Etihadu'', a još ako i Šerif ''proradi'', sve će biti mnogo lakše. Neka mu Žigić bude inspiracija...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke