Hvala ti Bože na "Jadranu"!

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 05.05.2014.
12:08
Izvor: Sportske.net

Ako očistimo raspravu od usijanih glava, kvazi nacionalizma i bajki o košarkaškim centrima koje nema ko da finansira, jasno je da je regionalno takmičenje jedina opcija. Ili hoćete da gledate rat koji nema veze sa košarkom svake nedelje?

Povezane vesti

Možda će vam se naslov učiniti preteranim, ali možete li da zamislite situaciju u kojoj nema regionalne lige?

Pričamo o oživljavanju košarkaških centara, za šta nemamo novca, jer država nema više odakle da finansira, a i ne treba da finansira vrhunski sport.

U takvim uslovima, gde privatni kapital ne ulaže, unutrašnjost bi zavisila od lokalnih političara i budžeta koji opet zavise od Beograda, i gledaju kako da se dodvore centrali.

Šta bi se u praksi dešavalo?

Imali bismo rat svakog vikenda jer bi postojalo opredeljivanje za Zvezdu i Partizan.

To bi značilo gomilu utakmica koje nemaju veze sa sportom i motiva koji bi bili različiti iz nedelje u nedelju, a opet bez ikakvog osvrtanja na smisao igre.

E, zbog toga treba da postoji ABA liga, ma kako mi u Srbiji kukali na to takmičenje, zaklanjali se bilo iza fraziranja, iza konzervativizma, pa i šovinizma dela javnosti.

Nije istina da igramo za Hrvate i Slovence, ono što smo videli u Železniku, ili što ćemo gledati i dalje u Superligi se gotovo nikad ne dešava na Jadranu.

Uz to, tamo možeš da igraš samo ako imaš novac, što je prvo pravilo profesionalnog sporta. Nema politike, ako izuzmete budale na tribinama koje su vremenom pacifikovane jer su shvatile da im tu nije mesto.

Srpski sport mora da se otvori i odmeri snage sa jednakima sebi, umesto da dva kluba praktično vode rat koji je sport bacio u zasenak.

Isti slučaj je u fudbalu gde ostali samo služe kao dekor Zvezdi i Partizanu i to čak ne kriju.

Zbog toga je potrebno izmeriti se sa ravnima, a ne pobeđivati nedorasle protivnike iz nedelje u nedelju i stvarati pogrešan učinak o sopstvenoj veličini...

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.