Dejvid Štern otišao u penziju

Autor: Pavle Lazarević
subota 01.02.2014.
18:24
Izvor: Sportske.net

Tačno na današnji dan navršava se 30 godina od kako je Dejvid Štern postavljen na mesto komesara NBA lige. Nakon tri decenije na čelu najjače košarkaške lige na svetu, od danas bivši komesar će nastaviti život van košarke.

Povezane vesti

Dejvid Šter je imao tu sreću da na mesto prvog čoveka NBA lige dođe 1984. godine, iste godine kada je Majkl Džordan rešio da pređe u profesionalce. Ali je takođe uveo i jednu sjajnu novinu, upravo po svom dolasku na funkciju – uveo je seleri kep. Iako su ga mnogi zbog toga kritikovali, ispostavilo se da je to bio odličan potez.

Naredne godine Štern je uveo “draft lutriju“, proces odlučivanja ko dobija pravo na prvog pika na draftu. Zbog ne tako dobrog funkcionisanja sistema, komesar NBA lige je često kritikovan zbog tog poteza.

Od trenutka kada je došao na mesto komesara, Dejvid Štern je imao jasnu ideju da želi da NBA načini globalnim fenomenom, da to ne bude više samo američki proizvod. Tako je 1990. odigrana prva takmičarska NBA utakmica van Severne Amerike. Finiks i Juta su odigrali dve utakmice u Tokiju.

Za 30 godina svoje vladavine Štern je uvrstio sedam novih timova u NBA ligu. U pitanju su Majami Hit, Šarlot (sada Nju Orleans)Hornetsi, Orlando Medžik, Minesota Timbervulvsi, Toronto Reptorsi, Vankuver(sada Memfis) Grizlisi i Šarlot Bobketsi. Do danas je gotovo 150 NBA utakmica odigrano internacionalno. Štern se posebno ponosi činjenicom da je od 36 osvajača medalja na Olimpijski igrama 2008. čak 26 igralo u NBA.

Ono na čemu su mu vlasnici timova najviše zahvalni je činjenica da je znatno podigao vrednosti njihovih franšiza. Početkom 80-ih su utakmice velikog finala NBA prikazivana na televiziji sa danom zakašnjenja. Danas, NBA od TV prava zarađuje oko 930 miliona godišnje, a utakmice se prenose u 215 zemalja širom sveta. Procenjuje se da je celokupna vrednost NBA oko 5.5 milijardi dolara.
Ipak, nije sve tako glatko išlo Šternu tokom duge karijere.

Čak četiri puta je morao da se suočava sa lok-autom, poslednji put 2011. Trpeo je jake kritike zbog “pravila oblačenja“ koje je uveo 2005.  Dve godine kasnije se dosta prašine diglo oko prelaska ekipe Supersoniksa iz Sijetla u Oklahomu. 2011. je takođe mnogima stao na žulj kada je blokirao prelazak Krisa Pola iz Hornetsa u Lejkerse.

Štern ipak dobija zaslužene pohvale zbog toga što je NBA postala liga u kojoj nema rasne, polne, verske ili bilo kakve druge vrste diskriminacije. Veliki broj afro-amerikanaca trenera radi u NBA, veliki je broj ženskih osoba zaposleno na raznim poslovima unutar lige. Najnoviji vlasnik jednog NBA tima kog je Dejvid Šter uveo u ligu je Indijskog porekla.

Poslednja stvar o kojoj je razmišljao pre nego što je odlučio da posao preda nekom drugom, bilo je da li treba legalizovati sportsko klađenje u Americi, kako se u celu stvar ne bi upetljao organizovani kriminal.

Taj i još mnogo drugih zadataka, a sigurno i budućih problema, Šter ostavlja svom nasledniku, Adamu Silveru, čoveku koji je već 8 godina desna ruka odlazećeg komesara.

Bilo da vam se potezi koje je Štern vukao tokom proteklih 30 godina dopadaju ili ne, morate priznati da je NBA sada svima daleko pristupačniji proizvod, otvoren za ljude iz svih krajeva sveta. Gospodine Štern, jedno veliko HVALA za sve što ste učinili za svet košarke.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.