Derbi neregularan, ko će odgovarati?

Autor: Boris Jovanović
sreda 06.11.2013.
09:51
Izvor: Sportske.net

Da li su Srbi pećinski narod koji se moli da svako veće okupljanje prođe bez žrtava? Ko je dozvolio da se utakmica igra bez dovoljnog broja redara i pored drugih brojnih propusta? Zvezda tražila odlaganje...

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Naravno, tri dana posle klupko se odmotava, ko zna šta ćemo još saznati, kada je u pitanju derbi.

Zvezdin komesar za bezbednost je tražio odlaganje, bilo je razmišljanja da se utakmica prekine kada je zapaljena južna tribina, a broj redara je bio dramatično manji, praktično nedostajalo ih je oko 400, više od polovine.

Neki su na poluvremenu otišli kući, na kraju je sav teret pao na policiju, a bilo je i sreće, da je semafor počeo da gori, došlo bi do tragedije.

Naravno, sad će svi odahnuti jer smo kolektivno imali sreće da ne bude mrtvih, ali svako ko tvrdi da je ovo dobra opomena, laže i zamajava.

Dva su razloga, prvo, nikada nismo naučili iz grešaka, drugo, niko neće odgovarati.

Dakle, ko je dozvolio da se utakmica odigra i rizikovao incidente i mnoge gore stvari?

Kako piše "Sport" sigurnosne kamere u koje je uložio FSS na "Marakani" zbog utakmica reprezentacije su polomljene, i to sa namerom, da se spreči policija da identifikuje izgrednike, ne samo na ovoj, već i na drugim utakmicama.

To nije rađeno tokom mečeva, već pre njih, što govori o svesnoj nameri da se, bez obzira ko igra prave problemi i izvuče nekažnjeno.

Reakcije države nema, osim praznih priča političara, o prevenciji, zakonu, u pitanju je prebacivanje odgovornosti. Klubovi, Partizan i Zvezda su saučesnici u svemu i krajnje je vreme da se stvari nazovu pravim imenom.

Oni brane i podržavaju huligane, upravo ih oni čine moćnima i nedodirljivima. Onda izdaju frazersko saopštenje, osude incidente, podele huligane na svoje i tuđe i sve se slegne za par dana do nove prilike.

I ovo što se sada dešava je zamajavanje, javnost koja ne ide dalje od opštih mesta, akteri koji peru ruke i razbojnici na tribinama koji su sve jači i brutalniji.

Dobrodošli u Srbiju, zemlju huligana.

Ne propustite