Australijanci traže legalizaciju kanabisa u sportu

Autor: Beta Beta
utorak 01.05.2012.
15:59
Izvor: Beta

Vodeće sportske organizacije Australije objavile su danas da veruju da marihuana ne bi trebalo više da bude na spisku doping supstanci.

Povezane vesti

Koalicija velikih profesionalnih i učesničkih sportova objavila je danas da marihuana ne bi trebalo da bude u grupi sa supstancama kao što su hormon ljudskog rasta i anabolički steroidi, za koje je predvidjena suspenzija od dve godine.

Ovo udruženje predlaže da se marihuana klasifikuje samo kao nezakonito sredstvo.

Koalicija predstavlja kriket, fudbal, australijski fudbal, ragbi, rabgi ligu i tenis.

Šef Koalicije Malkolm Spid sastaće se sutra sa predstavnicima Svetske antidoping agencije (WADA) u redovnim razgovorima. On je ocenio da bi napori te agencije trebalo da budu koncentrisani na varanje supstancama.

"Ono što tražimo, između ostalog, jeste da bi sa liste trebalo ukloniti zabranjene susptance koje ne poboljšavaju performanse. Kanabis spada u tu kategoriju", rekao je Spid, nekadašnji izvršni direktor Medjunarodnog kriket veća.

On je kazao da bi sportiste trebalo testirati na kanabis, ali da bi one koji su ga konzumirali trebalo da se kažnjavaju prema pravilniku nacionalnih saveza, a ne prema pravilniku WADA.

"Tražimo antidoping pravilnik koji će zaustaviti varanje, korišćenje supstanci za poboljšanje performansi, ali da je ujednačen. Kanabis ne spada u to", rekao je Spid.

Australijska koalicija takođe traži da WADA razjasni terapeutske izuzetke u slučaju pumpica za astmu i drugih medicinskih pomagala.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.