Die Avantgarde

Autor: Boris Jovanović
nedelja 26.05.2013.
13:28
Izvor: Sportske.net

Zbog čega bavarska procena obično zaboli rivala? Zašto se herojske misije završavaju u suzama? Kako to da će Bajern naredne godine ličiti na Dortmund? Gde se u sve uklapa Gvardiola?

Povezane vesti

U jednom trenutku je zaista izgledalo da će Pepeljuga potrajati i kad otkuca ponoć. Ali fudbal nije ni bajka, ni video igra, ne se može stalno preživljavati, niti je moguće resetovati stvarnost.

Borusija je klub za herojske filmove, tamo je sve romantizovano od ekscentričnog kapetana, preko Poljaka koji sanjaju o boljem životu, do načina na koji tim pada, ustaje, prima i uzvraća udarce. Poput De Nira u "Razjarenom biku", samo sa boljim karakterom od Džejka LaMote.

Klop je iskreno učinio jedino moguće, probao da Bajern uvuče u ulično šibanje, napao na početku, držao ih u šahu poluvreme, bacao sve što mu je palo pod ruku ka Hajnkesu. Za više nedostaje onaj koji se pre finala poklonio neprijatelju Mario Gece i suv kvalitet, Bajern je mnogo bolji tim.

Svejedno, Borusija je dala sve, rezultat je savršeno odslikao njihovu sezonu. Kada pobeđuju to je kombinacija miline za oči neutralca i zaplet dostojan bogova. Kada gube, tu ima nečeg herojskog, nekog duha koji najčešće za istinski velike klubove ostaje nedokučiv, nemaju vremena time da se bave.

Ne treba ni povlačiti znak jednakosti između pobede protiv Malage i poraza na Vembliju. Moraću da vas razočaram, fudbal ne isporučuje kamate na taj način. Dortmund je bolji tim od Andalužana, makar za nemačku svest da nije gotovo. Ovo u finalu je bilo nešto drugo, juriš slabijeg i pokušaj da se pobedi nokautom, te očajničke misije retko kada drugačije završavaju.

Ipak, Dortmund je bio dostojan trenutka, niko nije bio tako blizu Bajerna ove sezone, možda nije uteha, ali priznanje jeste.

Bavarci?

Tamo su gde treba da budu, u ovom trenutku to je previše za bilo koga. Moj utisak nije pojedinac, makar to bio i svetu omraženi Roben, već celina.

I oni sa jeftinijim ulaznicama vide da je ovaj tim preturio mnogo toga preko glave. Delovi su dopunjavani prethodnih godina, dosta je gorčine izliveno na glave tih fudbalera, a opet nastavili su dalje.

Hoćete da vam kažem šta bi velika većina fudbalskih timova uradila da izgubi finale LŠ od Čelsija u svojoj dnevnoj sobi?

Promenila bi trenera, prodala Riberija i Robena u starom dobrom nastupu jeda. Prevedeno "to su gubitnici, okrećemo se svojoj deci, jedino ćemo špiceve da dovedemo iz Južne Amerike".

Umesto toga, stigao je baskijski "Robokap" i Hrvat za koga se mislilo da je imao klasičnih pet minuta slave na velikom takmičenju.

To odvaja Bajern od ostalih, njihove procene obično bole rivale.

Što više razmišljam, čini se da je ispravna ideja da se sada zatvori poglavlje. Potrošili su senatore Robena, Riberija, Gomeza, Van Bujtena, izgleda da je Gvardiola svesno doveden da promeni matricu. Usuđujem se da kažem da će sa Geceom, Levandovskim i verovatno još par novih igrača Bajern igrački više ličiti na Dortmund, samo sa boljim solistima.

Da li je to fudbalska alhemija u ostatku ove decenije?

To niko ne može da kaže, samo je sigurno da je Bajern poslednji koji će prestati da pokušava i prvi koji će se promeniti kad pobedi. Ima reč za to, avangarda.

                                                                 https://twitter.com/Boris_sportskeNe propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.