Kako mafija kontroliše navijače?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 12.05.2014.
23:01
Izvor: Sportske.net

Kamora je sistem koji uvlači očajnike, ali i one koji se dokažu na tribini. Italijanski fudbal, a posebno Napoli je lak plen organizovanog kriminala. Kako funkcioniše "sistem"?

Povezane vesti

Kada je Đeni iz milošte nazvan "Prase", ili Đenaro De Tomazo dao znak da igre počnu sa tribina "Olimpika", italijanska država je zvanično kapitulirala pred huliganima.

Još gore, pokazalo se ono o čemu su svi ćutali godinama, napuljska Kamora kontroliše navijače. Nisu svi Ultrasi Kamoristi, ali oni bitni, koji se pitaju? To niko u Italiji neće negirati, ali i ne sme da potvrdi...

"Zar neko sada sumnja da Kamora komanduje organizovanim navijačkim grupama Napolija", napisao je na svom Tviter nalogu, Roberto Savijano, pisac "Gomore" (pročitajte, ne morate samo da gledate filmove) i čovek čiju glavu traži napuljska mafija.

Đenaro Di Tomazo nije jedini član kriminalnog sindikata na toj tribini, njegov otac je saradnik klana Sanita Dei Miso. Njegov stric je ubijao za Kamoru, a Đeni je neprikosnoveni lider Mastifa, grupe koja vlada navijačima Napolija, ne svim, ali je svakako najznačajnija i najsurovija na tribini. Navijači Napolija su podeljeni na dve tribine, Curva A i Curva B, upravo je pod uticajem Kamore sklopljen mir, šest ih je na "A", među njima su i Mastifi, druga najjača grupa su Fedajini, na "B", na kojoj su još Seko Vive i Ultras 72.

Kako to funkcioniše?

Navijači ulaze na tribinu pod zaštitom Kamore koja najopakije regrutuje za svoje potrebe. U pitanju je sistem, unutar tribine obavljaju se poslovi, droga stavlja u promet, heroin je sasvim normalna stvar. Postoji i anegdota po kojoj se na San Paolu može kupiti sve, Iphone za 12 evra koji radi pet minuta pre nego što mu procesor, odnosno čip zauvek "umre".

Kada je pre dve godine vladala jagma za kartama pred gostovanje Napolija u Londonu protiv Čelsija u osmini finala Lige šampiona, navijači su čitave noći kampovali ispred tribine Posilipo gde su karte prodavane. A onda je ujutru stigla Kamora, napravljen je špalir, kupili su karte i posle ih prodavali po pet puta većoj ceni. Aurelio De Laurentis je pokušao da za neke mečeve organizuje prodaju karata online, usledile su pretnje i poruke sa tribine, uvrede vlasniku, a svima je bilo jasno da pogrdna skandiranja naručuje Kamora.

Igrači su takođe na meti, naime, oni koji se ne odazovu pozivima navijača za tematske večeri na kojima se skuplja novac dolaze na crnu listu. Jedan od takvih je Valon Behrami, momak iz Kosovske Mitrovice koji je odrastao u Švajcarskoj. On nije želeo da bude dekor na takvim večerima, nekoliko puta je pljačkan, otet mu je i sat. Prepoznao je napadača, u pitanju je bio Salvatore Rusomanjo koji je priznao da su Ultrasi ljuti na Behramija.

Ni to što ćete im povlađivati ponekad ne znači ništa, Marek Hamšik je završio sa pištoljem na licu, a žene fudbalera redovno pljačkaju u samom centru. Predsednik De Laurentis je čak optužio devojku Poča Lavecija da je provocirala skupim nakitom na ruci u vreme velike ekonomske krize.

Marko Travaljo je posle onoga što se dešavalo u Rimu, Đenija De Santisa predložio za predsednika.

"Policija je u pravu, nije bilo pregovora, Đeni ne pregovara, on je naredio da se utakmica igra...", napisao je ovaj novinar.

Javna je tajna da je sin jednog od bosova Salvatore Rusa gledao mečeve, vodeći kriminalci nisu javno prisutni, opasnost po njihovu bezbednost je prevelika. Ali, naslednici su često tu, oni drugi, koji se tek probijaju pokušavaju da se dodvore Kamori. Većina njih nema posao, žive od socijalne pomoći ali pokušavaju da uđu u sistem koji će ih zbrinuti. Kamora obezbeđuje i advokate za one optužene za nasilje na tribini, a serija sudskih procesa, spor i korumpiran pravosudni sistem praktično sprečava da zakon bude primenjen.

De Tomazo je imao zabranu od 5 godina, ali presuda nije pravosnažna, osuđivan je za nasilje i dilovanje droge, ali to je u Napulju svakodnevica.

"Većina se drogira na tribini, Napoli je bolest, život, važniji od porodice. Sa porodicom si par dana u nedelji, kad obaveze dozvole", objašnjava jedan od nekadašnjih vođa Domeniko, ili "Mimo" kako je standardni nadimak za ovo ime na Apeninima.

"Živimo sa 700 evra mesečno, ali za pivo i Napoli mora da ima. Ne plaćamo kartu na ulazu, Kamora to sređuje, ne smemo ni da dajemo svoja imena i podatke za pretplatne karte, rizično je zbog policije"
, dodaje ovaj navijač.

On priznaje da su većinom vođe Kamoristi, svi "Mastifi" su recimo iz ozloglašenje Forcele. Sistem počiva na njihovoj lojalnosti, svi navijači imaju šansu da napreduju kroz hijerarhiju, surovost je jasno preporuka.

I druge navijačke grupe su povezane sa mafijom, obavljaju poslove, recimo Viking desničarska grupa navijača Juventusa se uvek sumnjičila za saradnju sa Kalabrezima, pogotovo njihov vođa Loris Granćini. On kao i Vikinzi blisko sarađuje sa vođom navijača Milana Đankarlom Lombardijem, zvanim "Sandokan". "Sandokan" vozi "Ferari", blizak je ekstremno desnim političkim partijama, kontroliše južnu tribinu San Sira. Italijanski mediji tvrde da su recimo Juve i Milan protivnici na terenu, ali ne i na tribini jer huligani itekako sarađuju i kreću se u sivoj zoni kriminala i politike.

I ostale Ultra grupe su vremenom izgubile kredibilitet zbog ovakvih sumnji i stvari, u pozadini svega je organizovani kriminal koji je rđa "kalća".

Kako reče lider pokreta "Pet zvezda", Bepe Grilo, čovek koji je šokirao mejnstrim partije na izborima prošle godine sa 25% glasova: "Republika je mrtva, građani nemaju svoje predstavnike, na "Olimpiko" su došli da plaču, kao na sahranu..."

Valjda će se jedina, u tom tužnom trenutku, osmehivati mafija...

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.