FIFA angažovala stručnjaka za istragu korupcije

Autor: Beta Beta
utorak 17.07.2012.
21:01
Izvor: Beta

Čelnici FIFA uveli nove mere kako bi suzbili korupciju. Angažovan stručnjak za istragu mita i korupcije.

Povezane vesti

Svetska fudbalska federacija (FIFA) imenovala je danas bivšeg američkog tužioca Majkla Džej Garsiju za svog prvog nezavisnog tužioca i poverila mu potpunu slobodu da istražuje bilo kakve navode o korupciji u tom sportu.

Garsija je ovlašćen da otvori nove istrage o starim slučajevima, uključujući i tvrdnje o tome kako su čelnici FIFA dodelili organizaciju svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine.

"Odluke ove etičke komisije biće prihvaćene. Nema sumnje u to. Moramo da ih pratimo kuda idu, kad god otvore nove slučajeve. Sada ih treba pustiti da rade", rekao je predsednik FIFA Sep Blater.

FIFA je danas izabrala i nemačkog sudiju Joakima Ekerta da predsedava sudijskom komorom svog promenjenog etičkog suda, koji se sastoji iz dve komore.

Garsija i Ekert mogu odmah da počnu da rade, ali njihova imenovanja biće formalno ratifikovana na sledećem kongresu FIFA, zakazanom za maj 2013. u Mauricijusu.

Garsija donosi blistavu reputaciju u FIFA, koja ima velikih problema sa korupcijom. On je pomagao da se tuže i osude teroristi koji su 1993. postavili bombu u Svetski trgovinski centar.

Tada je bio pomoćnik tužioca za Južni okrug Njujorka, a bio je i potencijalni direktor Federalnog istražnog biroa (FBI).

Jedan od njegovih prvih zadataka biće da ispita dokument švajcarskog suda u primanju mita da bi procenio ulogu Blatera i ostalih visokih funkcionera FIFA u tom skandalu.

Bivši predsednik FIFA žoao Avelanž i bivši šef organizatora Svetskog prvenstva 2014. Rikardo Tešeira konačno su prošle nedelje identifikovani kao ljudi koji su dobili milione dolara mita od marketinške agencije ISL, koja sada ne radi.

"On (Garsija) će ne samo pisati, već će imati obavezu da se ovaj slučaj analizira na etičkom i moralnom nivou, a onda će o tome izvestiti izvršni komitet", rekao je Blater.

Garsija i Ekert važe za ključne nezavisne ljude, van takozvane "fudbalske porodice", koji mogu da povrate kredibilitet FIFA posle skandala sa korupcijom i kupovinom glasova, kao i višegodišnji skandal sa agencijom ISL, koja je bacila mrlju na veći deo Blaterove 14-godišnje vladavine.

FIFA se složila da nikakva statutarna ograničenja neće ograničavati Garsijin rad.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.