Dame, volite li ragbi?

Autor: Miloš Marković
utorak 03.12.2013.
15:46
Izvor: Miloš Marković

Pitanje bi u stvari trebalo biti postavljeno i muškoj populaciji, koja u ovom sportu pripadnice lepšeg i nežnijeg pola ima prilike da vidi u drugačijoj ulozi.

Povezane vesti

Ragbi, priznaćemo, nije popularan sport u Srba.

Za razliku od popularizovanog američkog fudbala, ragbi kao kontakt sport u svojoj izvornoj formi, kao ekipni sport sa ovalnom loptom, razvio se od verzije fudbala igrane u školi Ragbi iz istoimenog grada u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Logično, upravo je ovaj sport u Velikoj Britaniji, te Novom Zelandu, Južnoj Africi, doživeo i najveću popularnost, popularnost koja je na mala vrata stigla i kod nas.

Kako se igra ragbi?

Najosnovnije pravilo ragbija je da se lopta ne sme bacati unapred, osim kada se šutira. Cilj igre je preneti loptu u protivnički esej prostor. Za to se dobija određen broj poena, a zatim se šutira pretvaranje za manji broj poena. Grubo predstavljeno naravno...

U Srbiji se ragbi pojavio posle Prvog svetskog rata. Prvi klub Orao osnovan je u Šapcu 1919. godine, uglavnom je i kod nas doživljavan kao krajnje muški sport, ali ipak nije tako!

ragbi

Zahvaljujući našoj prijateljici Sandri Stojanović, pre svega, saznali smo da je ragbi generalno naglo napredovao kao sport.

Usled toga, jаvljа se potrebа zа orgаnizovаnijom i stručnijom obukom mlаdih rаgbistа i budućih edukаtorа zа rаd sа decom, kroz omаsovljenje i približаvаnje kаko rаgbijа, tаko i sportske kulture uopšte, mlаđoj kаtegoriji stаnovništvа.

Sandra je jedna od retkih devojaka iz Srbije koje treniraju ragbi, zdušno nam je pojasnila i način na koji funkcioniše ovaj sport u našoj zemlji.

Ženski ragbi u Srbiji se igra sa 7 igračica po pravilima ragbija 15. Kod ragbija 15 i ragbija 7 oboreni igrač je dužan da pusti loptu i formira se rak. Cilj i jedne i druge ekipe je da preguraju protivnika i da lopta ostane iza njihovih nogu. Utakmica u ragbiju 7 traje 2 puta po 7 minuta.

Kao dva najveća ragbi kluba u našoj zemlji ističu se, naravno, večiti rivali.

Ragbi klub Partizan ove godine slavi jubilej.

Godina jubileja i proslave 60 godina postojanja ragbi kluba Partizan protiče u znaku promocije ženskog ragbija. Poslednjih meseci ovaj klub je pored uobičajenih promocija po osnovnim i srednjim školama, gostovao i na jutarnjim programima nekih televizija, ovaj tekst je mali doprinos sajta Sportske.net u podizanju svesti i obaveštavanja javnosti, a naročito ženske populacije o postojanju ovog sporta.

ragbi

Ovom prilikom želimo da pozovemo sve devojke zainteresovane da se oprobaju u ovom sportu i postanu deo Partizanove ragbi familije koja postoji punih 60 godina!

Treninzi se odrzavaju na pomoćnom terenu JNA ponedeljkom, sredom i petkom od 20h.

Sve zainteresovane devojke mogu poslati kontakt putem maila [email protected] ili putem oficijalne facebook stranice - OVDE.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.