ABA - Lešić 'olešio' Krku, Radnički prekinuo 'crnu seriju'!

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 07.12.2013.
22:34
Izvor: Sportske.net

Nošeni sjajnim Savom Lešićem i podrškom sa tribina hale "Jezero", košarkaši Radničkog iz Kragujevca savladali su večeras Krku i tako prekinuli seriju od pet mečeva bez pobede u regionalnom košarkaškom šampionatu.

sumadijapress.co.rs
sumadijapress.co.rs

Povezane vesti

Košarkaši Radničkog prekinuli su seriju od pet poraza u regionalnom košarkaškom šampionatu pobedivši večeras šampiona Slovenije, ekipu Krke rezultatom 84:77 (28:14, 22:11, 30:16, 18:23).

Meč u "Jezeru" poenima je otvorio Stefan Birčević koji se polako vraća u takmičarski ritam nakon duže pauze od povrede zadobijene na pripremama reprezentacije Srbije za EP u Sloveniji.

Nakon toga usledio je period slabe igre domaćih koji je trajao do polovine druge četvrtine. U tim trenucima Radnički je bezuspešno pokušavao da dođe do poena iz šuta sa spoljnih pozicija a ni Sava Lešić nije uspevao da se pod košem izborio za nadmoć nad centrima Krke.

Za to vreme gosti iz Novog Mesta koristili su indolentnost u defanzivi igrača domaćeg tima i organizovanom igrom uspevali da stvaraju otvorene pozicije u šutu za tri koji ih tokom prve četvrtine služio sasvim solidno.

Četiri pogotka imala je Krka iz sedam pokušaja za tri poena a tome treba dodati i sedam pogodaka za dva poena od trinaest pokušaja igrača gostujućeg sastava.

Samo je zahvaljujući nešto boljoj igri Lešića u drugom delu prvog kvartala Radnički uspeo da popravi učinak ali je Krka na prvu pauzu otišla sa prednošću 28:14.

Radnički je znatno bolje počeo drugu četvrtinu, posebno u defanzivi, što je očitovano u činjenici da Krka nije uspela da postigne poena čitavih šest minuta!

Sredinom druge deonice Marinović je pogrešio usled čega je publika u hali "Jezero" negodovala a i trener Nikolić je odmah povukao iz igre indisponiranog igrača koji je tom prilikom iročnično aplaudirao ka navijačima Radničkog što je izazvalo buru nezadovoljstva na tribinama ali i kod stručnog štaba koji je morao da smiruje nervoznog Marinovića.

Ipak, taj trenutak kao da je daodatni "zamajac" igračima Radničkog ali i publici u hali "Jezero" koja počinje da zdušnije da podržava domaći tim pa Radnički tri i po minuta pre kraja smanjuje prednost Krke na "minus 4".

Na tri minuta pre odlaska na odmor Lešić i Bolčina nakon jednog duela pod košem Krke nastavljaju sa koškanjem ali su ga arbitri brzo prekinuli dodelivši po tehničku grešku vinovnicima incidenta.

Trojkom Di Džej Silija i polaganjem Dimića na minut i po pre kraja poluvremena Radnički se potpuno vratio u meč i smajio prednost Krke na samo pola koša razlike (34:33).

Imao je Radnički nakon Lešićeve trojke još jednu priliku da sustigne Krku ali je propuštena prilika u poslednjem napadu koji su Kragujevčani imali u prvom delu pa je na drugoj strani Jaka Klobučar pogodio za dva poena i odveo Krku na odmor sa tri poena prednosti (39:36).

Uspeli su domaći da smanje prednost Krke pre svega zahvaljujući raspoloženom Lešiću koji je za 20 minuta ubacio 19 poena, dva više od svih ostalih igrača Radničkog u prvom poluvremenu. Ono što je Krku održalo u prednosti je skok igra u kojoj je šampion Slovenije bio više no nadmoćan sa devet skokova više od Radničkog.

radnicki

Treća deonica počela je polaganjem Marinovića a onda je i Dušan Mlađan pogodio za tri poena donevši tako Radničkom prvu prednost nakon tačno dvadeset minuta igre tokom kojih je Krka držala distancu u odnosu na domaće.

Od trenutka kada je Radnički preuzeo vođstvo domaći su u potpunosti počeli da kontrolišu stanje stvari na terenu. Evidentno je bilo da se Marinović vratio raspoložen da popravi svoj učinak iz prvog dela a Lešić je nastavio u istom ritmu pa je Radnički tri i po minuta pre kraja imao "plus 9" (52:43).

Usledio je pad u igri košarkaša Radničkog koji je trajao nepun minut ali je Krka za to vreme uspela da postigne sedam poena i vrati se u igru.

Da kraj treće deonice ipak pripadne Kragujevčanima pobrinuli su se Marinović i Mlađan sa tri vezane trojke kojima su se domaće vratili na ranije izgubljenih "plus 9". Upravo je "trojkom" Mlađana stavljena tačka na treću deonicu koju je Radnički dobio 30:16.

Krka je u poslednju deonicu ušla odlučna da pokuša da se vrati u igru o čemu svedoči i pritisak koji su domaći trpeli tokom prvih četiri minuta. Kristofer Buker nosio je u tim trenucima ekipu Krke pa su se gosti na pet minuta pre kraja utakmice vratili na samo tri poena zaostatka za Radničkim.

Nije ispuštao Radnički prednost ni u jednom trenutku ali je utakmica i pored toga ušla u neizvesnu završnicu koja je ipak pripala upornim izabranicima Miroslava Nikolića.

Ubedljivo najefikasniji pojedinac na utakmici večeras je bio fantastični Sava Lešić koji je ostvario "dabl-dabl" učinak od 29 poena i 10 skokova. Tokom drugog dela meča učinak su popravili Dušan Mlađan (17p), Marko Marinović (11p) i Sili (12p) koji su doprineli četvrtoj ovosezonskoj pobedi Radničkog u ABA ligi.




Ne propustite