Eibar - Otkud Škoti u Baskiji!?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 26.05.2014.
14:07
Izvor: Sportske.net

Sve ima ostrvske kulise, kiša i blato, inspiracija "Hrabrim srcem", duga istorija igranja u nižim rangovima sa velikom strašću. Upoznajte novog člana Primere, Eibar, momke koji su naviknuti da se isprse pred jačima od sebe!

Povezane vesti

Surova klima, kiša i blato, planine koje zaklanjaju pogled i fudbal i tako od 1940. godine.

Baski su u pitanju, grad u dolini reke Ego, Eibar, sa svega 27 000 stanovnika. Baski po duhu Škoti. Jedna je grupa navijača putovala na ragbi utakmicu na ostrvo, zaljubila se u škotske navijače, ispred stadiona je oslikan mural, bratstvo dva naroda, osim neizbežnog separatizma, vezuje ih i borbeni duh.

Škoti par puta godišnje dođu na stadion "Ipurua", nije baš da ima puno mesta, tek oko 6000, nije ni pun, ali će biti sledeće godine, kada Eibar prvi put u svojoj istoriji bude zaigrao u Primeri.

Sinoć su posle raspleta u ostalim mečevima uspeli da se matematički domognu primere. Za ovih 74 godine koliko postoje, prvih 27 su proveli u amaterskim ligama Baskije, igrali su u Segundi ukupno 7 sezona, ali njihova novija istorija je uglavnom vezana za "Terceru" odnosno treću ligu, koja se sada, valjda da bi joj malo dali na značaju zove "Segunda B".

Eibar je klub sa najmanjim budžetom, prošle sezone su iz treće lige ušli u drugu, ukupan obrt novca je 3.5 miliona evra. Igrači imaju najmanje ugovore u profesionalnom fudbalu u Španiji, ali su plaćeni na vreme. Naime, oni su jedan od retkih klubova koji nemaju za dugove.

"Primer u svakom pogledu
", reći će vam španski novinari, ali  upravo to je i problem.


Eibar

Naime, prema zakonu, klub mora da ima obrt kapitala, najmanje četvrtinu od proseka u ligi, tačnije profesionalnom fudbalu. Taj "Kraljevski dekret" kome podleže Eibar prošle godine znači da bi oni morali da imaju kapital od 1.7 miliona evra, što je za Baske misaona imenica. Iako nemaju dugove, njihov kapital je manji od pola miliona. Jedno rešenje je prodaja deonica, ali to bi značilo da svaki od njihovih članova izvadi 600 evra iz džepa. Ni to nije realno, kraj je siromašan, izdvojen na španskom severu, daleko od glavnih stvari čak i u samoj Baskiji. To otvara mogućnost da ih kupi neko sa strane što oni ne žele.

"Mi smo ovde svi jednaki i želimo da tako i ostane. Jednostavno to je princip na kome Eibar funkcioniše tokom svog postojanja", kaže trener kluba Gaizka Garitano.


David Silva

On je bio igrač generacije koja je sredinom prošle decenije bila blizu Primere. Naime, u tom timu igrali su Hozeba Ljorente i David Silva. Silva je u 90. minutu meča dok se protivnik previjao u utakmici koja je odlučivala izbacio loptu umesto da krene ka golu.

Niko mu nije zamerio.

"Imao je 18 godina, ali je već tada pokazao da je dostojan našeg dresa, shvatio je o čemu se radi ovde u Eibaru
", dodaje njegov nekadašnji saigrač.

Osim Davida Silve, na pozajmici u Eibaru je svojevremeno bio i Ćabi Alonso, dva najveća baskijska kluba vole da pošalju igrače ovde na pozajmicu, pre svega da bi sazreli kao ljudi.

Eibar je sada u Primeri, kako će naći novac da bi opstao videćemo do avgusta, tek ovaj malo poznati klub je primer da se može takmičiti sa bogatijima i da postoji drugi način, pogotovo u Španiji gde većina klubova pliva u dugovima.

U svakom slučaju, kiša i blato će ostati, ali i Eibar koji na terenu ume da se isprsi pred svakim. Zaslužili su ovu istorijsku promociju. Ako zaigraju u Primeri za njih će to biti sezona uživanja, bez obzira na ishod.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.